7 jan 2024
Deel:

Zelf antivries maken en bijvullen in de auto. Of een antivries deken auto kopen?

Zelf antivries maken en bijvullen in de auto. Of een antivries deken auto kopen?

De winter komt er aan. We moeten weer kiezen voor koelvloeistof antivries. En het zal je misschien verbazen maar er is genoeg te weten over deze speciale antivries vloeistof voor autoruitensproeiers...

Waar gaat dit artikel over:

- Wanneer koelvloeistof antivries bijvullen?

- Uitleg: Hoe vul je de antivries bij


- Wat is antivries?

- Kun je antivries zelf maken?

- Wat kun je nog meer doen tegen bevroren autoruiten?
1. Antivriesdeken bij bol.com
2
. Ronde Ijskrabber (best seller)
3. Ruitontdooispray

- Waar kun je antivries kopen?
Antivries 5 liter bij Bol.com


Antivries bijvullen

Iedere automobilist gebruikt koelvloeistof. Vooral 's winters maar ook in de zomer. Wat te doen als er nog sproeimiddel voor de zomer in zit? Je kunt natuurlijk éénmalig de zomervloeistof in het sproeireservoir laten zitten en antivries toevoegen. Handig, als je net het reservoir had volgegooid. Maar doe dat wel voordat het echt begint met vriezen. Want als je op dat moment pas kiest voor ruitenspoeiervloeistof antivries, dan ben je te laat. Dan kan de zomervoorraad al bevroren zijn. Wees dus slim en rijd in je antivries auto voordat de winter echt begint.


Zo vul je koelvloeistof bij

Het bijvullen van koelvloeistof is iets waar iedere automobilist(e) toe in staat moet zijn. Ook al heb je geen verstand van auto's, naast tanken en banden op pompen, is dit de handeling waarbij je in elk geval nog het idee wekt dat je verstand hebt van wat er onder de motorkap gebeurt. Al is het alleen maar omdat deze openstaat terwijl je aan het bijvullen bent.


Stap voor stap bijvul instructie

Stap 1: je opent de moterkap.

Stap 2: ga op zoek naar een (meestal wit plastic) reservoir met afbeelding van een voorruit.

Stap 3: doe de deksel open.

Stap 4: pak een trechter (bij kant en klare -antivries- koelvloeistof is deze vaak bijgeleverd) en zet deze in het reservoir.

Stap 5: houd de trechter met één hand vast en giet langzaam de autoruitenantivriesvloeistof voor autosproeiers in het reservoir.


Op tijd bijvullen van  antivries

Antivries is een handig middeltje. Het zorgt er voor dat de vloeistof in het reservoir van de autoruitensproeier niet bevriest als het kouder dan -1 graden Celsius wordt tijdens de barre wintermaanden. En je hebt een dergelijke antivries auto nodig want hoewel het meer regent in Nederland dan echt hard vriest, kunnen je autoruiten met winterweer enorm smerig worden. De autoruiten moeten goed schoon kunnen worden tijdens het autorijden. Je kunt natuurlijk niet de vluchtstrook oprijden en antivries bijvullen als de ruitensproeiers bevroren blijken te zijn en je tevergeefs probeert je autoruiten schoon te krijgen. Daarbij komt, als de ruitensproeiervloeistof al bevroren is dan ben je te laat. Het is namelijk antivriesvloeistof en niet antivries- en ontdooivloeistof. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en de autoruitensproeiers checkt voordat je de weg op gaat.


Welkom in de wereld van de antivries auto

In de winter kan een auto eigenlijk niet zonder antivries. Dit middel is speciaal gemaakt om jou veilig door het verkeer te laten gaan. Met schone autoruiten en dus voldoende zicht. Maar wat is dit middel precies en waarom werkt het zoals het werkt?


Antivries mengsel

Antivriesvloeistof bevat methanol of (propyleen)glycol, wat op hun beurt weer soorten alcohol zijn. Het zijn in principe allemaal chemische benamingen voor middeltjes die er voor zorgen dat water niet snel bevriest. Daarom gebruikt men het in antivriesmiddelen zoals bijvoorbeeld ruitenspoeiervloeistof antivries. De meeste antivries vloeistoffen kunnen overigens temperaturen van -20 tot -27 graden Celsius hebben. Aangezien de koudste temperatuur in Nederland (-27,4 graden Celsius) in 1963 was, kunnen we er vanuit gaan dat de verkrijgbare antivriesruitensproeivloeistoffen adequaat zijn voor ons land. Daarbij komt, met -27,4 graden Celsius zit het hele land waarschijnlijk voor de buis naar de elf-stedentocht te kijken en rijdt er geen auto op de weg...


Zelf antivries maken

Vind je het onzin om antivries te kopen of wil je er niet zoveel geld aan uitgeven. Geen probleem, je kunt ook de antivries zelf maken. Hiervoor heb je een aantal ingrediënten nodig:
  • Gedistilleerd water
  • Glasreiniger of afwasmiddel
  • Schoonmaakalcohol
Meng 2 liter water met 125 ml glasreiniger/afwasmiddel en ongeveer 120 ml schoonmaakalcohol. Giet het met een trechter in het ruitensproeivloeistofreservoir en laat die winterse temperaturen maar komen. Met jouw zelf gemaakte antivriesruitensproeivloeistof kan jou niets meer gebeuren en heb je altijd goed zicht op de weg!


Milieubewuste antivries zelf maken

Hoewel de meest "groene" manier om je ruiten niet te laten bevriezen natuurlijk een antivries deken is, is er ook een recept voor milieuvriendelijke antivries koelvloeistof. Je kunt dus ook groene antivries zelf maken:
  • Gedistilleerd water
  • Biologische glasreiniger of afwasmiddel
  • Schoonmaakalcohol
Hé, dat recept komt bekend voor! Dat klopt. Gedistilleerd water en schoonmaakalcohol belasten ons milieu niet dus kunnen ook in een groene variant worden gebruikt. De enige wijziging ten opzichte van de minder milieuvriendelijke versie van de autoruitsproeiervloeistof is dus de biologische glasreiniger of afwasmiddel. En die is tegenwoordig ook overal verkrijgbaar. Geweldig toch. Minimale inspanning met een maximaal resultaat. En met deze ecologische antivries koelvloeistof compenseer je het feit dat je überhaupt auto rijdt zelfs ook nog een (heel klein) beetje.


Middelen tegen bevroren autoruiten

De gemiddelde automobilist heeft er een hekel aan de autoruiten ijsvrij te maken. Voorkomen is dus beter dan krabben. In de meest ideale beschik je over een (verwarmde) garage en kun je de auto daar in parkeren zodra het 's nachts begint te vriezen. Helaas behoort deze optie niet tot ieders mogelijkheden. Maakt niet uit, we hebben andere keuzes:


Antivries deken auto of voorruitfolie

De minst vochtige (en meest milieuvriendelijke) anti-autoruiten-bevries methode is natuurlijk het gebruik van een antivries deken. Dit antivries deken bestaat uit een zijde met folie en een zachte kant (synthetische wol of ander materiaal). De kant zachte kant ligt op de autoruit. De kant met de folie ligt bovenop. Deze kant kan namelijk eventuele (winterse) neerslag tegenhouden en absorbeert geen vocht.

Antivriesdeken bij bol.com

Ronde Ijskrabber (best seller )

Ruitontdooispray

 

antivries deken

 

 


Magnetische antivries deken

Er zijn verschillende soorten kwaliteit in antivries dekens. Het ontloopt elkaar allemaal echter niet zo heel veel. Sommige varianten hebben een extra handigheidje zoals bijvoorbeeld geïntegreerde magneten langs de zijdes. Hierdoor blijven ook de zijkanten van de bedekking strak op de auto liggen en kan er geen water tussen de afdekdeken en de autoruit komen. Dat scheelt weer krabben.


Karton als "antivries deken auto"

Soms zie je overigens ook auto's met karton op de voorruit tegen het bevriezen. Want kennelijk hebben automobilisten er een hekel aan om 's ochtends ijs van hun autoruiten te krabben. Enfin, de voorruit afdekken met karton is doorgaans niet zo'n heel slim idee. Karton absorbeert namelijk water en als het vochtig is en het vriest, dan ben je met karton alleen maar meer in de (bevroren) aap gelogeerd. Niet doen dus! Liever schaf je voor een paar euro een antivries deken of voorruit folie aan.


De aanschaf

Alles is overal te koop. Dat geldt natuurlijk ook voor antivries middelen en accessoires om dit bevriezingsproces het hoofd te bieden. Vaak kun je het goedkoopst terecht bij online winkels. Hoewel, de prijzen zullen waarschijnlijk niet erg veel schelen met andere verkooppunten.


Antivries voorruitbedekkingen

De antivries dekens (ook wel antivries afdekfolie genoemd) kun je (bijna) overal aanschaffen. Sommige aanbieders hebben zelfs verschillende uitvoeringen. Je hebt ze bijvoorbeeld met magnetische banden, maar ook met zuignappen. Ze worden onder andere aangeboden bij benzinepompen, warenhuizen, supermarkten en natuurlijk ook online. Dat geldt overigens ook voor de antivries autoruitensproeivloeistoffen.


Antivries  kopen

Je kunt antivries ruitensproeier vloeistof in veel winkels kopen. Online bij bol.com, bij benzinestations, warenhuizen en zelfs supermarkten hebben de flessen regelmatig in de aanbieding. Voor de winter moet je overigens de blauwe variant hebben. De roze vloeistof is namelijk voor de zomer. En mocht je kleurendoof zijn, voor welk jaargetijde de autoruiten vloeistof is bestemd, staat duidelijk vermeld op de verpakking.


Verschillende maten antivries

Er zijn trouwens verschillende formaten flessen antivries  verkrijgbaar in de winkels. De inhoud van de flessen varieert tussen de 250 ml tot 5 liter. Het is raadzaam om een klein formaat in je achterbak als reserve te hebben en thuis een groot formaat. Dan kun je de kleine fles altijd weer bijvullen als je onderweg niet anders kon dan antivries bijvullen.

koelvloeistof

Antivries 5 liter bij Bol.com


Niet voor consumptie

Het ligt vrij voor de hand dat de antivries koelvloeistof niet voor consumptie geschikt is. Het is namelijk best wel een giftig goedje en zowel mensen als dieren moeten het niet drinken.


Menselijke consumptie

Mocht dit onverhoopt wel gebeuren, raak dan niet in paniek en bel de spoedeisende hulp (112 of huisartsenpost). Maak, als het kan, een foto van het etiket of houdt de verpakking bij de hand. De dienstdoende telefoonbeantwoorder zal een aantal zaken willen weten:
  • Leeftijd en gewicht van het slachtoffer
  • De exacte naam van het product
  • De hoeveelheid dat is ingenomen
  • Hoe laat het (ongeveer) is ingenomen
  • Eventuele symptomen
Laat het slachtoffer in elk geval niet braken. Wat je de ongelukkige wel kunt laten doen is de mond laten spoelen met water en dit uitspugen. Daarna één of twee glazen water laten drinken en vervolgens toch maar voor de zekerheid naar het ziekenhuis (spoedeisende hulp) gaan. Zeker als er meer dan één slok is gedronken.


Inname door hond of kat

Als je de pech hebt dat je hond of je kat van de antivries autoruiten vloeistof heeft gedronken, dan heb je alle recht om je veel zorgen te maken. Dit loopt namelijk meestal niet goed af. Het beestje zal binnen twee dagen na inname van de antivries vloeistof (wel of niet toegevoegd aan een autoruitensproeier-middel)aan het infuus moeten. Tijdens deze behandeling zal de viervoeter (ongeacht of hij/zij miauwt of blaft) stoffen toegediend krijgen die de werking van het antivriesmiddeltje tegen zal gaan.


Voorzichtig met antivries 

Het is altijd wijs om zorgvuldig om te gaan met giftige middelen, zo ook antivries middelen. Wees verstandig en berg de vloeistof goed op. Zet het hoog weg en vul nooit een leeg waterflesje met ruitenspoeiervloeistof antivries. In een onbedachtzaam moment zou iemand zo maar per ongeluk een slok van dit middel kunnen nemen. Het mag dan wel roze of blauw zijn, sommige limonades zijn dat tegenwoordig ook. Zorg er ook voor dat je eventueel gemorste vloeistof direct opveegt. Voor een kat kan een theelepel vloeistof al verstrekkende gevolgen hebben. Misschien is, bij nader inzien, een deken tegen bevroren autoruiten nog niet zo'n slecht idee. Die drink je niet zo snel per ongeluk op. Ook de zelfgemaakte antivries autoruitensproeier vloeistof is minder gevaarlijk dan de kant en klare versie. Wellicht iets om te overwegen? Wat je ook kiest, de winterse wereld zal bij gebruik van antivries een stuk minder vries-gevolgen hebben voor je autoruiten. Fijne winter!

Auto verkopen? Bied Gratis je auto aan

Anderen bekeken ook:

Kertsmarkt bezoeken in Duitsland?
Denk dan aan je milieusticker: Voordelig milieusticker kopen (tip)

De betekenis van alle dashboard lampjes in de auto

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Trekhaak monteren kan ik dat zelf doen?

Door de wasstraat of zelf je auto wassen

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: