12 feb 2023
Deel:

Rol van schokdempers en veerpoten

Rol van schokdempers en veerpoten

Als belangrijk onderdeel van het ophangingssysteem van uw auto helpen schokdempers en veerpoten de banden van uw auto in contact te houden met de weg. Waarom is dit zo belangrijk? Als uw auto geen stevig contact met de weg houdt, kunnen het sturen, de besturing en het remmen allemaal worden beïnvloed. Ride control producten vervullen vele vitale functies.

Schokdempers zijn hydraulische componenten die de bewegingen van de veren van de auto helpen minimaliseren. Deze veren absorberen een deel van de schokken die u kunt voelen door oneffen of beschadigde wegen. Door de impact van ruwe wegen en rotsachtig terrein te verzachten, kunnen schokdempers u helpen uw voertuig beter onder controle te houden, wat resulteert in een soepelere, comfortabelere rijervaring.

 

Veerpoten zijn structurele onderdelen van de stuur- en ophangingssystemen van bepaalde voertuigen. Ze bestaan meestal uit een veer en een schokdemper. Stutten zijn ontworpen om veel sterker te zijn dan schokdempers, omdat het gewichtdragende componenten zijn. Bovendien helpen ze schokken van het voertuig te dempen en verbeteren ze de besturing en uitlijning van uw voertuig.

Schokdempers en veerpoten kunnen slijten, vooral als u veel off-road rijdt of op oneffen of ruwe wegen rijdt. Het wordt aanbevolen uw schokdempers en veerpoten te laten nakijken na 50.000 mijl of volgens het onderhoudsschema van uw voertuigfabrikant. Maar als u niet zeker weet wanneer u ze voor het laatst hebt laten controleren, zijn hier een paar tekenen waarop u kunt letten om te weten of het tijd is om er naar te laten kijken:

 

  • Uw auto slingert merkbaar bij het nemen van bochten of het wisselen van rijbaan, waardoor u moeilijk kunt sturen.
  • De voorkant van uw auto zakt naar beneden bij het remmen of de achterkant zakt naar beneden bij het accelereren.
  • Uw banden slijten of vertonen abnormaal platte plekken
  • Het voertuig stuitert te veel
  • De stuurrespons is slecht, of u hoort een geluid bij het draaien.
  • Gebrek aan controle bij hoge snelheid

Ongelijke slijtage van de banden. Als de veerpoten of schokdempers van uw auto al versleten zijn, zullen de banden tijdens het rijden ongecontroleerd op en neer stuiteren. De impact van het herhaaldelijk raken van de weg kan ervoor zorgen dat stukjes rubber van uw banden worden geschraapt en leidt tot ongelijke plekken en willekeurige slijtagepatronen op uw bandenprofiel.

 

  • Trillingen in het stuur
  • De auto schudt en balanceert meer dan normaal
  • de auto "glijdt" opzij als u van rijstrook verandert of bochten neemt

 

Als u een ratelend geluid hoort als u over een hobbel rijdt, kan dat betekenen dat de veerspiralen aan het verslijten zijn en niet meer de energie hebben om de auto overeind te houden. Hoewel de constructie van deze veren de hele levensduur van de auto meegaat, slijten ze vaak gewoon en moeten ze worden vervangen. Lekkende vloeistof of een kapot ventiel leiden tot schokdemping, en als de auto trilt als u de bocht omgaat, is dat een waarschuwing dat de schokdempers niet goed werken.

 

Als u een ratelend geluid hoort tijdens het rijden, of als u merkt dat één kant van uw auto naar beneden gaat, kan dit te wijten zijn aan een kapotte veerpoot.

 

Een van de meest voorkomende visuele symptomen dat uw schokdempers of veerpoten mogelijk gerepareerd moeten worden, is een vloeistoflek.

We zinspeelden op het antwoord hierboven. Schokdempers en veerpoten komen in paren. Wat aan de ene kant van de as zit, zit aan de andere kant.

 

Schokdempers en veerpoten worden altijd per paar verkocht en moeten per paar worden vervangen. Dit zorgt voor consistentie aan beide zijden van het voertuig.

 

Bovendien stellen monteurs voor om ze alle vier tegelijk te vervangen. Zo krijgt u een consistente reactie op uw voertuig in het algemeen, bij elke hobbel die u in de weg raakt.

 

Als een set schokdempers of veerpoten verslijt, is de kans groot dat de andere set daar niet ver achter ligt. Door ze allemaal tegelijk te vervangen, zorgt u voor een veiligere, comfortabelere rit.

 

Bron van informatie:

Informatie over schokdempers van auto-onderdelen24.nl

Informatie over de ophanging van het voertuig van enjoy-the-road.be


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: