12 jan 2024
Deel:

Kleine goede auto kopen - Wat zijn de beste en veiligste kleine autos?

Kleine goede auto kopen - Wat zijn de beste en veiligste kleine autos?

Kleine autos de veiligheid gaat voor alles!

Het belang van veiligheid is bij kleine autos vele malen groter dan bij grotere autos, aangezien extra ruimte wordt ingezet om de klap van een botsing goed te kunnen absorberen. Voor het bepalen van de veiligheid van een auto, kijken we tegenwoordig voornamelijk naar de resultaten van de Euro NCAP. Dit instituut test al 20 jaar autos op veiligheid en is een standaard geworden om aan te geven hoe veilig een auto is tijdens een botsing, maar ook test het NCAP de veiligheid voor voetgangers en bijrijders.

Om te bepalen wat de beste autos zijn, letten we op het rijgedrag van de auto, het verbruik en de gemiddelde onderhoudskosten op basis van de onderhoudsinterval die door de fabrikant is voorgeschreven. Wat betreft het gebruik gaan we niet uit van het door de fabrikant opgegeven verbruik, maar kijken we naar het daadwerkelijke gemiddelde verbruik gemeten met normaal rijgedrag, onder normale omstandigheden.

AutoAuto

Waar gaat dit artikel over:

- De 7 beste kleine auto occasions
- De kleine auto Hyundai i10 

- Voordelen van een kleine Renault twingo

- Peugeot 107 kleine auto en zuinig?

- De kleine maar ruime Honda Jazz

 

Veilige kleine auto: Nissan micra
- De luxe ogende kleine Volkswagen Polo

- Een kleine goede Seat ibiza

- Top 3 kleine veiligste auto 

 

Beste kleine stads autos

De beste auto zal altijd subjectief blijven en voor iedereen anders zijn. Door de beste punten met elkaar te vergelijken zijn er enkele kleine autos gekozen die meedingen naar de titel. Aan jou om de beste er tussen uit te pikken.

 

Hyundai i10 comfort (nr.1)

 In 2012 werd de Hyundai i10 opgefrist met een nieuwe, zuinige 1.0 motor met 3 cilinders. In 2014 introduceerde Hyundai de nieuwe i10, die bewezen heeft een prima auto te zijn om van A naar B te komen. Het ingetogen design maakt de i10 tot een auto die niet heel populair is. Technisch gezien zitten er echter vele voordelen aan. Een Hyundai i10 laat de inzittenden niet snel in de steek. Wanneer een i10 goed onderhouden wordt, elke 20.000km een grote beurt, zal deze je niet snel met pech laten staan. Sinds het gebruik van de zuinigere 1.0 motor in 2012 is het verbruik van de i10 zeer aangenaam, iets wat bij de oudere generatie van de Hyundai i10 tegenviel.

Garantie

Nog een groot voordeel is de 5 jaar garantie die Hyundai standaard geeft op de i10.
Hierdoor heb je geen Bovag garantie nodig, als je een i10 koopt van slechts enkele jaren oud. Door het overschot op de markt is er voor iedereen wel een gepaste i10 hyundai occasion te vinden, tegen een schappelijke prijs.

 • Altijd 5 deurs
 • Zeer wendbaar
 • Gemiddeld 1 op 16

Renault Twingo (nr. 2) kleine auto occasion

 De achterwiel aangedreven Renault Twingo rijdt heerlijk in de stad. Helaas doet de Twingo op de buitenwegen wel onder voor de Hyundai i10, maar heeft ook voordelen door de achterwielaandrijving. Tevens is dit uniek, geen enkele andere kleine auto uit het A-segment heeft achterwielaandrijving. Voordelen hiervan zijn o.a. meer beenruimte en een kortere draaicirkel, aangezien de motor achterin zit. Wel zorgt dit voor wat minder bagageruimte, Renault heeft hier wel aan gedacht en de bijrijdersstoel kan ook helemaal plat. Hierdoor past er wel een Ikea doos of een boekenkast in bijvoorbeeld.

Wat de Renault Twingo praktisch gezien mist, maakt het in rijplezier meer dan goed.
Wanneer je enkel naar rijplezier op zoek bent en minimale ruimte voldoende is, heb je aan de Renault Twingo een hele goede tweedehands auto.


Draaicirkel kleine autos

De zeer korte draaicirkel is een ander voordeel dat werd gecre毛erd door de motor achterin te plaatsen. Met een draaicirkel van 8,7 meter stuur je scherper dan welke auto dan ook in het A-segment. Met recht een perfecte kleine auto voor in de stad.

 • Achterwielaandrijving
 • Korte draaicirkel
 • Weinig ruimte achterin (219 liter bagageruimte)

Peugeot 107 (nr. 3)

De Peugeot 107 is een van de weinige drielingen die we kennen in het A-segment. Citroen, Toyota en Peugeot sloegen de handen in een. Op het eerste oog is het een Peugeot, maar technisch is de 107 een drieling van voorgenoemde fabrikanten. Minpunt wat qua design opvalt is het gebruik van harde, grijze plastic onderdelen. Schakelen doet de Peugeot 107 licht, maar met een goede overbrenging. Op slecht wegdek hoor je wat gerammel in de auto, maar dit is niet heel storend. En ondanks de compacte wielbasis weet de Peugeot 107 haar mannetje zeker te staan in strak bochtenwerk. Ondanks de lichtere motor, zal je geen moment het gevoel hebben met een lichtere motor te rijden. Dit is goed opgevangen door Peugeot.

 • Rijdt soepel en speels
 • Materiaalgebruik kan beter
 • Zuinig (Gemiddeld 1 op 17.7)

Honda Jazz (nr. 4)

De Honda Jazz heeft nog meer te bieden dan de Magic Seats. Betaalbaarheid (goedkope auto), ruimte en degelijkheid zijn de pluspunten van de Honda Jazz. Een volwassen, degelijke en grote auto in het A-segment. De bumper van de Honda Jazz is 4 centimeter groter geworden om hoger te scoren in de voetgangersveiligheidstest. Vanaf de comfort uitvoering krijg je er een ingebouwd multimedia systeem van Honda bij. Dit is zeker een aanrader. Met dit comfortpakket krijg je er ook het lane departure system bij en worden verkeersborden herkent. Rijd je de bebouwde kom in, dan kan dit systeem automatisch je snelheid aanpassen, naar de maximaal toegestane snelheid.


Verbruik Honda Jazz

De 1.3 liter 4 cilinder motor zorgt daarnaast voor een volwassen rijervaring. Verwacht niet heel sportief rijgedrag. Dit mag je wel verwachten wanneer je een nieuwe Honda Jazz koopt. Vanaf mei 2017 is er namelijk ook een 1.5 model verkrijgbaar, voorzien van 130PK. Het verbruik is goed geregeld, want met de 1.3 motor komt de Jazz alsnog tot een werkelijke gemiddelde verhouding van 1 op 17.

 • Degelijke compacte wagen met veel ruimte
 • Magic seats, veel ruimte te creeren
 • Stuurt scherp en soepel

 

Nissan Micra (nr. 5) occasion

 De Nissan Micra is niet langer een wereldmodel, maar een model dat enkel voor de Europese markt wordt gemaakt. Smaken verschillen en elk continent heeft andere voorkeuren, eisen en verwachtingen aan een auto. Vandaar de beslissing van Nissan. De nieuwe Micra wordt niet in de Nissan fabriek gemaakt in Engeland, maar wordt door Renault gefabriceerd in Frankrijk. Derhalve komen we wat gelijkenissen tegen met de Renault Clio. De nieuwe Micra is langer en breder geworden, om de Nissan Note doen te vergeten en de Nissan Micra goed op te volgen.


Chassiscontrole

Een mooie techniek die Nissan gebruikt in de nieuwste Micra's is de Chassiscontrole. Deze grijpt licht in wanneer je over een verkeersdrempel rijdt bijvoorbeeld, door gas af te nemen en het chassis te besparen. Hierdoor duikt de auto ook minder over drempels. Bij het nemen van een sportieve bocht zal de Micra licht afremmen aan de binnenkant, zodat je net wat soepeler door de bocht heen gaat.


Veiligheid
Met veiligheidspakket scoort de nieuwe kleine auto de Nissan Micra 5 uit 5 sterren op het gebied van veiligheid. Zonder dit veiligheidspakket is de Micra nog steeds veilig, maar ligt de score voor safety assist lager. Dit komt voornamelijk door het Lane Support system, deze zit in het veiligheidspakket inbegrepen. Aanrader dus als je voor een nieuwe Micra gaat, neem het veiligheidspakket erbij!

 • 125 combinaties accenten en kleuren mogelijk
 • 300 liter bagageruimte
 • Chassiscontrole

 

Volkswagen Polo bluemotion (nr.6)

 Van Volkwagen zijn we gewend ruime keuze te hebben qua uitvoering van de gekozen auto. Voor de Polo gaat dit ook zeker op en is er ruime keuze aan opties, motoren en veiligheidstoevoegingen. De Polo is standaard uitgerust met Front Assist met City Emergency Braking en Voetgangerherkenning. Verder komen we op de optielijst andere zaken tegen als adaptieve cruisecontrol. Lang verwacht en nieuw bij de nieuwe uitvoeringen van de Polo zijn Lane Assist, Rear Traffic Alert, Park Assist en Keyless Access. Het Active Info Display kwamen we tot op heden enkel tegen bij de luxere Volkswagen modellen, nu ook in de VW Polo! Afhankelijk van de uitvoering zit daar een bijbehorend 6,5 tot 8 inch infotainment scherm bij.


Veiligheid Volkwagen Polo

De nieuwe Volkswagen Polo (2017) scoort 5 uit 5 sterren en is dus als zeer veilig te bestempelen. Bij deze beoordeling is niet uitgegaan van het Lane Assist System, iets wat normaliter extra bonuspunten oplevert voor de veiligheid. Al met al heeft Volkswagen een keurige en degelijke Polo op de markt gebracht, die door de upgrades wat meer doet denken aan een Volkswagen uit het hogere segment, bijvoorbeeld de Volkswagen Golf

 

 • Ruime keuze in uitvoering (van 65 pk tot 150 pk)
 • Veiligheid voorop met alle (mogelijke) toegevoegde veiligheidssystemen
 • Oogt luxer dan voorgaande Polo's

 

Seat Ibiza (nr. 7) occasion

Ook afkomstig van de Volkswagen groep. Dit is zeer goed merkbaar aangezien de nieuwe Seat Ibiza van binnen net iets onder doet voor de Polo. In de Polo worden net iets meer hoogstaande materialen gebruikt. Als geheel weet de nieuwe Seat Ibiza te overtuigen door eigenlijk precies te zijn wat je er van tevoren van zou verwachten: Volkswagen-techniek in een flamboyante verpakking. De Ibiza zal, gezien de strategie, altijd goedkoper in de markt worden gezet dan de vergelijkbaar uitgeruste Polo. Dit was aan het begin van deze eeuw ook zo en dat was de beste periode voor de Volkswagen Groep. Zeer goed te begrijpen dus!


Veiligheid

De nieuwe Seat Ibiza is uiteraard getest en haalt met vlag en wimpel 5 sterren uit 5 sterren. Een zeer degelijke, sportieve, maar dus ook veilige auto! Qua veiligheid doet de Seat Ibiza zeker niet onder voor de Volkswagen Polo. Wel is het aan te raden goed naar de optionele veiligheidstechnieken te kijken, aangezien je niet alles er standaard bij krijgt.

 

 • 355 liter bagageruimte
 • Moderne technologie
 • Nieuw en goed onderstel

 

Tot Slot .... Kleine Veiligste stadsautos

Elke keer dat een fabrikant een nieuw model uitbrengt is er rekening gehouden met nieuwe, nog strengere veiligheidseisen. Uiteraard willen de fabrikanten ook hoge ogen gooien op het gebied van veiligheid en elke auto wordt zo veilig mogelijk gemaakt. Maar welke kleine autos zijn nu eigenlijk het veiligst? Dat grotere autos eerder veilig zijn is te begrijpen, maar ook wanneer je op zoek bent naar een betaalbare stadsauto wil je natuurlijk juist dat veiligheid voorop staat!

Veilige kleine auto kopen Top 3:

 1. Nissan Micra
 2. Volkswagen Polo
 3. Seat Ibiza

Wil je je bedrijfsauto verkopen? Bied Gratis je bedrijfsauto aan

Review kleine auto occasion: beste kleine auto occasionbeste kleine auto occasionbeste kleine auto occasionbeste kleine auto occasion 4 van de 5 (124 beoordelingen)

" Bij Hoog stoevenbeld een leuke kleine stadsauto kunnen kopen. Een Ford ka met de bumpers in dezelfde kleur. Kon de auto gelijk meenemen. Mevr. Slinkman."

Anderen bekeken ook:

Ford C-max occasion: Alles wat je wil weten

Wasstraat of zelf je auto wassen?

Autobekleding reinigen: Op de beste manier

Japanse automerken: Welke zijn de beste?

AutoAuto


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: