8 mei 2024
Deel:

Doffe auto koplampen polijsten schoonmaken? Koplampen polijsten met wd40? Kopen bij de action?

Doffe auto koplampen polijsten schoonmaken? Koplampen polijsten met wd40? Kopen bij de action?
Een nieuwe auto heeft vaak ook mooie heldere lampen. Hoe ouder de auto wordt, hoe doffer of geler de koplampen worden. Ook kunnen de koplampen onder de krassen komen te zitten. Dit is niet altijd erg mooi om te zien. Gelukkig is het mogelijk om hier wat aan te doen! Je kunt natuurlijk de doffe koplampen helemaal laten vervangen, maar dit is vaak niet nodig. Denk eens na over het polijsten van je koplampen.!
 

Koplampen polijsten schoonmaken

Vergeelde, doffe of gekraste koplampen zijn natuurlijk niet heel mooi om te zien. Daarnaast kan het erg gevaarlijk zijn om met doffe koplampen te blijven rijden. Er is minder licht om de weg goed te kunnen zien en tegenstanders kunnen de koplampen ook moeilijk zien. Hoe doffer de lampen worden, hoe gevaarlijker het rijden in het donker dus wordt! Dit is één van de redenen waarom er tijdens de APK ook naar de koplampen gekeken wordt. Vergeelde of doffe koplampen kunnen een reden zijn om de APK af te keuren.

Er zijn een aantal opties om te overwegen als de auto doffe koplampen heeft. De eerste optie is natuurlijk het aanschaffen van nieuwe koplampen. De tweede optie is om de koplampen te polijsten schoon te maken,. Dit kan door de garage gedaan worden, maar dit kan ook eenvoudig zelf gedaan worden. Zelf polijsten is de goedkoopste optie. Het is zeker niet moeilijk om de koplampen zelf te polijsten en kost niet heel veel tijd. Op internet zijn verschillende middeltjes "uit grootmoeder's tijd" te koop, zoals je koplamp polijsten met Commandant 4, tandpasta, WD40 of ander materiaal. Poets je koplampen met gewone witte tandpasta en droog ze weer af met wc papier of een keukenrol. Het is echter aan te raden om gewoon bij de winkel materiaal aan te schaffen wat specifiek gemaakt is om de koplampen te polijsten. Er zijn veel verschillende merken en setjes te koop om dit te doen.

Waarom worden koplampen dof?

De meeste koplampen die tegenwoordig in de auto te vinden zijn, zijn van plastic gemaakt. Vroeger waren alle koplampen van glas. Glas blijft langer helder en verkleurt minder snel dan plastic. Doordat de koplampen nu van plastic gemaakt zijn is het polijsten van de koplampen sneller en vaker noodzakelijk. Het is ook bijna niet te voorkomen. Zelfs bij normaal of weinig gebruik van de auto worden de koplampen in de loop van de jaren doffer. De koplampen hebben wel een coating die ze moet beschermen tegen het doffer worden of beschadigen, maar deze laag slijt uiteindelijk weg onder invloed van het weer, zoals regen en zonlicht. Zodra de beschermende laag is versleten komen er steeds meer krassen en oxidatie op de koplampen. Zoals al eerder gezegd zijn de enige opties die er dan nog overblijven het vervangen of polijsten van de koplampen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen, zodat je veilig kan blijven autorijden.

Hoe kan ik mijn koplampen polijsten?

De makkelijkste manier om dit zelf te doen is door een speciale koplamp polijstset aan te schaffen. Hier zijn veel verschillende keuzes in. Natuurlijk heeft elke set zijn eigen instructies, dus de genoemde stappen hieronder kunnen enigzins afwijken van de instructies van de fabrikant. Houdt daarom altijd de instructies die bij de koplamp polijstset geleverd worden aan.

  • 1. Start door de koplampen te ontvetten en schoon te maken. Dit kan gedaan worden met gewone autoshampoo en water.
  • 2. Plak de lampen af met een materiaal dat ook weer makkelijk en veilig te verwijderen is, zoals schilderstape. Zo kun je voorkomen dat de lak rondon de lampen beschadigd raakt als de koplampen geschuurd worden.
  • 3. Start door de koplampen te schuren met schuurpapier P1000. Zorg hierbij er voor dat het schuurpapier nat blijft. In de meeste polijstsets zit speciaal polijstmiddel om dit te doen. Blijf de koplampen enkele minuten schuren zodat de koplamp volledig gepolijst is.
  • 4. Schuur vervolgens de lamp nogmaals, deze keer met P1500 schuurpapier. Doe dit weer enkele minuten. Schuur dan voor de derde keer de lamp, deze keer met P2000. In de meeste polijstsets worden de soorten schuurpapier aangegeven met kleurcodes. Houdt dan de volgorde van de kleuren aan zoals deze in de handleiding gegeven wordt.
  • 5. De koplamp is nu volledig geschuurd en gepolijst. Wrijf de koplamp schoon met een droge poetsdoek en breng de compound die is meegeleverd aan. Doe hiervoor een beetje compound op de poetsdoek en wrijf deze over de koplamp totdat de lamp helder is en de compound volledig is ingewreven.
  • 6. Veeg de koplamp schoon. Zorg dat al het polijstmiddel van de koplamp is verdwenen. Maak daarna de koplamp opnieuw schoon zodat ook al het vuil van de lamp af is. Maak de schoonmaak af door nog een keer te drogen met een droge poetsdoek.
  • 7. Vervolgens kan de beschermcoating worden aangebracht. Dit zorgt er voor dat de koplamp weer goed beschermd is en langer helder blijft.
  • 8. Zijn de koplampen nog niet helder na het polijsten? Dan kun je het beste de behandeling nog een keer herhalen. Als de koplampen heel erg dof zijn kan het zijn dat één behandeling gewoonweg niet voldoende is om ze weer helder te maken.

Waar koop ik een polijstset? WD40 kopen commandant?

De meeste polijstsets zijn op veel locaties verkrijgbaar. Onder andere bij de action. Je kunt de sets vaak in gespecialiseerde autowinkels krijgen, maar ook bij garages.
Online  polijstset bij bol.com kopen (aanrader)
WD 40 kopen

Commandant kopen

Wat kost het om mijn koplampen te polijsten?

De kosten varieëren nogal tussen de verschillende oplossingen. Zo lopen de kosten bij een garage al snel op naar tussen de 60-75 euro afhankelijk van het aantal koplampen dat behandeld moet worden en welke coating er gebruikt wordt. Bij een garage duurt het schoonmaken en polijsten van de koplampen ongeveer anderhalf uur. Hier zit dan vaak ook garantie op zodat je er zeker van kunt zijn dat de komende jaren niet opnieuw gepolijst hoeft te worden. Sommige garages komen zelfs langs huis of werk om de koplampen te polijsten, zodat je niet de auto hoeft weg te brengen.

Het zelf polijsten van de koplampen is vaak iets meer werk, zeker de eerste keer. Het scheelt ook in de prijs. Een basis polijstset kost tussen de zeventien en veertig euro. Er zijn ook duurdere, meer uitgebreide sets te koop die bijvoorbeeld meer schuurpapier in meer maten aanbieden. Hiervoor kom je al snel richting de 60-80 euro uit. Je kunt natuurlijk ook zelf je polijstset bij elkaar verzamelen. Je hebt dan alleen verschillende maten schuurpapier nodig, polijstpasta, sealant en de beschermende coating. De prijs hiervan zal niet heel veel lager liggen dan het kopen van een volledige set. In principe kun je als polijstpasta elke krasverwijderaar gebruiken. Je kunt dus ook voor je koplamp polijsten Commandant 4 gebruiken. De beschermlaag wordt ook nog wel eens aangebracht door WD40 te gebruiken. Dit is niet aan te raden, maar online worden hier wel redelijk goede ervaringen van beschreven.

Mocht je toch niet je koplampen polijsten willen of gewoon iets nieuws voor je auto willen kopen, dan kun je ook nog altijd nieuwe of tweedehands koplampen kopen. De prijs hiervan begint vaak bij zo'n €150, maar is zeer afhankelijk van de auto waar de koplampen in moeten komen. Online zijn de prijzen vaak iets goedkoper maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je de koplampen zelf in de auto moet installeren. Bij nieuwe auto's is dit soms erg lastig om zelf te doen.

Hoeveel tijd kost het om mijn koplampen te polijsten?

De meeste garages kunnen de koplampen binnen een uur volledig polijsten. Bij ernstig beschadigde lampen kan dit iets langer duren. Als de lampen maar miniem beschadigd zijn kan dit al binnen 15 minuten per lamp gedaan worden. De lamp is dan volledig geschuurd, behandeld en heeft een nieuwe beschermlaag.

Hoe lang het duurt om zelf de koplamp te schuren is afhankelijk van veel factoren. Allereerst gaat het sneller naar mate je vaker koplampen polijst. Dan moet er gekeken worden naar het materiaal. Een professionele polijstmachine huren kost extra geld, maar maakt het een stuk makkelijker om de lampen te schuren. Een simpele schuurmachine is natuurlijk ook een optie, dit zal in elk geval sneller zijn dan de lampen met de hand schuren. Het met de hand schuren wordt in elk geval afgeraden! Als laatste is nog de vraag hoe veel verschillende maten schuurpapier worden gebruikt. Als dit maar drie maten zijn kost dit natuurlijk minder tijd dan het schuren met 6 maten. Al met al moet je rekening houden met zo'n twee tot drie uur voordat het polijsten volledig is afgerond. De eerste keer zal dit nog langer duren en waarschijnlijk een halve of zelfs hele dag in beslag nemen.

Kun je alle koplampen gaan polijsten?

In principe zijn alle koplampen te polijsten. Houd er wel rekening mee dat als je een polijstset koopt, deze niet altijd voor alle merken en typen geschikt is. Lees dus de verpakking en de gebruiksaanwijzing goed om te voorkomen dat je de verkeerde set koopt en je koplampen helemaal kapot maakt.

Mijn koplampen zijn na het polijsten nog steeds dof, wat doe ik nu?

Als de koplampen na het polijsten nog steeds dof of geel zijn of als de krassen nog steeds duidelijk zichtbaar zijn, is de eerste oplossing om het geheel van het polijsten nog een keer te herhalen. Gebruik eerst wat minder fijn schuurpapier (bijvoorbeeld P800) en maak de stapjes naar fijner schuurpapier wat kleiner. Gebruik bijvoorbeeld 800-1000-1200-1500-1800-2000-2500. Zo worden de koplampen nog beter geschuurd. Gebruik ook materiaal van kwaliteit en kijk goed of bij de tweede koplamp het schuurpapier nog gebruikt kan worden of dat dit al helemaal gebruikt is. Mocht na de tweede keer polijsten de lampen nog steeds geel of dof zijn, dan is het aan te raden om het polijsten over te laten aan een specialist, bijvoorbeeld bij een garage. Deze hebben vaak beter materiaal en kunnen makkelijker de koplamp goed polijsten. Mocht dit ook niet helpen, dan zijn de koplampen waarschijnlijk te zwaar beschadigd. De enige oplossing die er dan nog overblijft is de koplampen te laten vervangen.

Al met al is het polijsten van de koplampen een klus die heel gemakkelijk uit te voeren is, maar vaak wel wat tijd kost als je dit zelf wilt doen. Als de koplampen te snel en niet goed gepolijst worden kost het alleen maar meer tijd om dit weer te herstellen. Het is daarom aan te raden om materiaal van kwaliteit te gebruiken en de tijd te nemen om het polijsten goed uit te voeren. De koplampen kunnen dan weer glimmen alsof ze nieuw zijn en weer een aantal jaren goed helder blijven.
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: