25 apr 2019
Deel:

Hoe kun je de cataloguswaarde van een auto berekenen of opzoeken?

Hoe kun je de cataloguswaarde van een auto berekenen of opzoeken?

Cataloguswaarde van de auto opzoeken


Een auto inruilen of verkopen is niet voor iedereen dagelijkse kost. Waar voor de ene persoon de auto een stuk gereedschap is wat het gewoon moet doen, is het voor een ander bijvoorbeeld de redding om bij vrienden of familie te kunnen komen. Bij de verkoop of inruil van een auto wordt de emotionele waarde niet meegerekend. Het gaat puur en alleen om de staat van de auto. Bij het doorverkopen van een auto valt de bepaling van de waarde van de auto niet in één tabel af te lezen. Het uiterlijk van de auto is belangrijk maar ook het binnenste en dat allemaal weer in combinatie met de leeftijd en kilometerstand.

Maar een vast punt van de auto is onder andere de cataloguswaarde. De officiële nieuwprijs van de auto op de dag dat de RDW het kenteken deel 1 afgeeft is de zogenaamde cataloguswaarde. Iedere auto vertegenwoordigd een bepaalde waarde op die zogenaamde eerste dag. En de cataloguswaarde van een auto is de waarde waarmee het mogelijk is om een aantal zaken goed te kunnen regelen.

Waar gaat dit artikel over:

- Wat is de cataloguswaarde?
- Waarom is de cataloguswaarde belangrijk?
- De cataloguswaarde weten voor een autoverzekering
-
De cataloguswaarde van een auto opzoeken

Auto verkopen? Bied gratis je auto aan

Of bekijk ons occasion aanbod

- Hoe valt de cataloguswaarde te berekenen?
- Cataloguswaarde auto rdw en openbare gegevens
-
De cataloguswaarde online

Staat je vraag hier niet bij. Stel je vraag dan in onze facebook groep:

Auto vraagbaak (13.000 leden) - Auto problemen - #durftevragen 


De cataloguswaarde is inclusief de:


 • btw
 • bpm
 • accessoires


Cataloguswaarde auto


De dag waarop een auto het kenteken deel 1 toegewezen krijgt is een belangrijke dag in het leven van een auto. De fabriek levert een auto in een bepaalde staat af aan de autodealer, en in overleg met de klant wordt de auto misschien nog voorzien van extra onderdelen of accessoires. Alle deze zaken bij elkaar vormen op dat moment een bepaalde waarde. De cataloguswaarde is de waarde waarvoor de auto op de markt wordt gebracht.


Cataloguswaarde auto RDW is belangrijk voor:


 • Het afsluiten van een autoverzekering
 • Auto van de zaak?
 • Een idee vormen over een koop- of verkoopprijs van een auto

Meerdere soorten verzekeringen zijn er te kiezen wanneer er een auto wordt gekocht. En met het hebben van een auto van de zaak moet er ook aan een aantal voorwaarden worden voldaan, en onder andere is de belastingdienst hier een bepalende factor. Heel wat termen passeren de revue en dat kan verwarrend werken. Het onderscheid tussen alle termen is belangrijk om de juiste berekeningen te kunnen maken. Het is namelijk niet handig om bij bijvoorbeeld de verkoop, of een auto inruilen te laag of te hoog in te zetten, en de cataloguswaarde kan hier zeker bij helpen.

 

Weten welke autoverzekering er nodig is


De dagwaarde, de aanschafwaarde, de nieuwwaarde en de cataloguswaarde zijn buiten de emotionele waarde om de belangrijkste factoren voor de juiste afhandeling van al het papierwerk rondom een auto. Verzekeringen komen in vele verschillende vormen en maten maar aan de hand van de cataloguswaarde kan er worden gekozen tussen de volgende verzekeringen:


 • WA(verplicht)
 • Beperkt Casco
 • Beperkt Casco Extra
 • Allrisk

De online zoekopdracht gebruiken, cataloguswaarde auto opzoeken, geeft snel antwoord op de vraag wat de cataloguswaarde van een auto daadwerkelijk is. Een allrisk verzekering afsluiten op een oude auto is misschien niet altijd handig en even voordelig.

WA verplicht is een verzekering waar alleen de schade aan andere auto's wordt vergoed. De verzekeringen die ertussen zitten leiden uiteindelijk naar het complete allrisk verzekeringspakket waarbij de meest ontstane schade aan de auto wordt vergoed. Polisvoorwaarden zijn en eventuele nieuwwaarde regelingen zijn belangrijk om te weten wanneer er iets gebeurt met de auto of met die van een ander. De cataloguswaarde en de leeftijd zijn belangrijke factoren voor het bepalen welke verzekering het meest geschikt is.


Een auto van de zaak


Het privé rijden in een bedrijfsauto heeft ook zeker zijn voordeel maar de belastingdienst bepaalt wel aan de hand van de cataloguswaarde van een auto, de bijtelling die een persoon moet betalen wanneer de auto eenmaal in bezit is. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde en is onder andere afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto in kwestie. De belastingdienst heeft tabellen met verschillende bijtellingspercentages die onder andere makkelijk te vinden zijn op de internetsite van de belastingdienst. Normen en percentages bepalen de hoogte van het bedrag wat per auto verschilt, en bijvoorbeeld een boekhouder kan hier zeker meer duidelijkheid in scheppen.

Alleen wanneer een persoon meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een bedrijfsauto moet er een fiscale bijtelling worden betaald. De belastingdienst ziet het privé gebruik als inkomsten en willen daar graag iets over heffen en ontvangen natuurlijk. De rittenregistratie schept duidelijkheid in waar de grenzen liggen en wat er betaald moet worden. De cataloguswaarde auto is ook hier belangrijk voor het uiteindelijke bedrag wat er afgedragen moet worden aan de belastingdienst. Bijtellingen variëren van 4% tot 25% afhankelijk van de zuinigheid van de auto. Het kiezen tussen een auto van de zaak of een reiskostenvergoeding kan vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken en berekend, om zo tot een gunstige keuze te kunnen komen.


De cataloguswaarde van een auto opzoeken


Hoe valt de cataloguswaarde te berekenen?


Online is er een groot aanbod te vinden om via het intypen van het kenteken heel wat te weten te komen over een auto. Enkele voorbeelden zijn:


 • Algemene informatie over de auto
 • De hoogte van de wegenbelasting
 • De juiste bandenmaat
 • De cataloguswaarde auto RDW
 • Motor en milieu
 • Apk afkeurpunten
 • Schadehistorie

De cataloguswaarde auto opzoeken gaat tegenwoordig dus heel erg gemakkelijk. Want aan de hand van de juiste informatie kan er kostenbesparend gekozen worden voor bijvoorbeeld de juiste verzekering, of het kiezen van een realistisch verkoopbedrag.

Het internet zorgt voor gemak zodat er geen moeilijke berekeningen hoeven worden gemaakt en veel rekenfouten kunnen worden voorkomen. De zogenaamde online kenteken controle is snel en accuraat, want ook de belastingdienst en verzekeringsmaatschappijen raadplegen deze internetpagina's om aan de juiste informatie te komen. De RDW en een aantal bedrijven kunnen de cataloguswaarden van oudere auto's berekenen, maar informatie over onder andere auto's die na 1 januari 2010 hun eerste kenteken hebben ontvangen, zijn online makkelijk te vinden. Op meerdere plaatsen kijken en vergelijken is altijd slim om te doen en online kun je zelf een heel eind komen.


Koerslijsten, merk en type


Er zijn veel autobedrijven die hulp aanbieden soms gratis en soms tegen een vergoeding. Maar de internetpagina van de belastingdienst is duidelijk en overzichten zijn er ook gemakkelijk aan te vragen. Het merk van de auto, het type en het gewicht waren voorheen belangrijke gegevens maar met het intypen van het kenteken is alle benodigde informatie snel duidelijk. Taxatie gegevens zijn via het internet zo boven tafel om een strategie te kunnen bepalen voor bijvoorbeeld een koop of en verkoop.
Cataloguswaarde auto opzoeken geeft dus informatie over de dag dat het kentekendeel 1 werd uitgegeven. Eventuele veranderingen of extra toegevoegde accessoires die dus achteraf zijn ingebouwd worden niet meegenomen in de berekening voor de cataloguswaarde.


Cataloguswaarde auto RDW en openbare gegevens


Een objectief beeld


De RDW heeft een enorme databank met alle openbare gegevens en maken die voor iedereen bereikbaar. Het is een dus handig hulpmiddel voor mensen om met de cataloguswaarde een eventuele koop of verkoop van een auto te realiseren, of als richtlijn te hanteren voor het kiezen van een geschikte verzekering of om duidelijk te krijgen hoeveel de bijtelling gaat worden wanneer het om een bedrijfsauto gaat. Het is natuurlijk ook een goede indicator bij een auto inruilen. Heel wat informatie valt er te verkrijgen via de internetpagina van de Rijksdienst Wegverkeer en via een vragen formulier is er zo een antwoord op eventuele andere vragen.


De cataloguswaarde auto online


Om veel informatie in ons bezit te krijgen hoeven we bijna niet meer de deur uit. Met een paar muisklikken is het niet moeilijk om op de juiste pagina's te belanden en de juiste informatie te vinden. Belangrijk is om altijd te blijven vergelijken want ook computers kunnen verkeerde informatie doorgeven omdat mensen ermee werken.

Op een succesvolle manier een auto zien te verkopen vindt plaats aan de hand van een aantal gegevens en de cataloguswaarde is een van de belangrijkste peilers in het geheel. Het online raadplegen van voertuiggegevens is inmiddels de normaalste zaak van de wereld geworden waar mensen dankbaar gebruik van kunnen maken. De verschillende zaken die een auto aangaan verlangen de juiste informatie en het is dus niet zo heel erg moeilijk om aan de informatie te komen. Niet alleen online maar ook een autogarage zal kunnen voorzien in alle informatie over een bepaalde auto.

Het is een dankbaar geheel om online aan veel informatie te kunnen komen. Bedrijven bieden hun diensten en producten aan om op deze manier, met de opgedane informatie zo veel als mogelijk, kostenbesparend te werk kunnen gaan om zaken betreffende de auto te kunnen regelen. De autobranche wordt duidelijker en transparanter om mensen te kunnen behoeden voor een eventuele slechte aankoop. De doelstellingen van overheid en de verschillende bedrijven zijn om alles zo duidelijk en gemakkelijk mogelijk te maken voor de consument.

Anderen bekeken ook:

Rdw erkend bedrijf zoeken

Laadpaal voor thuis kopen

Een veilige kleine auto kopen

Mijn auto inruilen voor een tweedehands auto

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: