1 jul 2018
Deel:

Opel occasions kopen: Waar moet je op letten?

Opel occasions kopen:  Waar moet je op letten?

Een Opel occasion kopen? Waar je op moet letten.


Ben je van plan in de komende tijd een occasion tweedehands auto  van Opel aan te schaffen, maar vraag je jezelf toch nog even af waar je het best allemaal op kan letten tijdens jouw enthousiaste zoektocht, dan is dit artikel vast iets voor jou. 

In deze blogpost duiken we dieper in op de meest gestelde vragen bij het aanschaffen van Opel occasions, waar je op moet letten, wat je juist wel (of niet) moet doen, en waardoor je het langste geniet zal hebben van jouw nieuwe vierwieler. 
 

Waar gaat dit artikel over:

- Mijn Opel.... Het begint  met een zoektocht op internet

- Let op de kleine lettertjes


- Waar kan ik het beste mijn opel kopen?

- Hoe belangrijk is een proefrit?

- Waar moet ik op letten tijdens de proefrit?


Mijn Opel... Het start allemaal met een zoektocht


Iets overhaasten is nergens goed voor, ook niet bij het zoeken naar jouw ideale occasion-wagen. Je wilt waar voor je geld, en rijdt er het liefst nog heel wat jaren zorgeloos mee rond, wat heel normaal is. 

Start jouw avontuur met een visuele zoektocht op het internet, vergelijk heel wat aanbiedingen van Opel Occasions, waardoor je al een eerste indruk krijgt betreffende het uitgebreide aanbod. 
Elke autowebsite biedt een behoorlijk uitgebreide lijst van basisinformatie aan die best belangrijk is tijdens jouw vergelijking. 
Let vooral bij het maken van een vergelijking op volgende aspecten: 

  • Prijs
  • Aantal Kilometers
  • Type / Model
  • Leeftijd
  • Eventuele Opties
  • Schadetoestand
  • Brandstof
  • Vermogen
  • Nieuwstaat
  • Aantal deuren / zitplaatsen 
  • Transmissie (Handgeschakeld / Automatisch)
  • Vermogen
  • Onderhoudshistoriek
  • ...

Ondanks er vast nog enkele andere belangrijke punten bij jouw vergelijking komen kijken, is het zeker een heel mooie lijdraad om de eerste keuzes naar jouw nieuwe wagen te filteren. 


Exclusief, Inclusief, Verrekenbaar, Aftrekbaar... wat betekend dit voor mij?


Vaak is het interessant bij het bekijken van een zoekertje eerst op zoek te gaan naar de kleine lettertjes, lees deze steeds even door voor je de wagen aan jouw lijstje toevoegt. 
Wanneer de prijs plots veel lager lijkt dan zijn voorganger, loont het misschien even de moeite om te kijken of de aangeduide prijs inclusief of exclusief btw is. 
Handelaars durven vaak hun prijzen wel eens aan te duiden met 'exclusief btw', 'btw verrekenbaar', 'btw aftrekbaar'..., maar daar ben je als particulier helaas bitter weinig mee. 
Op deze manier hopen ze niet alleen meer algemene bezoekers aan te trekken op hun zoekertje, maar worden ook de professionals onder ons aangesproken. 

Als particulier kan je geen btw recupereren, dus dien je vaak de prijs te verhogen met het juiste btw-tarief, hou hier rekening mee. 
Elke aanbieder is wel verplicht dit mee te delen in de verdere omschrijving van de advertentie. 


Mijn Opel kopen van een particulier, of een handelaar? Wie moet ik kiezen?


Vaak verkopen particulieren hun wagen door aan een handelaar om deze vervolgens voor hen te verkopen, dit neemt heel wat papier- en onderhandelwerk van de oorspronkelijke eigenaar over, maar maakt misschien ook interessant voor jou. 

Via een autogarage geniet je veelal van een goede en betrouwbare service die de belangrijkste aspecten van de Opel reeds voor jou heeft nagekeken. Hij biedt meestal ook nog een bepaalde garantietermijn aan, en kan jou ook de juiste Opel onderdelen aanbieden. 
Ook bij eventuele Opel problemen heb je vaak een juiste en technische uitleg in een handomdraai. 

Via een particulier geniet je dan weer van meer zekerheid van de vorige eigenaar van de wagen, kan je het voertuig zonder al te veel druk bekijken of uittesten, en heb je net iets meer onderhandelruimte dan bij een handelaar. Dus een goedkope auto.
Keerzijde van de medaille? Je koopt de wagen aan zonder enige vorm van garantie, en neemt alle mogelijke risico's in eigen handen. 
Je tekent hierdoor vaak ook een document waarin je verklaart het voertuig te nemen (en dan ook te aanvaarden) in de staat waarin hij zich tijdens de moment van verkoop bevindt. 
Merk je bijvoorbeeld tijdens de koop niet op dat de radiator stuk is en helemaal doorlekt, dan is dit jammer voor jou. 


Is de visuele staat van het voertuig belangrijk?


"Je mag niet alleen afgaan op het uiterlijke, ook het innerlijk in belangrijk". Een algemeen gezegde dat je vaak wel eens hoort terugkomen. 
Ook deze uitdrukking kan wel eens van pas komen bij het kiezen van jouw nieuwe Opel. 

Het eerste wat je ziet is de buitenkant en de algemene staat van het voertuig, wat zeker niet onbelangrijk kan zijn. 
Zie je een wagen die best vuil en amper onderhouden lijkt, wees dan alvast op je hoede. 
Het kan inderdaad gewoon een vuile wagen zijn, maar het zou evengoed kunnen dienen als ideale 'dekmantel' voor het verbergen van enkele gebreken en mankementen. 
Vraag dus best bij het maken van een eventuele afspraak de verkoper het voertuig even 'op te knappen' alvorens je deze komt bezichtigen, of rijdt op jouw kosten tijdens de testrit even door de carwash. 
Een ritje door de wasstraat zal je meer opleveren dan de eventueel tientallen krassen op te moeten verwijderen (auto polijsten)


Hoe zit het met een proefritrit, is dit belangrijk?



Uiteraard wil je geen kat in een zak kopen, en wil je de gevonden opel even in het echt gaan bezichtigen/uittesten. 
Laat tijdens het maken van jouw afspraak zeker te horen komen dat je een testrit wil maken. Zo hoor je meteen de verkoper zijn reactie hierop. Is het geen enkel probleem, of biedt hij de testrit zelf aan? Super! Dan kan je er vast van overtuigd zijn dat het voertuig in prima staat zal zijn. 
Wil de verkoper niet dat je een testrit met de wagen zal maken, of worden er heel wat uitvluchten gevonden om toch maar niet te moeten rijden, zet de interesse in de wagen dan meteen aan de kant. 


Waar moet ik op letten tijdens het maken van mijn proefrit?


Hoe goed je de wagen ook bekijkt of test, je kan altijd iets over het hoofd zien. Dit zal later duidelijk worden wanneer je de wagen echt in je bezit hebt. 
Via onderstaande lijst geven we alvast enkele tips mee waar je het best op kan letten tijdens het maken van een testrit. Zo kan je alvast de meest voorkopende Opel problemen uitsluiten, en met een geruster hart overgaan tot een eventuele koop. 

  • Test alle versnellingen ten volle uit. Probeer het maximale vermogen naar boven te halen, en houdt het toerental goed in de gaten.
  • Probeer minimaal 20-30 minuten met de wagen te rijden, zo is hij reeds op temperatuur en kan je de meest voorkomende zaken alvast uitsluiten.
  • Voorzie een extra familielid, partner of iemand met meer kennis van auto's. Zo let misschien je partner wel op iets wat jij net over het hoofd gezien hebt.
  • Probeer een felle/bruuske stop te maken om het maximale van de remmen uit te testen. Stop ook een paar keer heel snel na elkaar, startende op een lage snelheid voor je eigen veiligheid.
  • Houdt alle controlelampjes en eventuele dashboardmeldingen goed in de gaten. De grootste (en belangrijkste) problemen worden hier vaak op weergegeven. Twijfel je over de betekenis van één of meerdere waarschuwingslampjes, Ga dan meteen in de handleiding van de wagen op zoek naar de betekenis ervan.
  • Voel goed aan het stuur of er geen bepaalde afwijkingen of trillingen zijn. Indien mogelijk laat je het stuur van de wagen op een rechte en vlakke weg eventjes los om een eventuele afwijking of trilling vast te stellen. 
    Wanneer de wagen abnormaal veel afwijkt naar een kant, bekijk dan even de spanning van de banden. Een ongelijke bandenspanning zou eventueel al de oorzaak kunnen betekenen van een afwijkend baanparcour, maar is niet gezegd.
  • Zet de radio af en luister aandachtig tijdens het maken van de testrit. 
    Maakt zowel de motor als de auto in het algemeen een mooi geluid? Is er niets abnormaal te horen en rammelt er niets? Zit er nergens wat los? 
    Rijdt ook een kort stukje op een onverharde weg, of een baan met veel hobbels en putten, hier bestaan er een grotere kans om eventueel losse of beschadigde onderdelen te horen.
  • Doe alle luikjes, deurtjes en laden zeker een keertje open, maar keur ook even met een gezonde kijk over de staat van de onderdelen onder de motorkap. 
    Zijn alle onderdelen originele Opel onderdelen? Of werd er reeds een aanpassing gedaan naar een B-merk? 
    Merk je een onderdeel of stuk bedrading op die er 'te' proper uitziet, hou je ogen dan zeker open, want misschien is dit wel recentelijk vervangen wegens een technisch defect of ongeval.


Vraag de verkoper ook steeds eerlijk naar het verleden van de wagen, mogelijks zal hij/zij de belangrijkste punten wel aanhalen, maar dit kan je helaas nooit met zekerheid weten. 


Waar vind ik eventuele onderdelen voor mijn occasion Opel?


Loop je na de aankoop van jouw wagen toch aan tegen een onverwachts probleem, of heeft jouw trotse aanwinst na enkele duizenden kilometers nood aan een bepaald onderdeel, ga dan zeker even langs bij een erkend Opel-garage. Zij kunnen jou vaak helpen en maken meteen gebruik van originele onderdelen. 


Hoe zit het nu met de garantie van mijn occasion?


Indien je de wagen hebt aangekocht bij een particuliere verkoper, is er geen sprake van enige garantie. 
Een particuliere verkoper kan bovendien geen verdere uitspraak hierover maken, noch een eventuele garantie beloven. 
Indien de wagen bij verkoop nog in wettelijke fabrieksgarantie is, telt deze natuurlijk wel bij verkoop. Vraag hier zeker de nodige documentatie van. 

Kocht je de wagen bij een handelaar, dan is hij wettelijk verplicht jou een garantie te geven op de mogelijke gebreken die later zouden opduiken. 
Een garantie van twee jaar is wettelijk verplicht bij de verkoop van producten, maar kan in het geval van een tweedehandswagen worden teruggeschroefd naar één jaar. 
Uiteraard kan een handelaar er ook voor kiezen om een langere garantie te voorzien dan hij verplicht is, maar is geen noodzaak. 
Lees zeker de beloofde en gemaakte afspraken goed na in de getekende overeenkomst, want je weet nooit waar deze later nog goed voor kan zijn. 

Heel veel plezier en succes bij de zoektocht, de onderhandeling en de uiteindelijk aankoop van jouw 'nieuwe' occasie Opel.
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: