2 jan 2022
Deel:

Auto olie verversen: Hoe, kosten en welke motorolie?

Auto olie verversen: Hoe, kosten en welke motorolie?

Auto olie verversen

Iedereen die auto rijdt weet dat het moet gebeuren, je weet ook dat dat is om eventuele schade aan de motor te voorkomen. En toch stellen we het bijna allemaal zo lang mogelijk uit, olie verversen is een vervelend klusje bovendien kost het tijd. 
Ondanks dat leg ik hieronder graag uit waarom het toch zo nodig is, en dat je niet moet wachten tot het rode lampje, met dat kannetje en die druppel eraan, gaat branden op je dashboard. 
 
 
 

Waar gaat dit artikel over:

- Wat is het nut van motorolie?

- Hoe controleer je het oliepeil?


- Wat voor motorolie heb ik nodig?

- Waar kun je motorolie kopen?

- Wat kost olie verversen?

Wat betekent de codering 10w-30 of 10w-40 op de motorolie?

Alles voor je auto vind je bij bol.com

Het nut van motorolie


De olie in elke motor dient verschillende doelen, allereerst een smerende functie, heel belangrijk zodat de draaiende delen niet met elkaar in aanraking komen. Elke vorm van wrijving veroorzaakt slijtage en moet dus voorkomen worden. 
Daarnaast houdt motorolie de motor schoon, mochten er vuildeeltjes in de motor voorkomen dan worden die door de ronddraaiende olie afgevoerd. 
Het gevolg is dat de olie langzaam vervuild raakt, waardoor hij minder soepel en uiteindelijk stroperig wordt. 
Een niet te onderschatten functie is verder het afvoeren van overmatige warmte in de motor, de olie is in staat om de heet geworden onderdelen in het hart van de motor te koelen en zo oververhitting te voorkomen. 
Hieronder tref je de belangrijkste punten wat betreft de functie van olie: 

  • Koeling van de motor
  • Smering van de motor
  • Het reinigende vermogen
  • Voorkomen van slijtage aan draaiende delen
  • Afdichting van klep, cylinder en zuiger
  • Voorkomen van corrosie
  • Voorkomen van wrijving

 

Het controleren van de olie


Het is aan te raden om op gezette tijden het niveau van de olie te controleren, de hoeveelheid olie in de carter is essentieel, er mag niet te weinig olie in het blok zitten. 
Het controleren van de olie is eenvoudig en gemakkelijk zelf te doen, houd er rekening mee dat de controle het beste uitgevoerd kan worden met een koude motor, ook is het raadzaam om de auto op een vlakke ondergrond te zetten. 
Open de motorkap, aan de bovenkant op het motorblok zit de peilstok, indien je dit voor de eerste keer doet en er onzeker over bent raadpleeg dan even het boekje wat bij de auto hoort. 
Trek de peilstok uit de motor en veeg deze goed af zodat er geen olie meer aan zit. Op de peilstok staat een streepje met minimum en maximum aangegeven. 
Duw de peilstok nu in het blok, trek hem er na een aantal seconden weer uit, en controleer of het niveau tussen 'min' en 'max' staat, is dat het geval dan is het niveau van de olie in de auto voldoende. 
 
welke motorolie

Motorolie kopen


Indien bij het controleren is gebleken dat het niveau van de olie te laag is, moet de lage stand bijgevuld worden, maar welke moet je dan kopen, er zijn namelijk veel verschillende soorten. 
In het instructieboekje van de tweedehands auto staat het advies van de fabrikant, dit is uiteraard een hele goede richtlijn. 
Verder is het raadzaam om voor een goed en betrouwbaar merk te gaan waarvan bekend is dat ze een prima kwaliteit leveren. 
De motorolie kopen kan op verschillende plekken, de makkelijkste plek is wel je eigen garage of het benzinestation bij je in de buurt, zij beschikken in de regel over een uitgebreid assortiment. 

Wat voor motorolie heb ik nodig?


Allereerst is er een verschil in benzine en diesel motoren, en is er een keuze uit minerale, vol synthetische of half synthetische oliën
Allemaal hebben ze hun voor en nadelen, en hebben ze allemaal een verschillende prijs. 
Om te voorkomen dat dit een les in scheikunde wordt wil ik het beperken tot alleen het melden van de verschillende herkomsten. 
Het grootste verschil is dat minerale olie uit ruwe olie wordt gedestilleerd en synthetische olie in een laboratorium tot stand komt. 
Aan minerale olie moet erg veel worden onttrokken, en later worden toegevoegd om er een enigszins stabiel product van te maken, bij synthetische olie kan de fabrikant zelf exact bepalen wat hij toevoegt, om er op die manier een zo goed en optimaal mogelijk product van te maken. 
In het instructieboekje van de auto bij het advies van de fabrikant heb je ongetwijfeld de codering 10W-30 of 10W-40 zien staan, maar 5W-40 komt ook voor, maar wat betekenen deze cijfers nu precies?

- Het eerste cijfer geeft de viscositeit van de olie bij lage temperaturen aan, oftewel hoe lager het cijfer (5, 10 of 15) hoe dunner de olie. Concreet zou je kunnen zeggen dat hoe lager het cijfer hoe beter de auto in koude omstandigheden zal starten. 

- Het tweede cijfer (30,40 of 50) geeft de viscositeit van de olie bij hoge temperaturen aan, hier geldt hoe hoger het cijfer hoe dikker de olie is. Dikkere olie voert beter de hitte van de motor af en smeert beter. 

Wat kost olie verversen?


Olie verversen kan tegenwoordig op bijna elke hoek van de straat, naast autodealergarages zijn er ook veel gespecialiseerde banden- en olie ververs bedrijven. Elk bedrijf hanteert een ander prijskaartje, maar in het algemeen kun je stellen dat de prijs bepaalt wordt door het een aantal verschillende aspecten. 
Benzine of diesel vraagt bij voorbeeld een ander type olie, maar ook het aantal cylinders van de motor, en voor welke motorolie uiteindelijk gekozen wordt zijn bepalend voor de uiteindelijke eindprijs. 
Grofweg, en heel gemiddeld door alle type personenauto's heen, kun je veilig stellen dat een olie verversen rond de 75,00 euro zal kosten, dat is dan inclusief een nieuw oliefilter en arbeidskosten. 
Steeds meer bedrijven bieden akties aan, een extra korting wanneer je ook de auto daar APK laat keuren bijvoorbeeld, of korting bij een volgend bezoek. 
Het is daarom altijd aan te raden om even een rondje op internet te maken, en langs de verschillende aanbieders te gaan. 
Op de meeste sites kun je online een offerte aanvragen, het scheelt je tijd en kan je zomaar een paar tientjes opleveren. 
Heb je goede ervaringen met je garage en ken je er de mensen dan hoef je niet natuurlijk niet verder te zoeken, en kun je gelijk een afspraak maken. 

wat kost olie verversen

In de garage


Het feitelijke olie verversen en oliefilter vervangen is geen tijdrovende klus. Wanneer je een afspraak hebt gemaakt en je aan de tijd houdt zul je in bijna alle gevallen meteen geholpen worden, en binnen een half uurtje weer wegrijden. 
Veel internet sites bieden de mogelijkheid om zelf je afspraak in te plannen zodat je de voor jou meest gunstige tijd kunt claimen, zo niet maak dan telefonisch een afspraak, bijna altijd is er in overleg veel mogelijk. 
De auto wordt de brug opgereden, aan de onderkant van het blok zit de zogenaamde carterplug, de monteur zal deze plug losdraaien waardoor alle olie in een speciale opvangbak uit de motor loopt. 
Het totaal en goed leeg laten lopen van de olie kost enkelen minuten, als dit gedaan is zal de plug weer goed vastgedraaid worden. 
uiteraard zal de monteur checken of de afdichtplug nog in goede staat is, zodat olie lekkage via de plug voorkomen kan worden. 
Hierna zal het oliefilter vervangen worden, de meeste oliefilters hebben een metalen behuizing en zal met speciaal gereedschap los en weer vast gedraaid worden. 
Als laatste wordt via peilstok opening boven op het blok de juiste liters nieuwe olie worden gegoten. 

Wanneer dat allemaal gedaan is kun je weer op pad voor veel veilige kilometers, aan je olie zal het in ieder geval niet liggen!
 
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: