23 mrt 2023
Deel:

Hoe werkt een druppellader? Hoe moet je een acculader aansluiten op de accu van de auto?

Hoe werkt een druppellader? Hoe moet je een acculader aansluiten op de accu van de auto?

Wat is een druppellader en hoe werkt het?

Dat autobatterijen de neiging hebben om hun energie te verliezen nadat ze lange tijd zijn gebruikt, is bij (bijna) een ieder bekend. Maar wanneer het tijd is om een auto-accu op te laden, dan is snel opladen niet zo een goede optie. Het opladen van de batterij met een hoge stroomsterkte kan namelijk je batterij beschadigen of zelfs doen exploderen. Gelukkig is er tegenwoordig de druppellader om het leven van je autobatterij te redden.
 
 
 

Wat is een druppellader?


Druppelladers worden vaak gebruikt om batterijen met een lage capaciteit op te laden. Het leveren van energie aan batterijen gebeurt veel langzamer dan bij een normale accuoplader. Dit soort opladers kan worden gebruikt voor het langzaam opladen van auto's, boten, auto-terreinauto's (ATV's) en recreatieve voertuigen (RV's). Je kunt de batterijen die zijn aangesloten op de laders vrij lang laten staan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat de batterijen oververhit of beschadigd raken.

De term druppellader verwijst technisch alleen naar een acculader die laadt met een zeer lage stroomsterkte, maar de werking is iets ingewikkelder. Veel accuopladers zijn in staat om verschillende stroomsterktes uit te zetten, om een accu langzaam of snel op te laden als dat nodig is, en sommige zijn ook ontworpen om langdurig op elkaar aangesloten te blijven zonder te overladen.

Druppelopladers zijn voordelig, omdat ze de levensduur van een batterij verlengen. Batterijen ontladen wanneer ze gedurende een bepaalde periode niet worden gebruikt. Daarna begint zich sulfide in de batterijen te vormen, waardoor ze onbruikbaar worden. Druppelladen voorkomt dat deze sulfidevorming plaatsvindt en dit verlengt de levensduur van batterijen. Wanneer je een druppellader gebruikt hoef je je autobatterijen minder vaak te vervangen. Een acculader helpt je dus om geld te besparen. Je hebt slechts één product nodig in plaats van twee: een oplader en onderhoudsmonteur.

Waarom sneller opladen met een acculader niet beter is


Hoewel het toepassen van een hogere oplaadstroom ervoor zal zorgen dat de batterij sneller oplaadt, heeft dit wel zijn gevolgen. Het toepassen van een teveel aan laadstroomsterkte kan veel warmte genereren en kan ontgassing veroorzaken. In extreme gevallen is het zelfs mogelijk dat een batterij ontploft. Om dit te voorkomen, zijn "slimme druppelopladers" in staat het ladingsniveau te detecteren en de stroomsterkte automatisch aan te passen.

Om het maximale uit de druppellader te halen, moet je weten wanneer en hoe je het moet gebruiken. Het gebruik van een dergelijk apparaat is nodig als u niet zoveel met je auto rijdt. Het gebruik van een acculader zorgt ervoor dat in noodgevallen de auto probleemloos start. Een druppeloplader vult de batterij aan, zelfs wanneer deze gedurende lange tijd niet wordt gebruikt.

Hoe werkt een druppellader auto?


Druppelladen werkt op een eenvoudige manier. Het haalt de energie uit een bron, bijvoorbeeld elektriciteit. Je steekt een druppellader in een stopcontact en sluit hem vervolgens aan op de batterijen. De oplader zet vervolgens de elektriciteit om in stroom die in de batterijen kan worden opgeslagen. De batterijen halen langzaam energie uit de opladers, waardoor de kans op schade wordt beperkt.

Je hoeft je geen zorgen te maken over de smeulende batterijen als gevolg van oververhitting, omdat de batterijen de energiestroom aankunnen. Druppelladers voor auto’s zijn niet alleen eenvoudig te bedienen, maar bieden ook veel voordelen die andere acculaders niet hebben. Als je een auto hebt die slechts één keer per week wordt gebruikt, dan is het raadzaam om druppelladen voor je autobatterijen te gebruiken.

Hoe moet je een druppellader aansluiten op de accu auto?


Druppelladers voor auto's hebben batterijregelaars die ervoor zorgen dat batterijen niet overladen raken en mogelijk beschadigd raken. Het probeert de oplaadsnelheid en ontlaadsnelheid gelijk aan elkaar te maken, zodat het de laadstatus behoudt zonder te worden geruïneerd. Druppelladers accu bestaan meestal uit een doos waarin de knoppen en indicatoren kunnen worden gevonden, een kabel die op een stopcontact moet worden aangesloten en batterijklemmen.

De klemmen moeten op de batterij worden geklikt. Voordat je de batterijen oplaadt met behulp van druppelaars, moet je ervoor zorgen dat je eerst het juiste aantal ampères en volt hebt ingesteld op de opladers. Voordat je de opladers aansluit op een bron, moet je bovendien eerst de bedieningselementen controleren en nagaan of de lader al is ingeschakeld.

Welke druppellader auto heb je nodig?


Er zijn twee belangrijke actoren als het gaat om acculaders van auto's: stroomsterkte en spanning. Om een typische autobatterij op te laden, heb je een 12V-oplader nodig, maar veel acculaders voor auto's hebben 6, 12 en zelfs 24V-modi.

Voor algemeen gebruik is elke acculader of druppellader van ongeveer 1 tot 3 ampère echter al voldoende. Een normale druppellader werkt vaak op 2 ampère. De hoeveelheid oplaadtijd is afhankelijk van de versterker + de grootte van je batterij en de versterker van de autolader die je van plan bent te gebruiken. Een lader met lage versterker heeft maximaal 24 uur nodig om de accu van je auto op de juiste manier op te laden, maar een hoge lader met een lage versterker, een oplader van 40 amp, heeft slechts één uur of minder nodig om het laden met succes uit te voeren.

Voor wat betreft de redenen waarom je jouw batterij moet opladen met een druppeloplader, kunnen er twee zijn. Een daarvan is dat je dynamo maar een beperkte hoeveelheid stroomsterkte kan afgeven, dus je batterij zal waarschijnlijk bijna leeg zijn als je gewoon naar je werk rijdt of boodschappen doet. Het andere probleem is dat alternators niet zijn ontworpen om volledig lege batterijen op te laden.

Hoe sluit je een acculader aan? Stappenplan


Druppelladen werkt op een zodanige manier dat het de accu van je auto op een optimaal niveau oplaadt, zonder deze te overladen. Het ontlaadt vaak zelfs expres om overladen te voorkomen. Het gebruik van een druppelacculader is heel eenvoudig. Er zijn meestal twee krokodillenklemmen en een stroomkabel in het apparaat. Je moet er zeker van zijn dat de stroomsterkte en het voltage correct zijn ingesteld. Inspecteer ook de knoppen en schakelaars en pas deze aan voordat je het apparaat op de accu aansluit.

Het gebruik van een druppellader is heel eenvoudig. De meeste druppelopladers bestaan uit een eenvoudige doos (waar de "ingewanden" van de oplader zitten), een voedingskabel en twee krokodillenklemmen. Voordat je alles aansluit, moet je de juiste spanning en stroomsterkte instellen voor jouw batterij. Controleer de schakelaars en knoppen op de laderdoos en stel ze in voordat je de oplader aansluit op een voedingsbron.

1. Zorg dat de batterij klaar is om op te laden
Voordat je begint met het bevestigen van jouw oplader, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen worden getroffen. Ten eerste is het belangrijk dat je voertuig op een goed geventileerde plaats zonder regen staat geparkeerd. Het laadproces kan overtollig waterstofgas produceren en als het zich concentreert in een gesloten structuur, kan een explosie of brand ontstaan. Zorg ervoor dat de ontsteking van het voertuig is uitgeschakeld, de sleutel is verwijderd en dat je oplader is losgekoppeld.

2. Zoek een geschikte grondlocatie
Het vinden van een geschikte locatie om de negatieve pool van je lader te bevestigen, is de sleutel tot een veilige en effectieve voltooiing van je druppelladercircuit. In het ideale geval moet een vlek van blank metaal op het frame of een grote bout die aan het chassis of motorblok is bevestigd worden gebruikt, maar als er geen kan worden geplaatst, volstaat een deel van het frame dat vrij is van overmatig vuil, roet en olie. De negatieve pool van de batterij mag nooit worden gebruikt, omdat dit een ontploffing of brand kan veroorzaken.

3. Kabels aansluiten
Verbind de krokodillenklemmen. Er moet een zwarte clip en een rode clip zijn. Neem de rode of positieve kabel en bevestig deze aan de positieve pool van de te laden batterij. Zodra je je hebt verzekerd dat je een solide verbinding hebt, sluit je de zwarte, negatieve draad aan op je grondlocatie in stap 2. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze negatieve draad stevig is bevestigd voordat je je oplader aansluit. Raak de draden niet aan terwijl de oplader is aangesloten en ingeschakeld, omdat dit een ernstige schok of letsel kan veroorzaken. Zodra alles op zijn plaats is, sluit je de druppellader aan op een stopcontact.

4. Schakel de oplader in
Nadat je de verbindingen tot stand zijn gebracht, controleer je of alle juiste instellingen zijn ingesteld volgens de aanbevelingen van de handleiding voor het type batterij dat je oplaadt. Sluit je oplader aan en zet hem op "Aan". De meeste batterijladers hebben een ampèremeter die hoger zal lezen op een lege batterij en lager op 0 op een volledig opgeladen batterij. Als deze meter bijna leeg is, heeft je batterij mogelijk geen lading nodig of is jouw aardingsaansluiting mogelijk niet voldoende. Schakel de oplader uit, ontkoppel hem en probeer de verbinding opnieuw als dit probleem zich voordoet.

Controleer het scherm van de oplader om te controleren of het correct wordt opgeladen. Als het na een paar minuten niet lukt om met opladen te beginnen, is je batterij waarschijnlijk bijna leeg en niet meer te herstellen. Anders moet de batterij worden opgeladen totdat deze vol is.

Sommige druppelopladers kunnen veilig maandenlang aangesloten blijven zonder schade toe te brengen aan je batterij, wat een eenvoudige strategie voor langdurig batterijbehoud oplevert. Anderen mogen maximaal een paar dagen verbonden blijven. Raadpleeg de handleiding van jouw lader voor meer informatie.

Wat kost een druppellader?


Tegenwoordig is een druppellader geen luxe meer, maar vaak gewoon een noodzaak. Ze zijn echter niet zo duur, en het is zeker handig om te hebben. Als je het je kunt veroorloven om je auto een dag bij je monteur achter te laten om je accu volledig te laten opladen en het gelijk te controleren terwijl ze bezig zijn, dan is dat prima.

Als je je echter niet kunt veroorloven om zonder je auto te zitten, dan zou het aanschaffen van een goedkope druppellader waarschijnlijk een slimme zet zijn. Je bent er dan gewoon zeker van zijn dat je veilige oplaadpraktijken hanteert en overbelasting van de batterij voorkomt. Met een druppellader ben je er altijd zeker van dat je auto, boot of scooter start na een periode van rust.

Een druppellader is te koop in vrijwel elke shop voor onderdelen en accessoires voor je auto, boot of motorfiets. Afhankelijk van het merk, de voltage en de kwaliteit kost een druppellader tussen de 15 en 80 euro, maar er zijn ook wel zwaardere exemplaren bij die gemiddeld 80 euro per stuk kosten.

Waar kan je een druppellader acculader kopen?

Bij de action of aldi. Of online bij Bol.com
Alle acculaders van Bol.com

Optimate 5 druppellader 12 Volt (aanrader)

 

Anderen bekeken ook:

Goedkope milieusticker Duitsland kopen?

Wat is en doet een lambdasonde?

Welke kleine auto kan ik het beste kopen?

Kan ik een bobine zelf vervangen?

Japanse automerken: Welke zijn de beste?

AutoAuto


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: