10 jan 2024
Deel:

Auto problemen? De beste auto verzekeringen

Auto problemen? De beste auto verzekeringen

Bijna iedereen die in het bezit van een auto is krijgt er wel eens mee te maken: autoproblemen. Afhankelijk van het probleem kunnen de kosten flink oplopen: vooral problemen aan de nokkenas, de versnellingsbak en de accu van elektrische auto’s kunnen erg kostbaar zijn. Gelukkig kun je jezelf beschermen tegen hoge onvoorziene kosten door een autoverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een WA-verzekering is verplicht, maar je kunt jezelf extra verzekeren. Wil jij weten hoe een autoverzekering nu precies werkt en hoe je de beste auto verzekering vindt? Lees dan even verder.

 

De verschillende autoverzekeringen

Binnen het verzekeren van je auto kun je voor verschillende opties kiezen. Even alle verzekeringen op een rij: de WA, WA+ (ofwel Beperkt Casco) en de All Risk (ofwel Volledig Casco). De WA verzekering is wettelijk verplicht en het biedt de goedkoopste basisdekking. Deze verzekering vergoed echter niet alles: schade aan je auto, jezelf of eigen spullen zijn niet meeverzekerd. Deze verzekering vergoed namelijk aan de door jou aangerichte schade aan anderen. De Beperkt Casco verzekering is wat duurder, maar vergoed wel de schade aan jouw eigen auto wanneer deze veroorzaakt wordt door inbraak, diefstal, extreme weersomstandigheden of wilde dieren. Schade aan jezelf of jouw spullen worden echter niet verzekerd. Wil je helemaal goed zitten bij schade aan jouw en andermans auto, ook wanneer je het zelf aangericht hebt? Dan past de All Risk verzekering het beste bij jou: hierin wordt schade aan je auto ook verzekerd, zelfs wanneer je zelf de aanrijding veroorzaakt. Deze verzekering is uiteraard wel de duurste.

Zo kies je een autoverzekering die bij je past

Bij het kiezen van een geschikte autoverzekering zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden. De meest doorslaggevende factor is misschien wel de leeftijd van de auto. Heb je een (vrijwel) nieuwe auto tot vijf jaar oud? Dan is het verstandig om hem All Risk te verzekeren, zodat je je geld terugkrijgt mocht de auto total loss raken. Bij auto’s tussen de vijf tot tien jaar oud is het verstandig om hem beperkt casco te verzekeren. De auto is dan (in de meeste gevallen) namelijk nog wel aardig wat geld waard, maar het weegt niet op tegen de hoge premie van All Risk verzekeren. Bij een auto ouder dan tien jaar is het aan te raden deze slechts WA te verzekeren. Wanneer je hem voor meer verzekerd, zul je namelijk al gauw een hoge premie betalen, terwijl het bedrag dat je terugkrijgt voor de schade laag zal zijn.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: