5 jul 2024
Deel:

Goedkoopste milieusticker Duitsland: Waar kan ik goedkoop een groene milieusticker vignet kopen?

Goedkoopste milieusticker Duitsland: Waar kan ik goedkoop een groene milieusticker vignet kopen?
  1. Groene milieusticker vignet duitsland 
Als je met de auto naar Duitsland gaat om bijvoorbeeld goedkope boodschappen te doen in KLeve, mag je niet zomaar het land binnenrijden zonder milieusticker. In Duitsland heb je namelijk een sticker nodig, maar het is ook afhankelijk waar je je bevindt in Duitsland. Maar laten we het eerst even hebben over die Duitse milieustickers. Zodat je er een duidelijker beeld van krijgt.

 

Waar gaat dit artikel over:

- Welke umweltzone stickers zijn er?

- Wanneer heb je een groene sticker nodig?

- Wanneer heb je een gele sticker nodig?

- In welke duitse steden heb je een milieusticker nodig?

- Dieselverbod in Duitsland

Auto verkopen? Bied Gratis je auto aan

Of bekijk het occasion aanbod

- Wanneer heb je geen milieusticker duitsland nodig?

Waar kan je een milieusticker kopen of direct afhalen?  VWE.NL

- Wat  kost een milieusticker  duitsland ongeveer?

- Heb je op de duitse autobaan ook een milieusticker nodig?

- Kun je de milieusticker ook in andere landen gebruiken?

- Krijg je een boete als je geen milieusticker hebt in duitsland?

 

Betere luchtkwaliteit

10 jaar geleden hebben de Duitsers beslist dat ze hun luchtkwaliteit moeten verbeteren, daarom hebben ze ervoor gezorgd dat tweedehands auto's  die te vervuilend zijn, niet meer in bepaalde steden mogen rondrijden. Bepaalde gebieden in Duitsland hebben een milieu of een “Umweltzone”,dit betekent dat als je auto te vervuilend is, je niet in deze stad mag rondrijden. De milieusticker duitsland zal dan bepalen welke soort sticker je op je vooruit moet kleven.

Soorten umweltzone stickers

We kunnen de stickers onderscheiden in 2 soorten: groen en geel, (5 jaar geleden was er ook nog een rode sticker, maar die is nu in geen enkele Duitse stad meer toegelaten) als je geen vignet hebt riskeer je een boete. 
Hier is een handige kaart waar je kunt kijken, waar je mag rijden en met welke sticker.
Milieuzones...

Begin maar niet te stressen of je zorgen maken vooraleer je naar Duitsland kunt vertrekken. Als je een bepaalde zone binnentreedt zal je langs een bord passeren die aangeeft dat je een zone binnenrijdt ofwel buitengaat,het betekent dan niet dat je perse de sticker er moet afhalen van zodra je een zone buiten rijdt. Als je toch het bord niet zou gezien en je ziet dat er een agent op je afraast, maak je dan maar snel uit de voeten.
De groene sticker is voor de wagens die het milieuvriendelijkst zijn.
De gele dan voor de iets mindere milieuvriendelijke wagens.
Op die 2 stickers staat er ook telkens een cijfer, bij de groene is dat 4 en bij de gele is dat 3.
Het hoogste cijfers is het milieuvriendelijkst, de cijfers verwijzen eigenlijk naar groepen, die je ook zult terugvinden op de kaart. Als je in een zone rijd, en er plakt geen enkele sticker op je vooruit dan hoor je bij groep nummer 1, niet de beste dus.

Groene milieusticker vignet duitsland

De eerste milieusticker duitsland is groen, maar hoe weet je nu precies, wanneer je zo’n sticker mag claimen? Wel, het heeft namelijk te maken maken met deze dingen:
 • Motor type
 • Categorie van voertuig
 • Leeftijd van auto

Zoals als vermeld mag je rustig rijden door de straten van Duitsland in de milieuvriendelijke zones, hier zal je een opsomming krijgen aan welke voorwaarden je moet voldoen om een groene sticker te bemachtigen:
 • Voertuigen die elektrisch rijden of via een brandstofcel, Tesla-auto’s zijn een ideaal voorbeeld
 • Voertuigen op hybride, LPG en benzine motoren die voldoen aan de uitlaatgasnorm,Euro-1 en hoger(vanaf 1/31/1993)
 • Personenwagens M1 en lichte bedrijfswagens N1, moeten ook voldoen aan de normen volgens Euro-4 en meer(vanaf 1/31/2006
 • Vrachtwagens en bussen met dieselmotor die de normen vervullen van Euro-4 en meer(ook 1/31/2006
 • Voertuigen die voldoen aan Euro-3 of hoger, een dieselmotor waarbij een roetfilter werd geïnstalleerd

Controleer wel zeker je wagen in verband met de voorwaarden, het kan bijvoorbeeld zijn dat je voertuig onder een bepaalde categorie valt en niet geschikt is, maar wel voldoet aan een andere categorie die de behoeften bevredigen
 
 


Gele milieusticker duitsland

De gele milieusticker is eigenlijk helemaal anders dan de groene, want op dit moment is er eigenlijk nog maar één centra in Duitsland, waar je met een gele sticker mag rijden. Hou er dus alvast rekening mee dat je niet deze sticker moet kopen om door Duitsland te rijden. De gele sticker koop je enkel en alleen als naar dat specifiek centrum moet. In tegenstelling tot de groene sticker is er hier minder sprake van een dieselverbod. Ook deze sticker bevat voorwaarden die voldaan moeten worden.
 • Dieselmotoren die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-3
 • Diesel motoren die voldoen aan uitlaatgasnorm Euro-2, hierbij moet er wel een roetfilter zijn ingebouwd.

De meest voorkomende voertuigen die in aanmerking komen:
 • M1(Personenwagens)
 • N1(bedrijfswagens met dieselmotor)
 • M2,M3,N3 en N2 vanaf 1/10/2006 (Hou er wel rekening mee dat er autofabrikanten zijn die voor deze datum al een milieuvriendelijke auto konden produceren

In welke duitse steden heb je een milieusticker nodig?

Aken, Augsburg, Balingen. Berlijn, Bochem, Bonn, Bottrop, Bremen, Darmstad, Dinslaken, Dordmund, Duisberg, Dusseldorf, Erfurt, Eschweiler, Essen, Frankfurt, Freiburg, Gelsenkirchen, Gladbeck, Hagen, Halle, Hannover, Heidelberg, Heidenheim, Heilbronn, Herne, Herrenberg, Herten, Ilsfeld, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Langenfeld, Leipzig, Leonberg. Limburg an der Lahn. Ludwigsburg, Magdeburg, Mainz, Mannheim, Marburg, Monchengladbach, Muhlacker, Mulheim, Munchen, Munster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Offenbach, Osnabruck, Overath, Pfinztal, Pforzheim, Recklinghausen, Regensburg, Remscheid, Reutlingen, Ruhrgebied, Scharmberg, Schabisch Gmund, Siegen, Stuttgart, Tubingen, Ulm, Urbach, Wendlingen, Wiesbaden, Wuppertal.

Diesel verbod in Duitsland

Als je in de toekomst nog van plan bent om naar Duitsland te verhuizen, is het best om toch nog even na te denken over welke auto je zal kopen. Het Hoogste bestuursrecht in Duitsland heeft een akkoord bereikt, over het dieselverbod in sommige steden. Niet alleen voor de reizigers vormt dat een probleem, maar ook nog eens voor de Duitsers zelf. Ruim 10 miljoen Duitsers zouden de overweging moeten maken om een andere auto aan te schaffen.
Het belangrijkste, is wel de normen die er worden opgelegd. Een dieselvoertuig moet voldoen aan de Euro-6 norm. Als je wilt weten of je auto voldoet aan de normen, kan je altijd de website van de overheidsinstelling RDW bezoeken, met spanning tik je dan je kentekennummer in en je zult weten of je een nieuwe auto zal moeten afschaffen of niet.


En benzine?

Wel, het zit namelijk zo, als je auto is geproduceerd voor 1999(de Euro-3 commissie is hier van kracht) kan je waarschijnlijk niet meer in sommige steden rijden. Geen paniek, de criteria is nog niet ingevoerd. Vanaf april ben je niet meer welkom in Max-Brauer allee te Hamburg. Op den duur begint het te ingewikkeld te worden voor sommige gemeenten, die zitten dan ook met allerlei vragen zoals: Hoe herken je zo’n auto? Of wat zijn de uitzonderingen?

Een blauw vignet? Een blauwe sticker?

Jep, inderdaad 5 jaar geleden heeft men plannen beginnen smeden om ook een blauwe sticker in te voeren aangezien dat de rode is weggevallen. Ook weer hier is de uitlaatgas Euro-6 van kracht op alle voertuigen. Dit is waarschijnlijk, om zoveel mogelijk vervuilende benzine-en dieselvoertuigen uit de steden te krijgen.

Welke uitzonderingen zijn er?

Zoals als vermeld zijn er ook een paar uitzondering, dat betekent dat sommige voertuigen geen milieusticker nodig hebben en dus in elke Duitse stad mogen rijden.
 • In bezit van een Europese Gehandicaptenkaart, maakt niet uit of de kaart voor de bestuurder of de passagiers is.
 • Een oldtimer met een historisch blauw kenteken
 • Een vertegenwoordiger of diplomaat van van de NAVO (moet wel werkzaam zijn)

Alle soorten bromfietsen, motoren, scooters, landbouwvoertuigen en natuurlijk alle hulpdiensten mogen een umweltzone inrijden zonder in bezit te zijn van een sticker.
Zelfs buitenlandse hulpdiensten mogen worden er rijden als het bedoeld is om te Duitse manskracht te versterken.

Hoeveel bedraagt die boete dan?

Zoals al vermeld in de tekst, zal je een boete krijgen als er politie eenheden controleren en zien dat er geen sticker op je voorruit plakt. Een rode sticker telt niet meer mee, dus die kun je alleszins niet meer gebruiken, een gele sticker in een groene zone is ook niet toegelaten. Dan is er een grote kans je 85 euro boete mag doneren aan de staat. Nu, het zou wel eens kunnen zijn dat toeristen (vooral buiten Europa) eerst nog een waarschuwing krijgen omdat ze er waarschijnlijk nog niet van hebben gehoord. Vooral als je geen Duits-nummerplaat hebt. Omdat je een toerist ben, moet je dus niet vertrouwen op het feit dat je er vanaf zal komen met een waarschuwing, als je een waarschuwing gekregen moet je ook hoogst waarschijnlijk onmiddellijk de zone verlaten.

Milieusticker Duitsland direct afhalen bij tankstation of kopen


Hier even een kort overzicht waar je allemaal een milieusticker kunt kopen of direct afhalen

Wat kost een milieusticker?

De meest kiezen online omdat de sticker dan ook wordt verstuurde via de post, eerst zal je aanvraag worden gecontroleerd en daarna zal een erkende Duitse garage je de gewenste sticker op sturen. Let wel op, bij tankstations die een sticker mogen uitgeven staat er geen vaste prijs op, wees dus zeker alert dat je niet teveel betaalt, voor één sticker zal je 10 tot 15 euro moeten uitgeven. 

Special forces?


Het niet zo zoals in Amerika dat er ook voor deze zones, speciale eenheden met zwaarbewapende pakken zijn. Het niet zo dat er politie-eenheden zullen zijn die je voortdurend in de gaten zullen houden, als je bijvoorbeeld voor seconden eens in een umweltzone rijdt (bijvoorbeeld om iemand op te pikken) is het niet zo dat je een boete zult krijgen.

En elektrische auto’s?

We hebben al vermeld in dit artikel dat elektrische auto’s zeker in de umweltzone mogen rijden, maar toch moeten die ook een sticker bij zich hebben. Die zullen dan waarschijnlijk een automatische groene sticker krijgen, nu als je op benzine rijdt moet je niet perse je auto verkopen om in een umweltzone te mogen binnenrijden. Je zou best nog even wachten met het verkopen van je wagen. Binnen hier en tien jaar zullen er nog veel meer steden zijn in Europa die milieuvriendelijker willen zijn. Je auto verkopen is dus nu geen echte oplossing, als je kinderen hebt en die zullen later een auto willen kopen is de kans wel reëel dat ze een elektrische zullen moeten kopen.

En geldt dit ook voor brommobielen?


Sommige brommobielen hebben wel een sticker nodig als ze te vervuilend zijn. Dit is volgens de Europese wet volgens de voertuigclassificatie L6e. Hier zijn de voorwaarden waaraan een brommobiel moet voldoen.
 • Maximumsnelheid 45 km/h
 • Maximum 350 kilo
 • Hoogstens een cilinderinhoud van 50 kubieke centimeter
 • Nettomaximumvermogen van 4 kW bij een diesel of een elektrische motor

En op de Autobahn?

Als je op de Autobahn rijdt heb je geen milieusticker duitsland nodig, zelf als gaat die Autobahn recht door een umweltzone gaat.

Punten in Flensburg

We hebben al besproken, dat als je zonder sticker een milieuzone binnenrijdt en niet voldoet aan de uitzonderingen, je een boete kan krijgen. In Flensburg is er namelijk ook nog een ander systeem, je krijgt een punt op je rijbewijs. Het wordt dan eigenlijk ook gezien dat men daar werkt met een strafsysteem. Het is allemaal niet waar dat je daar punten krijgt als een boete moet betalen. Punkte in Flensburg is een notering die verwijst naar je rijbewijs bij Kraftfahrtbundesamt. Omdat het Flensburg gevestigd is er daarom ook sprake van verwarring.

Milieusticker ook in andere landen?

Neen helaas niet, de milieustickers die men in Duitsland gebruikt kan je niet gebruiken in andere Europese landen waar men wel met het stickersysteem werkt. In Spanje en Italië werken ze ook met een milieusticker maar die kan je ook niet gebruiken in Duitsland. Dit is natuurlijk irritant voor de fanatieke reizigers die door Europa reizen. Volgens mij zou het nog niet zo raar zijn moesten er ongevallen worden veroorzaakt, doordat er zodanig veel stickers op de ruiten plakken. Elke auto wordt dan een rijdende plakboek.

Gegevens voor een bestelformulier
Als je meer dan één sticker bestelt zullen ze wel in dezelfde envelop worden geleverd.Voor een bestel formulier heb je hoofzakelijk de volgend gegevens nodig:

 • Kenteken
 • Volledige naam
 • E-mail adres
 • Telefoonnummer
 • Straatnaam
 • Huisnummer en toevoeging
 • Postcode
 • Woonplaats
 • Land waar je voertuig is ingeschreven

Dus wat moet je vooral onthouden en contoleren

Kijk in welke zones je zult rijden en aan de hand daarvan kan je dan bepalen welke sticker je moet kopen. Als je er dan toch één koopt, controleer dan zeker of de eigenaar van een erkend Duits tankstation wel de juiste prijs vraagt. Natuurlijk moet je eerst controleren of je auto wel voldoet aan de voorwaarden (afhankelijk van de voertuigklasse). Ga na of je geen andere auto kan lenen van iemand die wel al een sticker heeft op een zijn auto. Hou er rekening mee dat de kosten kunnen oplopen als je een online bestelt en zorg ervoor dat je niet terecht komt op een loche site. En ten slotte zorg je ervoor dat je traint met je auto, zodat je je snel uit de voeten kan maken, als er een hongerige politieagent op de afkomt en je graag een boete wil geven.
 

Anderen bekeken ook:

Het kopen van een auto uit Duitsland

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Winterbanden: ook in Duitsland

Hoe auto exporteren naar Duitsland?

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: