29 apr 2024
Deel:

Hoe vaak airco bijvullen? Hoe lang duurt airco bijvullen auto? Wanneer?

Hoe vaak airco bijvullen? Hoe lang duurt airco bijvullen auto? Wanneer?

Airco vullen: Veel auto's beschikken inmiddels over deze steeds meer onmisbare functie: airco. Zeker in de zomermaanden is een airco wel zo prettig om te hebben. Bij zomerse temperaturen kan een auto zeer heet aanvoelen. Zeker wanneer je lange afstanden rijdt in je auto, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of een verre trip maakt. Zonder airco in een hete auto krijg je te maken met verschillende ongemakken. Het is niet prettig om al zwetend van de hitte die hele rit te moeten uitzitten. Daarnaast is het ook potentieel onveilig. Wanneer je langdurig in een hete auto rijdt, heeft dit invloed op je concentratie en reactievermogen. Je wordt wat trager en je focus neemt af. Hierdoor kunnen zich potentieel onveilige situaties voordoen. Ook wordt je door de aanhoudende hitte veel eerder vermoeid. Ook kan een langdurige blootstelling aan hitte hoofdpijn of duizeligheid veroorzaken. Dit zijn allemaal goede en nuttige redenen om een airco te hebben in je auto. Met een goed werkende airco heb je geen last meer van deze nadelige bijeffecten en is het prettig om een lange rit te maken in je auto. Ook blijf je door een airco lekker fit en alert. Het autorijden in de zomermaanden wordt op deze manier weer een plezierige beleving

AutoAuto

Waar gaat dit artikel over:

- Hoevaak moet je je airco bijvullen?

- De belangrijkste redenen om je airco te reinigen


- Hoe onderhoud je je airco?

- Hoe lang duurt airo bijvullen?

- Hoe weet je of je airco leeg is?

- Wat doe je aan een stinkende airco?

- Welke airco reinigers zijn er?

- Wat kan slecht onderhoud van de airco kosten?

- Mag je je airco zelf  vullen?

- Waar kun je  je airco vullen?

Wat zijn de kosten van airco bijvullen?

Tot slot......

 

Hoevaak moet je je airco bijvullen?

Waar je vaak niet bij stilstaat, is dat een airco van een auto ook onderhoud nodig heeft. Zo gebruikt je airco van je auto tot wel 10% van zijn koelmiddel per jaar. Dit is op zich niet zo heel veel, maar het is wel belangrijk om het peil in de gaten te houden. Over het algemeen kan worden gesteld dat je airco vullen eens per 4 jaar moet gebeuren. Airco vullen mag je volgens de nieuwe regels van Europa niet langer zelf doen. Om je airco bij te vullen dien je gebruik te maken van specifieke apparatuur. Het handigste is dan om dit klusje te laten uitvoeren door een autogarage. Zij hebben vrijwel allemaal een aparte airco service. Onder deze service valt dan onder meer het professioneel verantwoord airco bijvullen. Daarnaast zullen ze je oude koelmiddel milieuvriendelijk afvoeren en recyclen. Daarnaast bieden ze vaak een volledige controle van je airco systeem. Dit beperkt zich dus niet tot je airco bijvullen. Zo komen er, zonder dat je dit in gaten hebt, vaak klachten voor zoals lekkende leidingen. Dit leidt ertoe dat een airco niet meer optimaal presteert en dat hierdoor de algehele werking van de airco achteruit gaat.

goedkoop airco vullen

Redenen voor airco onderhoud - airco reinigen

Wanneer je je airco regelmatig laat controleren op koudemiddel, schimmels en andere voorkomende zaken, zal je airco altijd optimaal presteren. Zoals gezegd verlies je gemiddeld zo'n 10% van je koudemiddel. Dit resulteert ook in een minder goed koelresultaat. Koelmiddel kan daarnaast ook op andere manieren verdwijnen, zoals bijvoorbeeld door verdamping. Ook gescheurde of kapotte leidingen kunnen aanleiding zijn van het weglekken van je koelmiddel. Het grote voordeel van dit regelmatig reinigen is dat de airco in optimale conditie blijft. Hierdoor presteert hij op zijn best. Daarnaast kunnen eventuele kwalen zoals schimmels vroegtijdig worden ontdekt en verholpen. Hiermee voorkom je dat er schade en dus grote kosten gaan ontstaan om alles weer in orde te maken. Voorkomen is beter dan genezen. Een regelmatige check van je airco en reinigen  is relatief goedkoop, voor 20 tot 30 euro al bij professionele garages of airco specialisten. Dit is bijzonder aan te bevelen. Reparaties als gevolg van slecht of geen onderhoud kunnen een veelvoud van dit bedrag gaan bedragen. Het loont zich dus om je airco periodiek een onderhoudsbeurt te geven. Bij deze periodieke grote beurt is tevens het bijvullen van je koelmiddel inbegrepen. Hierdoor ben je met een simpele ingreep weer een jaar lang verzekerd van een optimaal werkende airco.

Hoe onderhoud je de airco?

Je kunt op verschillende manieren je airco goed onderhouden. Hiermee zorg je ervoor dat hij langer meegaat en vooral dat hij op een goede manier blijft functioneren. Zo is het belangrijk om je airco zoveel mogelijk te gebruiken. En daarmee dus niet alleen als het warm is om lekker af te koelen, maar ook in de wintertijd. Waarom zal je denken? Dit heeft te maken met de functies van je airco. Een airco is er niet alleen om je auto af te koelen in de letterlijke zin van het woord. Je airco reguleert ook het vochtgehalte van de lucht in je auto. Wat veel mensen niet weten is dat de hitte in de auto met name wordt veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid. Een airco kan deze luchtvochtigheid aanzienlijk verminderen, en vooral hierdoor koelt het in de auto lekker af. Je airco werkt met een compressor. Deze compressor moet ten alle tijden goed gesmeerd blijven. Door de airco regelmatig te gebruiken blijven de onderdelen van de compressor voldoende gesmeerd. Hiermee blijft de airco goed werken en is de kans op haperende onderdelen als gevolg van een slechte smering uit te sluiten.

goedkoop airco vullen

Hoe lang duurt airco bijvullen?

Normaal airco bijvullen duurt ongeveer 1 uur. Als de airco installatie geen defecten heeft.

Hoe weet je of je airco leeg is?

- Airco koelt minder dan normaal
- Soms ontstaan er nare luchtjes

 

Hou je airco fit

Wanneer je de airco in je auto het hele jaar door gebruikt, blijft hij in optimale conditie en functioneert hij het best. Als je bijvoorbeeld in de winter de verwarming aanzet in je auto, gecombineerd met de airco, creëer je een situatie met een goede balans tussen een aangenamer warme temperatuur, maar tegelijkertijd ook een juiste hoeveelheid aan luchtvochtigheid. Deze combinatie is zodoende ideaal en voelt zeer prettig aan. Ook iets om in de gaten te houden is wanneer het zomer is en je van plan bent een rit te gaan maken. Natuurlijk is je stilstaande auto extra warm door de zon die er al de hele dag op staat te branden. Uiteraard kun je hiervoor je airco gebruiken. Maar als je auto zo'n lange tijd in de hitte heeft gestaan, is de luchtvochtigheid extreem hoog. Je airco kan dit zeker voor je oplossen, maar het is niet een effectieve manier om met je airco om te gaan. Het beste kun je je ramen allemaal even open zetten en de airco nog niet aanzetten. Rijdt de eerste straat op deze manier. Zo kan de enorme overvloed aan luchtvochtigheid makkelijk uit je auto waaien. Zet pas hierna de airco aan. Waarom? Je airco gebruikt een gedeelte van je brandstof om te kunnen functioneren. Zeker een erg hete auto zal veel meer brandstof verbruik hebben als slechts de airco wordt gebruikt. Om brandstof te besparen is het daarom aan te raden om allereerst je auto even de laten afkoelen door alle ramen open te zetten. Op deze manier ben je vast van het vocht af. Tenslotte is er een andere manier van brandstof besparen. Zet de airco niet altijd op de laagste stand. Wanneer je hem bijvoorbeeld op 22 graden zet is het ook lekker koel. Daarnaast bespaar je enorm op de brandstofkosten.

Wat doe je aan een stinkende airco? Airco reiniger

Na verloop van tijd gebeurd het regelmatig dat de lucht die uit de airco wordt geblazen een muffe en vieze geur met zich meebrengt. De oorzaak hiervan zijn diverse schimmels en bacteriën. Zij nestelen zich in plaatsen waar het vochtig is, waar geen licht is en het koel is. De verdamper van je airco kán zo'n plaats bieden. Maar als even weet hoe je het moet aanpakken kun je dit onprettige verschijnsel voorkomen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is een paar minuten voordat je aankomt op je bestemming, de airco vast uitzetten. Hierdoor zal de verdamper van je airco goed kunnen opdrogen door de wind die wordt veroorzaakt door het autorijden. Op deze manier is de verdamper geen aantrekkelijke plek meer voor schimmels en bacteriën, waardoor je tweedehands auto lekker fris blijft ruiken. Of gebruik airco reiniger.

Welke auto reinigers zijn er?

- Vavoline airco reiniger
- Staraline airco reiniger
- Kurina airco reiniger
- AutoMobil airco reiniger

 Geurbehandeling voor je airco

Vele garages en specialisten bieden diverse soorten onderhoudsbeurten voor je airco aan. Ook wanneer je dus last hebt gehad van de bovengenoemde muffe geuren in je auto. De verdamper van je airco zal grondig worden gereinigd. Hiernaast zal een zogenoemde geurbehandeling voor je airco worden toegepast. Op deze manier ruikt je airco weer lekker fris. Een geurbehandeling is aan te raden wanneer je last hebt (gehad) van schimmels en bacteriën in de verdamper van je airco. De geur die hier het gevolg van is gaat helaas in de meeste gevallen niet vanzelf weg. Daarom is het, zeker wanneer je een lange autorit gaat maken en hierbij de airco gebruikt, zeer aan te bevelen om een geurbehandeling te laten toepassen. Een muffe geur is naast bijzonder onprettig, ook potentieel gevaarlijk. De stoffen die je als gevolg hiervan inademt kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Je kunt de effecten vergelijken met leven in een huis waar vocht is. Deze situaties zijn ongezond en mogelijk schadelijk.

airco reiniger

Wat gebeurd er bij slecht airco onderhoud? Hoge kosten?

Wanneer je je airco weinig of nooit laat nakijken of onderhouden, kan dit potentieel bijzonder hoog in de kosten gaan lopen. Zo komt het regelmatig voor dat airco's die geen onderhoudsbeurten hebben gehad er de brui aan geven. Dit wordt veroorzaakt door lekkende of poreuze leidingen, die zijn uitgedroogd, waardoor het koelmiddel niet meer goed wordt getransporteerd. Ook pakkingen kunnen uitdrogen als gevolg hiervan In ergere gevallen kan de gehele compressor kapot gaan. Dit gebeurd met name als de airco weinig tot niet wordt gebruikt. Hierdoor vind er dus weinig tot geen smering plaats van de bewegende delen, waardoor de compressor in het ergste geval vastloopt en niet meer te repareren is. Hetzelfde geldt voor de verdamper van je airco. Deze kan volledig uitdrogen met alle gevolgen van dien. Zoals gezegd, de kosten ter vervanging van deze vitale onderdelen zijn hoog. Zo ben je voor een nieuwe compressor gemiddeld zo'n 1100 euro kwijt. De kosten voor een nieuwe verdamper liggen gemiddeld ook erg hoog, zo'n 800 euro. Dit soort dure reparaties kunnen allemaal worden voorkomen. Het simpelweg activeren van je airco voor minimaal 10 tot 20 minuten per maand zorgt voor een goede smering en conditie van je airco. Hiermee voorkom je dus de uitdroging van bijvoorbeeld de leidingen en de pakkingen. Ook gaat dit het vormen van schimmel goed tegen.

Tot slot.......

Voorkomen is beter dan genezen. Voor een goed werkende airco moet je iets over hebben. Bij goed en regelmatig gebruik en onderhoud van je airco, zal hij uitstekend blijven functioneren en heb je er jaren plezier van. Zorg altijd voor een periodieke controle van minimaal een keer per jaar. Laat de betreffende specialist naast het bijvullen van je koelmiddel, daarbij meteen alles nalopen dat met de airco te maken heeft. De pakkingen, de slangetjes, de smering van van de compressor. Laat ook altijd preventief de verdamper controleren op (beginnende) schimmelvorming. Wanneer je daar op tijd bij bent kan erger worden voorkomen. Wanneer je een schimmel hebt laten verwijderen is het laten uitvoeren van een geurbehandeling zeer aan te raden. Hierdoor ruikt het niet meer zo muf door deze schimmel of bacterie in je auto en kun je weer volop genieten van een lekkere koele en frisse geur in je auto.

Waar kun je ( goedkoop) je airco laten vullen in Deventer:

  • Euromaster airco combi service vanaf €120
  • Kwikfit (airco check)
  • Kwikfit airco bijvullen €110
  • Airco service Deventer

Bedrijfsauto verkopen in Deventer? Bied je bedrijfsauto aan

Anderen bekeken ook:

Goedkope milieusticker Duitsland kopen

Wiellagers vervangen: Wanneer zijn ze kapot?

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Alles over de EGR Klep, vervangen, reinigen ...

Japanse automerken: Welke zijn de beste?

 AutoAuto


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: