11 apr 2024
Deel:

Autobekleding reinigen: Zelf schoonmaken maken van je auto interieur en auto stoelen

Autobekleding reinigen: Zelf  schoonmaken maken van je auto interieur en auto stoelen

Hoe kan ik zelf mijn autobekleding reinigen?

Tijdens het gebruik van je auto, kan je auto aan de binnenkant vies worden. Vaak wordt de bekleding een beetje smoezelig. Het kan zijn dat er wat vlekken zijn ontstaan doordat je bijvoorbeeld per ongeluk een keer in al je haast wat koffie gemorst hebt. Of je hebt een tweedehandsauto gekocht en de auto ruikt niet fris. Er is bijvoorbeeld in de auto gerookt of de vorige eigenaren vervoerden hun hond in de auto en de bekleding stinkt. Misschien wil je je auto verkopen en moet hij er weer als nieuw uitzien. 
 
Veel nare geurtjes en vlekken kunnen worden verwijderd of verminderd worden door je auto een lekkere schoonmaakbeurt te geven aan de binnenkant. Het dashboard, het stuur, de matten, dat is spreekt allemaal wel voor zich. Een sopje, wat uitkloppen en uithangen en het is vaak wel schoon. Maar wat als er vieze vlekken op je bekleding zitten? Of als er nare geurtjes in de auto hangen doordat er iemand weleens in gebraakt heeft? Je kunt niet zomaar de auto bekleding eraf halen, met een sopje schoonmaken of in de wasmachine stoppen. Ook wil je geen nare chemische producten gebruiken, je wilt het immers niet erger maken dan het al is. Gelukkig zijn er genoeg verschillende manieren om de bekleding van je auto goed schoon te (laten) maken. Van stoomreiniger tot baking soda, lees en leer het hier.
 
AutoAuto 
 
 

Kan ik zelf  autobekleding reinigen?

Je kan prima zelf de bekleding van je auto schoonmaken. Je moet hier wel wat tijd en energie in steken, maar het is vaak stukken goedkoper dan je autobekleding laten reinigen door een professioneel bedrijf. Je kan je auto interieur reinigen door gebruik te maken van middeltjes die je zelf in je keukenkastje hebt staan (de wel bekende huis-tuin-en-keuken-middeltjes), door gebruik te maken van middelen die speciaal gemaakt zijn om je autobekleding schoon te maken en/of door een apparaat zoals een stoomreiniger te kopen of te huren. Voor lichte vervuiling kun je meestal wel af met middeltjes die je vaak al in je keukenkastje hebt staan. Mocht je veel vieze, grote vlekken en erge stank in je auto hebben, dan heb je vaak wat zwaarder geschut nodig. Wanneer je niet de juiste middelen en genoeg tijd hebt om zelf je auto schoon te maken, dan is het meest makkelijkste om je auto te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. Zij zijn er in gespecialiseerd en weten precies hoe het moet.
 

Welke middelen kan ik gebruiken voor het schoonmaken?

- Biotex
- Vanish
Autobekledingreinigers

Turtle wax autopoets

- Schoonmaakmiddel van de action
- HG schimmelreiniger

 

Autobekleding reinigen door een professioneel bedrijf

De makkelijkste manier om je autobekleding schoon te maken, is door het te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. Door het hele land zitten bedrijven die je auto van buiten én van binnen schoon kunnen maken. Sommige bedrijven maken gebruik van stoomreiniging voor het schoonmaken van autobekleding, andere bedrijven shamponeren je autobekleding. Sommige komen bij je thuis, bij andere moet je naar hun locatie met je auto. De prijzen per bedrijf en per behandeling verschillen heel erg. Zo zijn er al pakketten vanaf €40,-, waarbij het interieur van je auto wordt schoongemaakt. In duurdere pakketten (vanaf rond de €100,-) worden speciale zaken als schimmel, rook, huisdierstank en braak aangepakt. Bij deze duurder pakketten wordt je autobekleding dieper en intensiever gereinigd dan bij de goedkopere pakketten. Vaak zitten er meerdere dingen bij het pakket inbegrepen zoals: stofzuigen interieur, de ramen van de binnenkant schoonmaken, dashboard schoonmaken en roosters stofvrij maken. Op de websites van deze schoonmaakbedrijven kun je precies zoeken en vinden wat het beste pakket in jouw situatie is. Ook vind je op hun website de actuele prijzen.
 

Speciale auto interieur reiniger

Voor het zelf reinigen van je autobekleding zijn er verschillende soorten middelen op de markt die je daarbij kunnen helpen. Sommige in de vorm van een spray, sommige in de vorm van een heel apparaat. Zo heb je van verschillende auto bekleding reinigers. Vaak moet je dan het oppervlak dat je wilt schoonmaken inspuiten met de spray (eventueel even laten inwerken) en met een vuil-opnemende doek afnemen. Bij erge vlekken kun je het met een borsteltje inwrijven. Veel officiële schoonmaakmiddelen voor het reinigen van je auto interieur, bevatten vuilafstotende stof die achterblijft na het schoonmaken. Deze vuilafstotende stof voorkomt ervoor dat vlekken in je bekleding trekken. Uiteraard slijt deze vuilafstotende stof wel en zul je daarom periodiek deze vuilafstotende stof weer aan te brengen.
 

Speciale stoomreiniger voor autobekleding

Naast sprays zijn er ook speciale apparaten zoals een stoomreiniger, die je kan gebruiken om je autobekleding schoon te maken. Deze stoomreiniger vul je met water en een speciaal reinigingsmiddel waarna je alle stoelen en bekleding afgaat. Vaak werken deze apparaten net als stofzuigers. Je kunt ook opzetstukken voor je stofzuiger kopen, waardoor je gewone stofzuiger een soort van autostofzuiger wordt. Deze kun je simpelweg aan de slang van je stofzuiger vastmaken. Met de opzetstukken krijg je vaak haren en vuiligheid beter uit je auto. 
 

Autostofzuiger

Een Autostofzuiger met accu is ook ideaal voor het schoonmaken van je autobekleding. Dit komt doordat je geen last hebt van het snoer en daardoor gemakkelijk overal bij kunt komen. Wanneer je geen apparaat wilt kopen voor het schoonmaken van je auto, kun je ook een apparaat huren. Denk bijvoorbeeld aan een stoomreiniger of een autoreiniger. Vaak kun je zo’n stoomreiniger al vanaf €20,- per dag huren bij verschillende verhuurbedrijven zoals Bo-Rent en Boels. Wel moet je hier nog het speciale schoonmaakmiddel bij kopen.
 
autostofzuiger
 

De Beste Tips om vieze vlekken in je autobekleding te verwijderen

Er zijn veel verschillende huis-tuin-en-keuken-middeltjes waarmee je je auto en auto interieur kan schoonmaken. Veel middeltjes heb je waarschijnlijk al in je keukenkastje staan, sommige kun je gemakkelijk bij de supermarkt kopen. Enkele voorbeelden van hoe je de middeltjes uit je keukenkastje kunt gebruiken om je auto schoon te maken:
 
• De harde delen, zoals je dashboard kun je met een warm sopje van water en allesreiniger schoonmaken. Met een schone doek poets je vlekken en stof makkelijk weg.
• Een zelfgemaakt reinigingsmiddel voor autobekleding kun je makkelijk maken met zeep, borax en water. Hiervoor meng je 6 eetlepels zeeprasp, 2 eetlepels borax en 2 kopjes kokend water in een emmer. Voor een lekkere geur van je mengsel kun je nog wat druppels essentiële olie toevoegen. Laat het afkoelen en klop het daarna met een garde tot een schuimend geheel. Met een zachte borstel breng je het schuim op de bekleding. Met warm water en een schone doek spoel je het er weer af. 
• Voor het verwijderen van inktvlekken kun je hairspray gebruiken. Als alternatief voor hairspray kun je ook een mengsel van water en alcohol gebruiken. Je spuit het op de inktvlek en daarna dep je het schoon met een schone, vochtige doek.
Olie- en vetvlekken, zoals vlekken van eten of lippenstift, kun je schoonmaken door verfverdunner te gebruiken. Je mengt een gelijk deel water en verfverdunner met elkaar. Met een schoon doekje, dat je in het mengsel gedompeld hebt, maak je de vlek schoon.
Koffievlekken verdun je eerst met koud water, het liefst zo snel mogelijk na het morsen. Breng daarna een beetje glasreiniger aan en laat het ongeveer 5 minuten in de vlek trekken. Met een stukje keukenpapier dep je daarna de vlek eruit. 
• Wanneer je je vloermatten van rubber of vinyl hebt uitgeklopt en gezogen (en ze dus schoon zijn), kun je met schoensmeer de vloermatten weer glans geven. Dit zorgt er ook voor dat je een volgende keer je automatten makkelijker kunt schoonmaken.
• Met een oude tandenborstel kun je makkelijk kleine hoekjes en naden in je auto schoonmaken.
• Wanneer iemand in je auto heeft overgegeven, is dat erg smerig en het is daarom ook belangrijk dat je het zo snel mogelijk schoonmaakt. Als eerste haal je zoveel mogelijk weg met keukenpapier en een natte doek. Met warm water en milde zeep boen je vervolgens de plek schoon. Meng soda en water en poets hiermee de vlek uit de bekleding. De soda helpt ook de geur van het braaksel te neutraliseren..
• Met een mengsel van water en baking soda kun je de stoffering van vinyl schoonmaken. Na het poetsen met dit mengsel, spoel je de bekleding met warm water en een natte doek schoon. 
Bloedvlekken kun je het beste schoonmaken met koud water. Warm water zal ervoor zorgen dat het bloed alleen maar verder in de bekleding trekt.
 
autobekleding reinigen met azijn
 

Autobekleding reinigen met azijn

• Azijn is een middel dat je heel goed kan gebruiken voor het schoonmaken van veel verschillende dingen. De meest rare vlekken kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Zo kun je ook je autobekleding reinigen met azijn. Je kunt bijvoorbeeld vieze vlekken schoonmaken door witte azijn en baking soda te mengen tot een pasta. Deze pasta poets je met een tandenborstel of ander borsteltje op het schoon te maken gebied. Dit laat je uitdrogen, waarna je de plek stofzuigt. Je haalt nog even een warm schoonmaakdoekje over de plek en de vlek is eruit.
• Niet alleen kun je autobekleding reinigen met azijn, ook kun je nare geurtjes (zoals braaksel) neutraliseren door azijn te gebruiken. Dit doe je door een mengsel van water en azijn in een spray-flacon te doen en op de stinkende plek te sprayen.
 
Door gebruik te maken van deze schoonmaakmiddeltjes, kun je een hoop geld besparen bij het schoonmaken van je autobekleding. Voor veel schoonmaakmiddelen uit je keukenkastje geldt: test het eerst op een plek die je niet ziet, zoals op de zijkant of onderkant van de autostoelen. Zorg er altijd voor dat je auto na het schoonmaken goed kan drogen van binnen. Maak daarom je auto schoon als het heel warm is, of zet je auto in een verwarmde garage wanneer het buiten koud is. Wanneer je de autobekleding niet goed laat drogen, kan je auto weer gaan stinken of in ergere gevallen kan de autobekleding gaan schimmelen. Dit is niet alleen erg vies, het is ook er moeilijk om te verwijderen.
 

Schimmel in je autobekleding verwijderen: Hoe kom je er van af?

Schimmel ontstaat door vocht. Mischien heb je ergens lekkage in je auto. Bij de luchtroosters of de rubbers bij de deur zijn stuk? Of de airco lekt?
Je kunt een vochvreter in je auto plaatsen. Maar je kunt ook HG schimmel reiniger of groene zeep gebruiken. Beide veilig in gebruik. Na de schoonmaak goed ventileren.

 

Tips om vieze autobekleding te voorkomen

Het beste is om te voorkomen dat er vlekken op je autobekleding komen. Je autobekleding reinigen is dan, vanzelfsprekend, ook niet nodig. Koop bijvoorbeeld autostoelhoezen, hierdoor zullen vlekken op de hoezen komen en niet op de stoelen zelf. Let er wel op dat je autostoelhoezen koopt die je in de wasmachine kunt wassen. Zo kun je ze eenvoudig schoonmaken en ben je snel klaar. Wanneer autostoelhoezen geen optie zijn, kun je ook een vuilafstotend middel op de autobekleding aanbrengen. Zoals eerder gezegd, zit in sommige officiële schoonmaakmiddelen voor autobekleding al dit vuilafstotende middel. Dit middel heb je ook los verkrijgbaar in sprays. Wat ook kan helpen is om vuilafstotende spray (die je ook kunt gebruiken voor tentdoek, schoenen en jassen) op je autostoelen te sprayen.
 
Regelmatig stofzuigen, niet eten en drinken in je auto en viezigheid snel uit je auto verwijderen, zal je ook helpen te voorkomen dat je auto vies wordt en gaat stinken. Maar, een auto is en blijft een gebruiksvoorwerp en soms heb je gewoon even haast en neem je je eten en drinken mee in de auto. En gelukkig zijn er genoeg manieren om je auto daarna schoon te maken..
 
AutoAuto


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: