7 mrt 2019
Deel:

Kia rio occasion vanaf 2000 tot heden

Kia rio occasion vanaf 2000 tot heden

Kia Rio: twee decennia comfort in een compact jasje

Met de millenniumwisseling kwam ook de eerste Kia Rio. Een automodel uit het B-segment die drie generaties lang de compacte klasse wist vorm te geven. Nog steeds nemen ze een prominente rol in binnen heel wat garages, maar ook op de tweedehandsmarkt doen de Rio’s van de tweede en derde generatie het heel goed. Wij nemen je mee doorheen bijna twee decennia aan bouwjaren waarbij de laatste modellen steeds vaker de eigenschappen van hun voorgangers wisten af te schudden.

Kia Rio type DC (bouwjaren 2000–2005)

De Kia Rio Type DC was het eerste model dat in het jaar 2000 op de Europese markt werd losgelaten. Het betrof een typische vijfdeurs hatchback die uitgerust werd met een 1.5 litermotor (benzine). Hin zijn details deed hij sterk denken aan zijn voorganger, de Kia Pride. Hem omschrijven als prijsvechter doet de waarheid eer aan. Weet wel dat er twee varianten met bouwjaar 2000 te noteren vallen: later in het jaar 2000 werd immers ook een sedan met een 1.3-litermotor op de markt gebracht. Beide versies bleven tot 2003 vlot over de toonbank gaan, waarbij vooral de sedanversie nu nog vaak te vinden is als Kia Rio occasion.

Op vlak van specificaties lopen de twee edities sterk uiteen. Zo had de versie met 1.3-litermotor (benzine) een vermogen van 60 kW (82 pK), een cilinderinhoud van 1343 cm³ en een koppel van 116 Nm@3000tpm. Bij de 1.5-litermotor noteerden we dan weer een cilinderinhoud van 1493 cm³, een vermogen van 71 KW (97 pk) en een koppel van 132 Nm@4500tpm. Beiden waren wel voorzien van vier cilinders (vier kleppen per cilinder) en een multipoint injectie. Bovendien betrof het bij beide modellen een benzinemotor.  

Wat betreft het bouwjaar 2003 kunnen we echter verschillende wijzigingen noteren. De Kia Rio DC kreeg een grondige facelift waarbij onder andere het interieur, de bumpers, de achterlichten de koplampen grondig gewijzigd zijn. Wel bleef de fabrikant ook hier trouw aan zijn twee versies en was hij verkrijgbaar als een 1.3- en 1.5-litermotor. Ook hier was nog steeds geen dieselmotor te bespeuren. In 2006 werd het type DC definitief vervangen door het type JB.

 • Verkrijgbaar als vijfdeurs Hatchback en sedan;
 • Enkel in benzineversie;
 • Budgetmodel;
 • 82 pk / 97 pk.

Kia Rio occasion type JB (bouwjaren 2005-2011)

De Kia Rio Type JB was de opvolger van de eerste generatie. Het betekende meteen ook het grote succes van de Kia Rio. Het model werd volledig aangepast aan de wensen van Europese consumenten. Onder andere de afmetingen van de wagen werden grondig herzien. Vooral de toegenomen beenruimte wisten Europese consumenten sterk te waarderen. Een belangrijk nadeel was dan weer de afgenomen ruimte in de achterbak. Weet ook dat de kostprijs van de Kia Rio fors de hoogte inging en dat we hem daarom wel eens het einde durven noemen van de ruime en goedkope Rio.

Bij het type JB werd ook een eerste dieselmotor aan toegevoegd (1.5 CRDi VGT). Als je op zoek bent naar Kia Rio occasion met dieselmotor kom je dan ook al snel uit bij het type JB.

De Kia Rio type JB was verkrijgbaar als 1.4-litermotor (benzine) met een vermogen van 97 pk (71 kW), terwijl de 1.6-litermotor (benzine) en de 1.5-litermotor (diesel) respectievelijk een vermogen hadden van 112 pk (82 kW) en 110 pk (81 kW).

 • Extra beenruimte maar minder ruimte in kofferbak;
 • Sterk toegenomen prijs;
 • Ook verkrijgbaar als diesel;
 • 97 / 110 / 112 pk.

Kia Rio type UB (2011, 2012, 2013 -2017)

Met het autosalon van Genève werd het type JB definitief vervangen door de vernieuwde UB. Met zijn derde generatie koos Kia voor een model die leverbaar is als 3- en 5-deurs hatchback. Beiden kennen we ook wel als de Kia Rio 2012. Soms zien we hem ook wel eens op de markt komen als sedan, maar weet dat het in dat geval om een geïmporteerd model gaat die onder andere voor de Amerikaanse markt werd geproduceerd.

Weet dat naast de Kia Rio 2012 er ook een Kia Rio 2013 te noteren valt. Deze Kia Rio 2013 werd sterk gewaardeerd omwille van zijn ietwat assertieve look, zijn laag verbruik en zijn vele opties. De ruimte op de achterbank werd dan weer als voornaamste minpunt genoteerd.  

 • Verkrijgbaar als hatchback;
 • Sedan enkel via import;
 • Ook verkrijgbaar als 3-deursversie.

 

Kia Rio SC (2017-heden)

De nieuwste Kia Rio zet de ingeslagen weg duidelijk verder. Hij kiest voor extra ruimte (15 mm langer, 5 mm breder maar wel 5 mm minder hoog). Op de Europese markt is hij opnieuw enkel verkrijgbaar als hatchback, maar soms wordt ook de sedanversie uit het buitenland geïmporteerd.

De volledig vernieuwde Kia Rio is meer dan alleen een compact model. Hij kiest voor een dynamisch en gestroomlijnd design met comfortabele onderdelen. De laatste nieuwe technologie is volledig geïntroduceerd en ook systemen voor passieve veiligheid deden hun intrede. De achterstoelen zijn inklapbaar en de intelligente connectiviteitssystemen tonen aan dat hij de gadgettrein niet gemist heeft. Alhoewel het prijskaartje fors de hoogte is ingegaan laat de nieuwe Kia Rio zich toch kenmerken door zijn lagere verbruikskosten.  

De hatchback die zoals eerder gezegd verkrijgbaar is op de Europese markt, laat zich kenmerken door zijn sportief design boordevol aerodynamische lijnen. Zijn tijgersnuit-grille en 17” aluminium velgen geven de wagen een stoere look. Ook binnenin noteren we soft-touch materialen en een handige sleutelloze toegang (Kia Rio Sense). Hij is verkrijgbaar in verschillende versies waarbij het vermogen varieert tussen 77 pk en de stoerdere versie met 120 pk.

De nieuwste Kia Rio is verkrijgbaar in de versies:

 • Kia Rio Lounge: de goedkoopste basicversie voorzien van 15” stalen velgen, ISG en automatische koplampactivering.
 • Kia Rio Easy: de goedkopere stadsversie met manuele airconditioning en verwarmbare buitenspiegels;
 • Kia Rio Fusion: praktische stadsversie met 15” aluminium velgen, elektrisch inklapbare buitenspiegels, een achteruitrijcamera en cruise control;
 • Kia Rio Sense: extra sportieve look met 17” aluminium velgen, smart key en ingebouwde veiligheidssystemen.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: