15 mei 2019
Deel:

Zelf goedkope trekhaak kopen en monteren mag dat? Trekhaak plaatsen

Zelf goedkope trekhaak kopen en monteren mag dat? Trekhaak plaatsen

Zelf goedkope trekhaak kopen en monteren

Het bezitten van een prettige auto is een ding. Je kunt naar alle bestemmingen afreizen die je maar wenst. Maar je auto kan natuurlijk ook worden ingezet voor hele andere doeleinden. Bijvoorbeeld als je op vakantie wil met je auto, maar eigenlijk ook het liefst de caravan mee op touw neemt. Uiteraard is dit mogelijk, maar er is wel een trekhaak vereist om de caravan achter je wagen te hangen. En wat als jouw auto nou net even niet is uitgerust met zo'n trekhaak? Dan is het altijd mogelijk om een trekhaak alsnog aan je wagen te monteren. Een trekhaak monteren kan je vanzelfsprekend laten doen door je autogarage of door een specialist. Maar wellicht vind je het te duur om het te laten doen. Misschien ben je van huis uit iemand die graag het heft in eigen hand neemt. In dat geval is er goed nieuws. Een trekhaak monteren, dat kun je helemaal zelf doen, zonder tussenkomst van een garage of specialist. Hieronder zullen de noodzakelijke aanwijzingen worden gegeven om te komen tot een goed en veilig eindresultaat. Want een trekhaak moet juist gemonteerd worden en er moet worden vastgesteld hoeveel gewicht je auto maximaal mag trekken. Dit is uit veiligheidsoverwegingen voor zowel je eigen auto als je medeweggebruikers. 
 

Soorten trekhaken 

Wat je uiteindelijk betaald voor een trekhaak hangt af van welk type en van welke fabrikant hij komt. Dit heeft met name te maken met het feit dat het ontwerpen van een trekhaak een kostbare aangelegenheid is voor autofabrikanten. Hoe groter het aantal geproduceerde auto's van een bepaald merk, hoe betaalbaarder de trekhaak is. Het ligt er ook aan wat voor soort trekhaak je op het oog hebt. Je hebt namelijk trekhaken die vast worden gemonteerd. Ze worden een met de auto en dat blijft vervolgens in alle gevallen zo, ook wanneer je de trekhaak niet nodig hebt of niet gebruikt. Er bestaat ook een alternatief voor de vaste trekhaak;
de afneembare trekhaak. De afneembare trekhaak heeft een aantal voordelen ten opzichte van de vaste trekhaak.
1. Bijvoorbeeld als je de trekhaak niet gebruikt, ziet de auto er aantrekkelijker uit zonder trekhaak dan met.
2. In gevallen dat je geen trekhaak op je auto wenst, kun je hem meestal met een simpele klik-methode verwijderen en later ook weer terugklikken wanneer je hem weer nodig hebt. Op deze manier heb je dus alleen een trekhaak achter je auto wanneer het echt nodig is. Op alle andere dagen kun je de trekhaak er gewoon af laten. 

Kosten trekhaken - Trekhaak kopen

De prijzen voor een trekhaak verschillen per merk en type. Over het algemeen kan gezegd worden dat het niet goedkoop is. Zo betaal je al snel 700 tot 1000 euro voor een optionele trekhaak. Een vaste trekhaak is daarbij het goedkoopst, de afneembare haak is daarbij de duurdere variant. En met die prijs heb je de haak wel weer op je auto gemonteerd. De beste optie die je hebt als je een trekhaak wilt laten monteren is sowieso de trekhaak zelf in te kopen, inclusief de kabelset die daarbij hoort. Dit alleen al kan je honderden euro's schelen ten opzichte van de optie dat de garage of specialist je trekhaak voor jou inkoopt. En dat is een goed idee, omdat de uurtarieven van autogarages en specialisten toch vrij hoog liggen. Als je bijvoorbeeld je trekhaak laat monteren bij een officiële merk dealer, kun je al snel rekenen op een uurtarief (en dat is dan nog exclusief de BTW die er nog bij zal komen) van tussen de 70 en 100 euro per uur. Natuurlijk kun je je trekhaak ook laten monteren door de zogenoemde universele garages. Deze garages verwelkomen meestal alle merken. Zij zijn over het algemeen ook een stuk goedkoper dan een merkdealer. Maar ondanks dat betaal je ook bij de universele dealer toch al snel zo'n 45 tot 55 euro per uur. Ook in dit geval moet daar de BTW dan nog bij worden opgeteld. Al met al kan dus worden gesteld dat het laten uitvoeren van het bevestigen van een trekhaak (of dat nu een vaste is of een afneembare is) is een vrij kostbaar klusje. Je kunt dus wel besparen op de aanschafkosten ervan door de trekhaak zelf in te kopen. 

Hoeveel tijd kost het om zelf een trekhaak te plaatsen? 

De tijd die het in beslag neemt om een trekhaak te monteren op je auto, is geheel afhankelijk van de omstandigheden. Zo spelen er een aantal factoren altijd een rol. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met een gastank in je auto. Vaak zit de gastank in de weg bij het plaatsen van een trekhaak. Het hoeft op zichzelf geen probleem te zijn, deze kan tijdelijk worden verwijderd. Maar het gevolg daarvan is dat er dus sprake is van meer werk en dus ook meer tijd en dus kosten. Ook zaken zoals een bumper of een knalpot kunnen in de weg zitten bij het plaatsen van een trekhaak. Deze zullen dan ook tijdelijk gedemonteerd of losgemaakt moeten worden om de trekhaak alsnog succesvol te kunnen monteren. Ook moet bekeken worden of nu een trekhaak hebt waarbij het electronisch circuit gebruik maakt van een 13 polige aansluiting of gebruik maakt van een 7 polige aansluiting. Ook deze factoren bepalen hoe lang de montage van een trekhaak (vast of afneembaar) in beslag neemt. Het nieuwe systeem, de 13 polige aansluiting, neemt doorgaans meer tijd in beslag dan de bevestiging en installatie van het oude 7 polige systeem. Maar alles bij elkaar afwegend kan er worden gezegd dat over het algemeen genomen de tijd die staat voor de montage van een trekhaak zal staan voor ongeveer anderhalf uur tot twee uur per auto. 

Hoe gaat het plaatsen van een trekhaak in zijn werk? 

Voorheen was het vaak zo, dat wanneer de auto van nature geen trekhaak had, dat er gaten moesten worden geboord in het chassis van de auto, om op die manier de nieuwe trekhaak te kunnen bevestigen. Met de komst van de nieuwe generatie auto's is dit in de meeste gevallen niet meer aan de orde. De meeste nieuwe wagens hebben reeds vanuit de fabrikant zelf een set voorgeboorde gaten in het chassis zitten. Dit is natuurlijk een stuk handiger dan voorheen. Deze auto's zijn dus al voorbereid op een eventuele toekomstige installatie van een trekhaak. Ook worden hierbij specifieke, speciaal voor dit model auto geproduceerde bouten geleverd. Deze bouten passen naadloos in de voorgeboorde gaten. De specifieke bouten kunnen (en moeten, voor veiligheid en een correcte aansluiting) vervolgens worden gebruikt om de nieuwe trekhaak te monteren. De schroefdraad van deze specifieke bouten is zeer fijn. Hierdoor sluiten ze perfect aan op de voorgeboorde gaten in het chassis van de auto. 

Welke stekker kan ik gebruiken 7 polig of 13 polige? 

Een trekhaak zelf monteren is mogelijk, maar vereist een redelijke kennis van zaken. Dit geldt niet alleen voor de bevestiging van de trekhaak (of die nu los of vast is) maar met name ook zeker als het gaat om de aansluiting van de elektriciteit. Het is van belang om dit op een juiste manier te doen. Wijk je hier om wat voor reden dan ook vanaf, zul je zaken merken zoals een teveel of juist te weinig opbrengst van licht in je lampen. Dit heeft er mee te maken dat er bijvoorbeeld een teveel aan weerstand is op bepaalde polen. Met name als je kiest voor een universele stekker is een bepaalde kennis en kunde vereist om bovenstaand probleem te voorkomen. Hiernaast wordt vaak de keuze gemaakt uit een 7 polige stekker en een 13 polige stekker. Wat is het verschil? De 7 polige stekker is de originele eerste versie. Hiermee kun je gewoon alles trekken en voeden, of het nu gaat om een fietsendrager, aanhanger of caravan. Het voordeel van de nieuwere 13 polige stekker is dat je hierdoor meer vermogen kunt verdelen. Bijvoorbeeld handig als je een caravan hebt met een ingebouwde koelkast, deze kan dan gewoon blijven functioneren terwijl je onderweg bent. Wel zo handig. Dus het licht er maar net aan waarvoor je de trekhaak gaat gebruiken wat bepaald welke aansluiting je het beste kunt gebruiken. Bij twijfel is het altijd aan te raden om dan voor een 13 polige te gaan, omdat je op die manier altijd alle opties open kan houden. 
 
trekhaak zelf monteren

Welke voorwaarden zijn er om een trekhaak te monteren? 

Bij een trekhaak plaatsen zijn er een aantal voorwaardes waaraan je dient te voldoen. Om te beginnen moet er op de trekhaak een zogenoemd typeplaatje bevestigd zijn. Hieruit blijkt welk type trekhaak het is en wat de maximale belasting ervan is. Wanneer dit plaatje niet aanwezig is, dan mag de aanhanger of caravan niet zwaarder zijn dan 750 kilo en dit betekent inclusief alles dat in en op de aanhanger of caravan wordt vervoerd. De volgende voorwaarde is dat de kentekenplaat te alle tijde duidelijk te zien moet zijn. Er komen gevallen voor waar de kentekenplaat door het trekhaak plaatsen niet meer, of gedeeltelijk niet meer goed zichtbaar is. In deze gevallen bestaan er ook draaibare varianten van trekhaken, zodat het kenteken toch zichtbaar zal blijven. Tenslotte de verticale druk. In uw auto boekje staat vermeld hoe hoog die 
maximaal mag zijn. Dit vind je ook op het typeplaatje van de trekhaak. Dit mag nooit worden overschreden. Als er in het instructie boekje van je auto iets anders staat vermeld dan op het typeplaatje van je trekhaak, dan moet je de laagste waarde aanhouden als leidend. 

Mag ik mijn trekhaak wel zelf plaatsen? 

Als je aanspraak wilt maken op de garantie van je trekhaak, staat er meestal dat de fabrikant eist dat jouw trekhaak wordt geplaatst door een professionele automonteur. Als je dit dus zelf doet of laat doen door een niet-deskundig persoon, vervalt hiermee zowel de garantie op je trekhaak als de aansprakelijkheid van de fabrikant bij eventuele ongelukken of schade. Weet dus waar je aan begint. Trekhaken zijn volop verkrijgbaar voor particulieren in meerdere winkels en online. Veel merken vinden het prima als je hem zelf plaatst, zolang je maat beschikt over de nodige kennis om een trekhaak zelf monteren. 

Zelf monteren van de trekhaak 

Meestal is het nodig om allereerst de bumper van je wagen te demonteren. Dat gaat bij elk model en elk merk op een andere manier. Als je een trekhaak koopt wordt een gebruiksaanwijzing bij geleverd waarin deze procedure staat uitgelegd. Zorg ervoor dat je een deken onder de bumper legt, zodat deze niet beschadigd als hij loskomt of er onverhoopt vanaf valt. Vervolgens moet er altijd een dwarsbalk worden gemonteerd aan de auto. Dit doe je op de bevestigingspunten die zijn aangegeven of zijn voorgeboord door de betreffende auto fabrikant. In de gebruiksaanwijzing van een trekhaak staat in de meeste gevallen duidelijk aangegeven per type auto hoe en waar de zijplaten van de dwarsbalk moeten worden geplaatst. Ter bescherming van de lak zitten er op de dwarsbalk nopjes in de gaten waar de bouten moeten komen. Deze verwijder je uiteraard. Voordat je de dwarsbalk gaat plaatsen, moet je er zorg voor dragen dat zowel het chassis oppervlak als het oppervlak van de dwarsbalk schoon zijn. Dus sporen van roest of vuil dienen volledig te worden schoongemaakt voordat je de dwarsbalk gaat plaatsen. Ook het plaatsen van de stekkerplaat moet strikt volgens het instructieboekje van de trekhaak worden gedaan. Alleen zo kan worden gegarandeerd dat er geen schade optreed bij bijvoorbeeld een wegdraai trekhaak. Het plaatsen van de kogel is de laatste stap in het proces. Dit doe je dus pas als je alles weer hebt gemonteerd. Ook hierbij volg je strikt de instructies van de fabrikant van de trekhaak. Als je klaar bent ga je de hele installatie testen. Bekijk of je alle onderdelen van de trekhaak set hebt geïnstalleerd. Check vervolgens of alles goed vast zit, zorg dat er geen speling zit op de onderdelen.
 

Trekhaak specialisten deventer

- trekhaakcentrum
- kwikfit
- kruitbosch & de weerd
- vakgarage
- abc banden

Waar kan ik zelf een goedkope trekhaak kopen?

Online via verschillende sites oa trekhaakland, trekhaakwereld,  trekhaakdiscounter of trekhaken.nl

 

 

Anderen bekeken ook:

Wiellagers vervangen: Wanneer zijn ze kapot?

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Alles over de EGR Klep, vervangen, reinigen .....

Japanse automerken: Welke zijn de beste?

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: