26 jan 2019
Deel:

Autosleutel bijmaken: TIPS. En wat kost een nieuwe autosleutel?

Autosleutel bijmaken: TIPS. En wat kost een nieuwe autosleutel?

Autosleutel kwijt


Het is echt één van de vervelendste dingen, die iedereen zomaar kan overkomen. Je moet hoognodig weg met de auto, ben je je autosleutel kwijt! Het hele huis op zijn kop, alle zakken van je jas nagekeken, tas omgekeerd, maar de autosleutel is weg en blijft weg. Gelukkig hebben je ouders nog een reservesleutel. Er is echter één probleem, je kunt er niet naar je ouders, want de auto rijdt nu eenmaal niet zonder de autosleutel. Na veel gebel en gezeur heb je dan toch eindelijk de reservesleutel. Dan rijst natuurlijk de vraag, wanneer ik deze autosleutel ook kwijt raak wat doe ik dan? 
 
 

Reservesleutels


Verstandig om dan te besluiten een paar extra autosleutels te laten bijmaken. Het is slim om bijvoorbeeld in ieder geval twee autosleutels te bezitten. Eén bewaar je op een goede plek in je eigen huis en eentje geef je in bewaring bij een familielid of een vriend. 

Autosleutel bijmaken


Wanneer een auto wordt afgeleverd, zitten er meestal twee sleutels bij. De reservesleutel, deze is meestal zonder afstandsbediening, en de sleutel die je elke dag gebruikt met afstandsbediening. Wanneer één van deze sleutels onvindbaar is, dan is het wijs om direct een sleutel te laten bijmaken. Een autosleutel bijmaken met afstandsbediening kan ook nodig zijn wanneer de dagelijkse afstandsbedieningssleutel defect is.
 

Wat kost een autosleutel bijmaken?


Auto's zijn de laatste jaren voorzien van een startonderbreker. De autosleutel is voorzien van een chip. Deze maakt onmiddellijk contact met de boardcomputer wanneer je het knopje op je autosleutel indrukt. Om deze transpondersleutel te laten maken zal het slotenmakersbedrijf gebruik maken van een code om de nieuwe sleutel te programmeren. 
Heb je een oudere auto (15 jaar), dan zal de autosleutel waarschijnlijk géén chip bevatten. De sleutelmaker kan voor de oudere auto altijd direct een een nieuwe autosleutel maken. 
Zonder transponderchip kost een autosleutel ongeveer tussen de 10 en 30 euro. 
Moet er een transpondersleutel worden gemaakt, dan ben je al snel tussen de 50 en 100 euro kwijt. 
In principe kunnen van alle merken auto's, sleutels bijgemaakt worden. Er kunnen onderling wat verschillen in prijs zijn. 

Hoe wordt een auto sleutel bijgemaakt


Met moderne apparatuur wordt de sleutel uitgefreesd. Op deze manier ontstaat naar het voorbeeld van je reservesleutel een nieuwe autosleutel. Een transpondersleutel zal aan de hand van de huidige sleutel uitgelezen moeten worden. De nieuwe code wordt door een erkend autosleutelmaker direct in de transpondersleutel geplaatst d.m.v. een chip. 

Slijtage autosleutel


Met een autosleutel wordt honderden keren een auto gestart en/of een autodeur geopend. Wacht niet tot de sleutel in tweeën breekt, maar laat tijdig een nieuw exemplaar maken. De kosten zijn dan heel wat lager, dan dat je de helft van een sleutel moeten laten verwijderen uit het slot. Over het algemeen gaan autosleutels jaren mee, maar kunnen toch na verloop van tijd materiaalmoeheid vertonen. 

Sleutel met startonderbreker


Een startonderbreker zit bij de meeste auto's vanaf bouwjaar '95, standaard ingebouwd. 
De sleutels met startonderbreker kunnen ook bijgemaakt worden, wanneer je deze kwijt bent. 
Heel veel sleutelmakers hebben de mogelijkheid, wanneer je een autosleutel meeneemt, direct de transpondersleutel te maken. Kan worden geslepen waar je bij staat. Het duurt bij een professioneel bedrijf hooguit 15 minuten om weer in het bezit te komen van een nieuwe autosleutel. Is het de bedoeling dat de sleutel wordt geprogrammeerd, dan is een wachttijd van ongeveer 20 minuten noodzakelijk. Dit wordt niet bij autobedrijf hoog stoevenbeld gedaan.

Online autosleutel bijmaken 
Heb je de juiste sleutelcode voorhanden, dan is er de mogelijkheid om een autosleutel, echter zonder programmering, bij te laten maken. Simpel bestellen vanuit je luie stoel en binnen één werkdag in huis. Wil je een sleutel met startonderbreker, dan is het mogelijk de autosleutel op te sturen, deze wordt vervolgens gekopieerd. 

Autosleutel bijmaken met afstandsbediening


Ben je de autosleutel kwijt die voorzien is van afstandsbediening, dan hoef je echt niet direct in paniek te raken. Natuurlijk is het vervelend. Zoek een betrouwbaar bedrijf wat op professionele wijze een nieuwe autosleutel met afstandsbediening kan bijmaken. Je kunt binnen korte tijd weer in het bezit zijn van een volwaardige sleutel, die al je autodeuren weer snel opent. Je bent het niet meer gewend om de deur van je auto met een gewone autosleutel te openen. Het is prettig om op afstand je auto te vergrendelen en weer te openen. Een gestolen of verloren autosleutel met afstandsbediening is dan ook een klein drama. 
Is het mogelijk om voor jou type auto een autosleutel bij te laten maken? Elke auto die een sleutel heeft met afstandsbediening kan worden bijgemaakt. Ook wanneer je de sleutel met afstandsbediening bent verloren kan er een nieuwe sleutel worden bijgemaakt. Wanneer je geen centrale deurvergrendeling hebt, kan er toch een contactsleutel met transponder worden gemaakt. Heb je helemaal geen autosleutel meer, dus alles kwijt of gestolen, dan kun je het beste contact met je dealer opnemen. 

Een nieuwe afstandsbediening aan je auto koppelen


Om je autosleutel te koppelen aan je auto, zal deze moeten worden geprogrammeerd. Dit kan bij een vakgarage of een autodiagnosebedrijf. Ook zijn er wel autobedrijven die vakmensen in dienst hebben, die dit in praktijk brengen. Het is een kwestie van online zoeken en bellen waar en welk bedrijf hierin is gespecialiseerd. Met het kenteken van de auto is er de mogelijkheid om te koppelen. 
Toch is het slim om ook eens het boek wat bij je auto hoort, te bekijken en het hoofdstuk "autosleutel" te bestuderen. 

Welke stappen ondernemen bij verlies, diefstal autosleutels


Na veel gezoek kom je tot de conclusie dat je autosleutels toch echt weg zijn. Verloren of gestolen? Het is helemaal zuur wanneer je geen reservesleutel hebt. Misschien kun je, om de kosten te drukken voor het bijmaken van een sleutel, gebruik maken van je autoverzekering? 
Altijd slim om even te gaan controleren of je in aanmerking komt voor een bijdrage in de kosten. Vooral wanneer er een autosleutel gemaakt moet worden met ingebouwde startonderbreker zorgt voor een behoorlijk bedrag. Een autosleutel is vaak voorzien van allerlei technieken, die het bijmaken in de papieren laat lopen. 

Verzekering 
Het is prettig wanneer je goed verzekerd bent en de onkosten voor het bijmaken van de sleutel vergoed krijgt. Meestal kom je in aanmerking voor een compensatiebedrag wanneer je een all-risk- of beperkte cascoverzekering hebt. Echter niet alle verzekeraars vergoeden verlies of diefstal van je autosleutel. Het is belangrijk om de voorwaarden van je autoverzekering goed door te nemen. Soms is het echter verstandiger om de kosten zelf te betalen omdat je in veel gevallen je eigen risico betaalt. Dit gaat ten koste van de schadevrije jaren, je bent je no-claim kwijt. 
Is je autosleutel gestolen? Dan zul je zo snel mogelijk aangifte bij de politie moeten doen. Ook zal de diefstal bekend moeten worden gemaakt bij je verzekeringsmaatschappij. 

 
Heb je geen autosleutel meer in je bezit, dus ook geen reservesleutel? Neem dan contact op met je eigen garage. Een monteur kan behulpzaam zijn om je auto te openen. Er moet daarna een nieuwe sleutel worden besteld en/of er zal een nieuw slot in je auto worden gezet. Mocht je op een rare tijd, bijvoorbeeld midden in de nacht, niet meer in je auto kunnen vanwege verlies sleutel? Dan kun je wanneer je dealer is gesloten, altijd de wegenwacht bellen. 

Veelgestelde vragen vermissing autosleutels


- Autosleutels kwijt, wat moet ik doen, waar aangifte doen? 
In elke gemeente gebeurt dit weer anders. Soms moet je naar de gemeente om te 
registreren. In andere gemeentes ga je naar de politie. Even de gemeente bellen 
waar je de sleutel bent kwijtgeraakt. 
- Autosleutels kwijt, wat vergoed de verzekering? 
Voor het bijmaken van een autosleutel wordt doorgaans alleen vergoed bij 
diefstal. Dus niet bij verlies. WA beperkt casco of een all-riskverzekering 
hebben vergoedingen tot wel 500 euro. Dit geld kan dan worden gebruikt voor het 
plaatsen van nieuwe sloten, vervangen autosleutel of een startonderbreker 
omcodering. 
Lees altijd de voorwaarden. Dit zou je eigenlijk altijd moeten doen voordat 
je een verzekering afsluit. 
Zijn de autosleutels uit je woning gestolen? Bekijk dan ook even de regels van je 
inboedelverzekering. 

Voorkomen dat je de autosleutel kwijtraakt


Er is een handig accessoire in de handel wat er voor zorgt dat je je autosleutel snel weer terugvind. De sleutelvinder is een muntje wat niet groter is dan een 50 cent euromunt. Hang deze aan je sleutelbos en via een appje op je telefoon kun je zien waar je sleutel is. 
Ook een goede tip is, om je sleutels àltijd op een vaste plek in huis neer te leggen. 
Wel even zorgen dat de kinderen er niet bij kunnen.
 

Waar kan ik een autosleutel laten bijmaken?

- auto-sleutel.nl
- autosleutels.com
- haverkamp deventer

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: