14 mei 2021
Deel:

Auto's met een hoge instap. Welke? Voordelen?

Auto's met een hoge instap. Welke? Voordelen?
Wat is een auto met hoge instap ?
Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe auto, kun je je door verschillende aspecten laten leiden. Zo kun afgaan op de populariteit van een bepaalde type en merk auto binnen je netwerk, het brandstof of energie gebruik van de auto, nostalgische herinneringen aan de auto van je ouders, en recensies over de veiligheid tijdens het rijden van de auto, die je voor ogen hebt.
Behalve deze factoren kun je bij het uitkiezen van je auto ook oog hebben voor het rij gemak dat je zult ervaren van je aankoop. Je wilt wellicht dat de stoelen lekker zitten, je genoeg beenruimte hebt, de veiligheidsgordels niet knellen en dat het stuur lekker in de hand ligt in welke richting je het ook beweegt. Een ander eis die veel autobezitters de laatste tijd aan hun voertuig stellen, is dat het een hoge instap heeft. Wat dit inhoud en welke voor- en nadelen aan deze specificatie kleven, lees je in onderstaande alinea's.

Een auto met hoge instap, wat is dat?


Een auto met een hoge instap is een voertuig waarvan de bovenkant van de zitting van de (bestuurders)stoel een paar centimeter hoger van de grond af is, dan bij een normale auto. Doordat de stoel hoger is lijkt het bij het instappen als of je de stoel in glijdt. Je hoeft dus niet te bukken of een beetje door je knieën te gaan wanneer je gaat zitten. Ook het uitstappen gaat gemakkelijker aangezien je niet eerst uit een "gevouwen" positie hoeft te komen. Natuurlijk hangt het voor een groot deel ook van je lengte af of je de instap als hoog ervaart, want als je 1.50 meter of korter bent is het best mogelijk dat je de instap hoogte van een normale auto reeds een uitdaging vindt.

Wat is dat de standaard instap hoogte bij een normale auto?


De gemiddelde hoogte van wagens zonder een hoge instap is 50 cm. Wanneer deze afstand 60 cm of meer is, spreken we dus van een hoge instap. Sportauto's hebben een lagere instap hoogte terwijl de instap hoogte van bijvoorbeeld tereinauto's nog hoger is.

Hoe weet je dat je de juiste instap hoogte voor jou lengte hebt gevonden?


Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. De juiste instap hoogte hangt zoals je reeds las volledig af van je lengte. Sta je op het punt om in te stappen en merk je dat de bovenkant van de zitting ruim boven je knieën is, dan is de instap hoogte niet erg ideaal voor jou persoon. Hetzelfde is het geval wanneer de bovenkant van de zitting zich eerder bij je kuiten dan je knieholte bevindt. Mits het een sportauto betreft die je zal besturen, zal je na verloop van tijd ook op zoek gaan naar een auto met een hogere instap hoogte. In vele gevallen is dat dus een auto waarvan de bovenkant van de zitting dicht bij je knieën is, waardoor je als het gemakkelijk je auto in- en uitfloept.

Wie hebben baat bij een auto met een hoge instap?


Je raadt het beslist reeds dat vooral oudere autobezitters eerder kiezen voor een voertuig met een hoge instap. Zij waren in eerste instantie ook de doelgroep van auto ontwerpers en fabrikanten bij het veranderen van de standaard instap hoogte. Samen met onder andere:
- een parkeerhulp;
- een dodehoek waarschuwingssysteem; en
- stoelen die comfortabel zitten en in de hoogte zijn te verstellen, wordt rijden voor senioren burgers door deze fabrikanten, zo veilig en aangenaam mogelijk gemaakt.

Daarnaast wordt in- en uitstappen voor personen met rugklachten of knieproblemen minder pijnlijk terwijl het ook zo is dat je, als je eenmaal hebt gemerkt dat je vlotter je spullen kunt in - en uitladen bij dergelijke auto's, beslist ook een fan wordt van deze instap hoogte. Vooral als je zelf ook een beetje lang bent.

Voor- en nadelen van een auto met hoge instap


Uit de vorige alinea kun je reeds concluderen dat dit de voornaamste voordelen van een auto met hoge instap zijn:
1. het vergemakkelijkt het in- en uitstappen wanneer je ouder wordt, lang of zwanger bent en of problemen hebt met je rug;
2. het oppakken en neerzetten van spullen, je kleine kinderen en een baby auto stoeltje gaat vlotter terwijl je je rug ook ontziet;
3. eenmaal in je stoel heb je een goed overzicht op de weg, waardoor je je veiliger voelt;
4. je zithoogte is meestal ook gelijk goed, waardoor je benen leunen op de zitting wat pijnlijke benen tijdens en na het rijden helpt voorkomen; en
5. De auto's zijn meestal ruimer in omvang wat het hebben van meer bagageruimte betekent. Gelukkig bestaat de kleine auto met hoge instap ook, waardoor je niet perse hoeft te gaan wennen aan het besturen van een auto met een hoge carrosserie.

Laten we nu kijken wat enkele nadelen van een auto met deze specificatie zijn.
1. niet geschikt voor korte mensen aangezien zij dan als het ware de auto moeten inklauteren;
2. als je lang bent kun je bij auto's met een laag plafond toch ongemakkelijk zitten;
3. sommige modellen met deze specificatie zijn groot in afmeting, wat niet een ieder goed uitkomt;
4. de carrosserie is hoger waardoor de auto eerder wiebelt tijdens het rijden over een oneffen wegdek;
5. dergelijke auto's verbruiken ook meer brandstof of energie per rit.

Mijn top drie kleine auto met hoge instap


Als je een voorliefde voor kleine auto's hebt en graag een wilt aanschaffen met een hoge instap, dan is een van de volgende drie auto's beslist wat voor jou:
1. de Fiat Panda waarvan de instap hoogte minimaal 60 cm is. Dit merkauto kent een aantal modellen waaronder ook een met een automaat. Indien je dus zoekt naar een tweedehands auto met hoge instap, is dit merk dus een aanrader;
2. de Toyota Verso die een instap hoogte van 61,5 cm heeft. Hierdoor zitten jij en je medepassagiers vrij hoog zonder dat de auto veel ruimte op de weg inneemt. Wat ook goed is om te weten, is dat je een tweedehands auto met hoge instap van dit merk en model ook bij de meeste autodealers vindt als occasion;
3. De Nissan Leaf is echt de compacte auto voor jou indien je lange benen hebt. Het heeft namelijk een instap hoogte van liefst 77,4cm, waardoor het niet onder doet voor een MPV. Het is een van de eerste electrische auto's, waarvan je vast ook een in de aanbieding vindt indien je een tweedehands automaat auto hoge instap nodig hebt.

In ons assortiment hebben wij beslist ook de tweedehands auto met hoge instap of een tweedehands automaat auto hoge instap die je elders voor een prijs hoger dan je beschikbaar budget, gezien hebt. Contracteer ons daarom nu zodat we je kunnen helpen om binnen niet al te lange tijd rond te rijden in de auto met een hoge instap, die bij je past!


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: