4 aug 2021
Deel:

Kom jij in aanmerking voor private lease?

Kom jij in aanmerking voor private lease?

 

Met private lease kun je als particulier een auto leasen. Een auto leasen heeft veel voordelen. Zo zijn de kosten voor onderhoud bijvoorbeeld al opgenomen in het contract. Ook hoef je de auto niet op je eigen naam te verzekeren. Je hebt dus bijna geen bijkomende kosten meer. Als je een private lease contract af wilt sluiten, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Ben je benieuwd naar welke voorwaarden dit zijn? Hieronder beschrijven we waar je aan moet voldoen om een auto te kunnen leasen.

Private lease met AOW of uitkering

Als je een private lease contract wilt afsluiten, zal de leasemaatschappij eerst nagaan of je de auto maandelijks zal kunnen betalen. Daarom is een vast contract vereist. Een contract voor onbepaalde tijd is ook mogelijk, mits je werkgever een intentieverklaring schrijft. Uiteraard kun je ook een private lease contract afsluiten als je een pensioen of AOW ontvangt. Ook met een IVA- of WIA- uitkering kun je een auto leasen.

 

Als je geen vast inkomen hebt, is het niet mogelijk om een auto te leasen. De leasemaatschappij heeft dan namelijk niet de zekerheid dat je iedere maand kunt betalen. Een leasemaatschappij zal ook altijd controleren of je een BKR-registratie hebt. Ook daaruit kan naar voren komen dat men niet is toegestaan om je een leasecontract aan te bieden.

Vast inkomen en geen schulden

Na het lezen van bovenstaande voorwaarden heb je waarschijnlijk een goed beeld van of je wel of niet in aanmerking komt van private lease. Zolang je een vast inkomen hebt, kun je vrijwel altijd leasen. Tenzij dat je nog schulden hebt openstaan. Leeftijd speelt overigens ook een rol. Bij de meeste leasemaatschappijen kun je een auto leasen vanaf het moment dat je 18 bent geworden en in het bezit bent van een rijbewijs. Soms is er ook sprake van een maximumleeftijd.

Wat als je niet in aanmerking komt?

Als je niet in aanmerking komt voor private lease is het soms alsnog mogelijk om te leasen als een ander garant staat voor je. In dat geval krijgen zowel jij als degene die garant staat een BKR-registratie. Je kunt bijvoorbeeld vragen of je ouders garant willen staan. Ook kan dit je partner zijn. Een leasemaatschappij zal ieder geval op individuele basis bekijken. Als je twijfelt of je een leasecontract kunt krijgen, is het dus aan te raden om contact op te nemen met een leasemaatschappij.

Voldoe je aan alle voorwaarden?

Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je waarschijnlijk zonder problemen een auto leasen. Welke auto’s je kunt leasen is afhankelijk van je inkomen. Het leasen van een auto hoeft echter niet duur te zijn. Vaak ben je zelfs goedkoper uit dan wanneer je zelf een auto koopt. Als je een auto koopt heb je namelijk ook onderhoudskosten. Bovendien kan de waarde van een auto razendsnel dalen. Kun je een private lease contract afsluiten, dan kan dit dus ook zeer aantrekkelijk zijn. Houd er wel rekening mee dat je een BKR krijgt.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: