23 jul 2018
Deel:

Over Deventer: Koopzondag, winkels en evenementen

Over Deventer: Koopzondag, winkels en evenementen

Genieten in koekstad vol winkels en met veel activiteiten

Deventer, fraai gelegen aan de IJssel, is een van de oudste steden van ons land ook. Bekend vanwege het feit dat ’s lands oudste stenen huis er staat, zoals het ook al het oudste waterpark én de oudste Athenaeumbibliotheek van Nederland heeft. Het is de stad van de alom bekende boekenmarkt, van de vele stadsparken, van de middelgrote natuurgebieden en van de voetbalclub Go Ahead Eagles, aan de Vetkampstraat middenin een volksbuurt. Deventer is ook de stad met het compacte en afwisselende centrum en de stad waar buitentheater een andere dimensie heeft gekregen met het internationale buitentheaterfestival ‘Deventer op Stelten’. Deventer is bijzonder, maar toch ook zo gewoon gebleven. Deventer is in elk geval altijd de moeite waard. In Deventer vind je altijd wat je zoekt. 
 

Deventer is ‘koekstad’ en werd vroeger ook wel ‘Moskou aan de IJssel’ genoemd. Dit vanwege het feit dat er vroeger veel inwoners nadrukkelijk politiek links georiënteerd bleken. Deventer is opgedeeld in stadswijken (moderne en heel oude met elk hun eigen karakter) en heeft in de Lebuinuskerk de meest bekende kerk. Meest bijzondere ‘kerk’ is de naastgelegen Oude Mariakerk. Deze kerk wordt al sinds 1591 niet meer als kerk gebruikt en van de ruine staat nog steeds een zijbeuk, fraai verscholen achter enkele winkeltjes en huizen: een ansichtkaart-waardig plaatje. In De Proosdij – in de Sandrasteeg- staat het oudste stenen huis van ons land, het huis dateert van ongeveer 1130. Ook fraai is de Bolwerksmolen en de nog steeds werkzame watertoren. Een bezoekje waard is ook zeker Museum De Waag, waar schilderijen, zilverwerk en archeologische vondsten tentoon worden gesteld. Ook leuk is Het Speelgoedmuseum met vooral veel mechanisch speelgoed in de collectie. Hedendaagse kunst is te zien in het Kunstenlab en in het Etty Hillesum Centrum is te zien welke positie de Joodse gemeenschap tot de Tweede Wereldoorlog in Deventer innam. Goed dat daar in Deventer nog steeds nadrukkelijk bij stil wordt gestaan. Deventer is echter vooral bekend vanwege de boekenmarkt. Liefhebbers van lezen komen steevast op de eerste zondag van augustus naar Deventer – de IJsselkade en omringende straatjes- waar duizenden kwalitatief goede maar vaak erg goedkope boeken aan de man en vrouw worden gebracht. Deze boekenmarkt geldt als de grootste van Europa. Het Tuinfeest, een poëziefestival, vindt altijd plaats op de avond voor de boekenmarkt en begin juni staat Deventer elk jaar opnieuw in het teken van de zeker bij de jeugd erg populaire en omvangrijke Zomerkermis. Tenslotte: de bekende Europese wandelroute E11 loopt dwars door de koekstad en wordt in Deventer zelf ook wel Marskramerpad genoemd. 

Deventer winkels en Deventer koopzondag 

Deventer winkels? Deventer beschikt over een werkelijk heerlijk compact winkelhart. Ales is er, maar je krijgt nooit het gevoel dat je het overzicht kwijtraakt. Het unieke aan het centrum is de verscheidenheid aan winkels en boetiekjes. Deventer biedt alle grote en bekende zaken en ketens die je ook in andere steden tegenkomt. Die ‘grote jongens’ worden in Deventer echter afgewisseld met bijzondere, grappige, mooie en unieke (kleine) winkeltjes. Die combinatie maakt winkelen in Deventer bijzonder aantrekkelijk. Wie de combinatie van klein en groot, van keten tot uniek winkeltje – bijvoorbeeld die in de alom bekende oude mosterdfabriek- wil ervaren, die kan bij de VVV in het Penninckhuis aan de Brink een gratis wandelroute halen. Dan weet je zeker dat je niets mist van de winkels in Deventer. In Deventer hebben winkeliers de vrijheid om elke zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur de deuren te openen. Veel winkels doen dat dus ook. Elke eerste zondag van de maand is er koopzondag en zijn alle winkels geopend van 1200 uur tot 17.00 uur. De Deventer koopzondag is alleszins de moeite van het bezoeken waard.

Deventer op Stelten 

Deventer is ook bekend om het internationale buientheaterfestival Deventer op Stelten, een evenement dat van heel Deventer een groot openluchttheater maakt. In totaliteit vinden er meer dan 150 voorstellingen plaats in de binnenstad en ook rondom het centrum. De verschillende voorstellingen zijn groot en klein, de artiesten komen uit binnen- en buitenland (onder meer uit Frankrijk, Engeland, Duitsland, België). De koekstad op Stelten geld als toonaangevend op het gebied van buitentheater. De voorstellingen zijn van topniveau en bieden telkens weer iets nieuws, zoals ook de onderwerpen bijzonder gevarieerd zijn: van humor tot intiem; gewoon voor elk wat wils. Op de grond en in de lucht, ‘stokoude’ producties en de meest moderne uitvoeringen van buitentheater, dit evenement biedt het allemaal. Gemiddeld genomen trekt het theaterfestival zo’n 120.000 mensen uit alle Europese windstreken. Zowel de gemeente als ondernemers in de stad hebben het festival omarmd en maken de organisatie elk jaar weer mogelijk. Het zet ‘hun’ Deventer echt op de kaart. 
 

Dickens Festijn Deventer

Nog zo'n speciaal evenement is het dickens festijn. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het centrum van Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden. Het Dickens Festijn is beide dagen van 11 tot 17 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 100.000 bezoekers. 
In 2018 vind het dickens festijn en de kerstmarkt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 december.

dickens festijn deventer

 

Station Deventer

Ook per trein is Deventer meer dan uitstekend te bereiken. Het ligt centraal op de spoorverbindingen tussen Amsterdam en Rotterdam en het Oosten van het land en ook Duitsland. Deventer ligt daarnaast ook centraal op de lijn Zwolle – Arnhem/Nijmegen. Vanaf Deventer ben je in een uur en 39 minuten in Rotterdam en binnen een uur in Nijmegen. Enschede? Nog geen drie kwartier. Wie met de trein naar Deventer komt, kan met de centrumbus de tocht richting centrum of andere plek aanvaarden. Met het openbaar vervoer is station Deventer  prima bereikbaar en al binnen vijf minuten ben je van het station in het bruisende centrum van de stad. Vanaf het Deventer station rijden zeer frequent bussen die je rechtstreeks naar het centrum of de belangrijkste plekken van de stad of gemeente brengen. Ook met de bus is Deventer prima bereikbaar, zelfs vanuit steden als Eindhoven, Antwerpen en Brussel. Flixbus verzorgt deze reizen en de moderne bussen van deze busmaatschappij bieden heerlijk veel beenruimte, wifi én stopcontacten. 

Met de auto parkeren in deventer: parkeergarage deventer

Deventer is ook met de auto prima bereikbaar. De koekstad ligt toch alleszins centraal. Ga maar na; vanaf Groningen is de afstand 157 kilometer, Amsterdam – Deventer is honderd kilometer en de afstand tussen Deventer en Nijmegen is 64 kilometer. Eenmaal in Deventer zijn er meer dan voldoende parkeergelegenheden beschikbaar, ook in het centrum. De parkeerplaatsen/parkeergarage aan ‘Op de Keizer’, Stadspoort, Stationsplein en Beestenmarkt zijn het meest aantrekkelijk voor mensen die het centrum willen bezoeken. 

En dan? Dan geniet je van Deventer in optima forma. Van de winkels, de boekenmarkt, buitentheater of van de talloze historische plekjes die de stad rijk is. In Deventer is simpelweg altijd wel iets te doen. Een stadswandeling vanaf de VVV, een ontspannen rondvaart op de IJssel of een rondrit met de paardentram. Eigenlijk te veel om in een dag te doen. Maar ook daar heeft Deventer oplossingen voldoende voor: er is vast plek in een van de bed & breakfast-gelegenheden, de hotels, de vakantiewoningen of op een camperplaats. Kun je wat langer genieten van al het moois de stad te bieden heeft.
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: