24 okt 2018
Deel:

Energie label van mijn auto berekenen. Co2 uitstoot auto berekenen

Energie label van mijn auto berekenen. Co2 uitstoot auto berekenen

 

Bij aankoop van een nieuwe auto kan u onmiddellijk zien welk verbruik deze auto heeft door het energielabel. Het energielabel is verplicht sinds 2001 voor alle nieuwe personenwagens. Het is een korte samenvatting van het verbruik en de zuinigheid van de auto op basis van vergelijkbare modellen in de categorie auto's. Men zoekt steeds opnieuw een betere manier om om te gaan met het milieu, zeker nu om het broeikaseffect tegen te gaan en gebruik te maken van groene en zuinige energie, zonder te vervuilen.

Waar gaat dit artikel over:

- Welk energie label heeft mijn auto?

- Wat is CO2?


Hoe kan ik de CO2 uitstoot auto berekenen?

- Heeft een tweedehands auto nog altijd hetzelfde energielabel?

- Tips om zuinig te rijden en de CO2 uitstoot te verminderen

 

Welk energie label heeft mijn auto?

Met de letters A tot G wordt het energielabel van een auto ingevuld. Zo kan men onmiddellijk nagaan of de auto zuinig is in verbruik. Het is een totaal beeld van het verbruik brandstof, de CO2-uitstoot en zuinigheid in een klasse eenzelfde wagens. Met dit label kan men heel eenvoudig checken hoe zuinig de wagen is in zijn categorie.

Inhoud energielabel:

 • 1. Het model van de wagen en bouwjaar
 • Op het energielabel staat het model van de wagen, het merk en de autofabrikant. Tevens staat ook het bouwjaar van het model vermeld op dit label.
 • 2. De letters A tot G bepalen het energielabel: zuinig / niet-zuinig
 • A: Deze auto is 20 % zuinig in verbruik dan de gemiddelde auto. B: Deze auto is 10 % zuiniger dan gemiddeld in verbruik. C: Deze auto is iets zuiniger dan gemiddeld. D: Deze auto verbruikt 10 % meer dan gemiddeld. E: Deze auto verbruikt tot 20 % meer dan gemiddeld. F: Deze auto verbruikt tot 30 % meer dan gemiddeld. G: Deze auto is meer dan 30 % minder zuinig en verbruikt heel veel.
 • 3. De brandstof van de auto
 • Er staat ook vermeld op het label met welke brandstof de auto rijdt. (Diesel of benzine)
 • 4. Het brandstofverbruik auto per 100 km
 • Het brandstofverbruik per 100 km voor dit merk/model wordt ook bepaald in dit label.
 • 5. De CO2-uitstoot per gram per 100 km
 • De CO2-uitstoot van de auto is duidelijk bepalend voor energielabel auto. CO2 is schadelijk voor het milieu. Er zijn strenge Europese normen en wetgeving hierover. Men wil de uitstoot van CO2 beperken omdat te veel CO2 de opwarming van de aarde veroorzaakt. Daarom staat de CO2-uitstoot ook in het energielabel vermeld. Als de auto zuiniger is, produceert hij veel minder CO2 dan andere.

Wat is CO2?

Co2 is Koolstofdioxide of ook wel koolzuurgas genoemd. Co2 is kleurloos en geurloos. Het is niet zichtbaar en je kunt het niet ruiken.

 

Energielabel auto berekenen

Door het energielabel auto berekenen kan men nagaan hoeveel energie er verbruikt wordt. Het doel van het energielabel is mensen bewust maken dat er ook zuiniger met energie kan omgegaan worden. Hoe zuiniger de auto, hoeveel beter voor het milieu. Het wil ook niet altijd zeggen dat een kleinere wagen zuiniger is dan een grote auto. Alles hangt af van het totaalpakket met het verbruik, CO2-uitstoot en welke brandstof men gebruikt.

 

Energie label - CO2 uitstoot auto berekenen

Er zijn verschillende manieren om het energielabel auto berekenen. Men kan het kenteken checken en zo nagaan welk energielabel de auto heeft. Via RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) kan je heel eenvoudig door het kenteken in te geven, checken welk energielabel deze auto heeft. Dit is gratis en geeft een volledig overzicht van de wagen met alle technische specificaties of gebreken enz.. Zo kan je de geschiedenis van de wagen checken bij aankoop van de auto. Nog andere voordelen van een kenteken check bijvoorbeeld bij de aankoop van tweedehandse wagens:
 • Wel of geen schade aan de wagen kan u direct zien via kenteken op te zoeken: Men kan via een kenteken check heel gemakkelijk achterhalen of de wagen al een ongeval heeft gehad of niet.
 • Waarde van de wagen kunnen inschatten: Men kan nagaan of de prijs wel recht evenredig is met de technische en juridische specificaties. Zo kan men geen miskoop doen bij aanschaffen van een tweedehandse auto.
 • De kilometerstand nagaan om zeker te zijn dat de motor nog niet op is: Hier kan men ook het aantal kilometers zien die de auto al heeft afgelegd.
 • Wegenbelasting checken: Ook interessant om na te gaan of de wegenbelasting in orde is.

CO2 uitstoot auto

Zuinige tweedehands auto en het energielabel

Aangezien het energielabel verplicht is voor nieuwe auto’s sinds 2001, zal bij aankoop van een tweedehands ook al een energielabel bestaan. Hier moet men natuurlijk rekening houden met het feit dat dit label verouderd is. Het kan zijn dat deze wagen bij aankoop nog een A-label had, maar nu misschien al onder een andere klasse zitten. Misschien kan men dan beter gaan voor een elektrische auto als een zuinige auto tweedehands. Elektrische auto's zijn nieuw veel duurder dan andere brandstofmodellen. Aangezien deze wagens op zichzelf al zuiniger rijden, is een aankoop tweedehands nog niet zo slecht, als het budget voor een nieuwe het niet toelaat.

Waar moet men op letten bij een eventuele aankoop tweedehands?:

 • Check kenteken via RWD: Zoals eerder al vermeld kan men via het kenteken opzoeken of de auto geen gebreken vertoont.
 • Momentopname energielabel checken: Men moet er rekening mee houden dat het energielabel is uitgeschreven de moment van aankoop. Een auto met label A kan nu al een B of C zijn.
 • Kilometerstand nagaan: Aan de kilometers die een auto heeft afgelegd, kan men nagaan of de motor nog niet versleten is.
 • Gewicht vracht/ personen vervoer inschatten(indien mogeijk): Wat er juist mee is vervoerd? (het aantal personen of het gewicht)
 • Het brandstofverbruik auto: Heel belangrijk om na te gaan wat het brandstofverbruik is. Dit hangt ook samen met het bouwjaar van de wagen en de reeds afgelegde kilometers
 • Onderhoud van de wagen: De geschiedenis van het onderhoud van de wagen checken. Zo krijgt men een beeld van wat er al vervangen is of dat de auto regelmatig een onderhoud heeft gehad in een garage.(dat kan gecheckt worden met het onderhoudsboekje)
 • De CO2-uitstoot van de brandstof: Deze berekening kan men ook online opzoeken. Men geeft het model, merk, type van wagen in plus het aantal km per jaar.

 

Zuinig rijden is de toekomst

Overal in Europa wordt zuinig rijden gepromoot. Met de nieuwe innovaties in de autotechnologie ziet men meer en meer andere soorten brandstof op de markt verschijnen, zodat de CO2-uitstoot tot een minimum wordt herleid. Hier bij ons zijn er zelfs voordelen aan verbonden als men kiest voor een energiezuinige auto zoals de elektrische auto’s. Ondertussen heeft elke autofabrikant wel zijn eigen model elektrische wagen uitgebouwd om in de toekomst toch meer het milieu te beschermen de CO2-uitstoot te beperken. Bij ons zijn de voordelen vooral op fiscaal vlak te zien bij aankoop van een groenere auto. Ook de wegenbelasting is goedkoper als je voor een elektrische wagen kiest. Op lange termijn moet de brandstof zoals benzine en diesel vervangen worden door een andere brandstof zoals elektriciteit of waterstof.

 

Tips om zuinig te rijden en de CO2-uitstoot te verminderen:

Cruisecontrol gebruiken indien voorhanden Indien de wagen uitgerust is met cruisecontrol kan men dit regelmatig gebruiken. Zo blijft men op een zuinige manier rijden aan een regelmatige snelheid.

Sneller omschakelen versnellingen maar ook niet te vaak Het is beter om steeds sneller naar een hogere versnelling te schakelen bij het starten van de wagen en niet te lang in de eerste versnelling te blijven rijden of op te trekken. De motor verbruikt anders veel te veel brandstof ineens. Beter langzaam dadelijk in tweede versnelling zetten en de auto zachtjes warm rijden. Te veel omschakelen van versnellingen verbruikt ook veel meer brandstof en is minder zuinig dan verwacht. Bochten neemt men beter in een derde versnelling dan in tweede versnelling. Dit verbruikt ook veel minder.

Banden regelmatig checken De autobanden regelmatig controleren of er nog lucht genoeg in zit. Als er te weinig lucht in de banden zit, gaat de auto ook veel meer verbruiken.

Filters brandstof tijdig vervangen Tijdig de brandstoffilters vervangen zorgt ook voor minder verbruik.

Achterruitverwarming en airconditioning verminderen Probeer ook de achterruitverwarming en de airconditioning niet te veel te gebruiken want verbruik je zoveel meer brandstof als zonder. Inhalen is niet zuinig Inhalen op de autosnelweg verbruikt ook meer brandstof dan gewoon de toegelaten snelheid te rijden.

Vrachtwagens volgen is minder gas geven Men verbruikt ook veel minder als men achter grotere wagens rijdt. De grotere wagen dient als windbreker en men hoeft niet zo veel gas bij te geven.

File rijden in hetzelfde tempo Probeer dezelfde snelheid aan te houden bij het file rijden. Dat maakt de auto tot tweemaal zuiniger in plaats van altijd te stoppen en weer bruusk te starten.

Auto verkopen? Bied Gratis je auto aan

 

Anderen bekeken ook:

Tweedehands elektrische auto. Doen?

Mijn auto verkopen? Welke papieren heb ik nodig

Restwaarde van mijn auto berekenen?

Japanse automerken: Welke zijn de beste?

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: