21 nov 2020
Deel:

Witte kentekenplaat zelf maken of bestellen? En een kentekenplaathouder kopen.

Witte kentekenplaat zelf maken of bestellen? En een kentekenplaathouder kopen.
 
Het doel van het witte kenteken is niet voor iedereen bekent. De vragen die u eventueel heeft over het witte kenteken wordt in dit artikel zo goed mogelijk behandelt. Van een kenteken zijn niet alleen de nummers en cijfers belangrijk, maar ook de kleur is van groot belang. Welk kenteken moet u voor welk doeleinde gebruiken? Een vraag waar het ook bij gebruik van het witte kentekenplaat omgaat. Hoe komt u aan de witte kentekenplaat en mag uzelf een kentekenplaat maken? Dit zijn een aantal vragen die zoal vermoedelijk bij u opkomen. 

Het Nederlandse kenteken is in 1898 voor het eerst geïntroduceerd en werd toen nog rij vergunning genoemd. De ontwikkeling van het rijverkeer zorgde ervoor dat er steeds meer voertuigen de grens overgingen. Dit zorgde voor een landelijk centraal toegankelijk kentekenadministratie. Hiervoor werd Rijkswaterstaat voor het Wegverkeer (RDW) opgericht. Het kenteken systeem kreeg cijfers en letters deze werden sidecodes genoemd. Eerst werden de kentekens door de provincies afgegeven, maar daarna door de RDW. 
 
AutoAuto
 

Waar gaat dit artikel over:

- Witte kentekenplaat voor fietsendragers, aanhangers en caravans
- Kentekenplaat verloren wat nu?
- Witte kentekenplaat gebruiken als export kenteken buitenland
- Zelf een witte kentekenplaat maken mag dat?
Auto verkopen? Bied gratis je auto aan
Of bekijk ons occasion aanbod

- Zijn witte kentekenplaten met een blauwe NL strook geldig?
-
Wat kost een witte kentekenplaat?
- RDW en erkende kentekenplaatfabrikanten
-
Regels en wetten mbt kentekenplaten

- Wat is een kentekenplaathouder?
- Hoe maak je een kentekenplaathouder vast?
- Waar kun je een kentekenplaathouder kopen? Witte kentekenplaat voor fietsendragers,aanhangers en caravans


Aanhangers of caravans met een gewicht t/m 750 kg en fietsendragers belemmeren het zicht op het kenteken van het voertuig die het desbetreffende meevoert en hebben geen eigen kenteken. Hiervoor is een regeling dat er een kentekenplaat op bevestigd dient te worden met hetzelfde kenteken als het rijdende voertuig die deze trekt. De kentekenplaat die hiervoor dient, is wit met zwarte opdruk. Deze plaat moet in het buitenland aangevuld worden met een EU teken. Het EU teken mag niet op de kentekenplaat geplakt worden. 

Kentekenplaat verloren wat nu? Witte kentekenplaat als tijdelijk kentekenplaat 


Een kentekenplaat verliezen is niet iets waar u zomaar vanuit gaat. Toch kan het u onverwachts overkomen. U mag niet meer rijden. Wanneer deze vermissing samengaat met het kwijtraken van uw kentekenbewijs heeft u een probleem. De politie is verplicht een proces-verbaal op te maken voor het verplichte aanvragen van kentekenplaat en kentekenbewijs. Deze kentekenplaten of kentekenbewijzen kunnen verloren of gestolen zijn, u hoeft hiervan geen aangifte te doen. U kunt deze kentekenplaten direct door een kentekenplaatfabrikant bij laten maken. 

Het tijdelijke kentekenplaat is wit en is aan de linkerzijde van een verticaal ingeslagen maandnummer voorzien. Dit nummer bepaald tot hoelang dit kentekenplaat geldig is. Voor brom- en snorfietsen bestaat er ook een wit tijdelijk kentekenplaat. 

Witte kentekenplaat als uitvoerkentekenplaat of export kenteken buitenland


Wanneer u een auto wilt exporteren naar het buitenland dan heeft u een export kenteken of uitvoerkenteken nodig van het RDW. Dit export kenteken heeft een witte kleur met zwarte cijfers en letters. Het export kenteken staat gelijk aan het Nederlandse kentekenplaat. Meer weten over het uitvoeren van een voertuig met Nederlands kenteken zie onze export dienstverlening. Wij kunnen dit voor U regelen.

Eigen kentekenplaat maken - Zelf maken mag dat?


U maakt niet dagelijks gebruik van een aanhangwagen met een gewicht t/m 750 kg en u besluit hiervoor zelf een stuk karton of ander materiaal voor te gebruiken om het nummer van het trekkende voertuig op te schrijven. Deze bevestigd u dan op de aanhangwagen, mag dit? NEE is het antwoord. Het is geen geldige oplossing en u dient een aanvraag voor het witte kentekenplaat te doen. Wanneer u toch besluit zelf een kentekenplaat te maken en er mee te gaan rijden, riskeert u een flinke boete. U bent goedkoper uit met de aanvraag voor een geldig kenteken. 

Geldigheid van witte kentekenplaten met blauwe NL strook 


Er bestaan witte kentekens met een blauwe NL strook en een Europa logo. Zijn deze geldig? Het antwoord hierop is NEE. Deze zijn niet geldig en u kunt hier een boete voor krijgen. Het moet een erkend kentekenplaat zijn die wit van kleur is met daarop de zwarte letters van het kenteken die het trekkende voertuig bezit. 

 

Boedelbakken en witte kentekenplaten


Ook hier telt dat u een geldig kentekenplaat nodig heeft met hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. Een geldig kenteken bestellen is altijd nog goedkoper dan de boete die u krijgt bij gebruik van een zelfgemaakt kentekenplaat. Dit wordt hier voor de duidelijkheid herhaalt om u een boete te besparen. 

Witte kentekenplaat bestellen


Zoals meerdere keren aan is gegeven in dit artikel is het zelf maken van een witte kentekenplaten niet verstandig. Deze zijn niet geldig en de boetes die u daarvoor riskeert zijn stukken duurder dan wanneer u er een bestelt. U kunt eenvoudig en snel een geldig kentekenplaat laten maken bij een kentekenplaatfabrikant.  Heel eenvoudig en voor een redelijke prijs kunt u het witte kentekenplaat bestellen. 
 
 

Wat kost een witte kentekenplaat?

Een witte kentekenplaat kost ongeveer 10,=.


Witte kentekenplaten voor caravans en opleggers 


Voor caravans die niet zwaarder zijn dan 750 kg is een wit kentekenplaat verplicht. U moet bij het vertrekken met uw caravan het gewicht daarvan goed weten, wanneer het gewicht zwaarder is dan 750 kg dient u het gele kentekenplaat. Denkt u daaraan voordat u op vakantie gaat. Het scheelt een hoop gedoe achteraf, want een boete krijgen is geen feest en bovendien drukt het een vervelende stempel op het vakantiegevoel. 

Deze witte kentekenplaten tellen ook voor opleggers. Opleggers worden ook wel trailers genoemd. Een belangrijk deel van deze oplegger leunt op het rijdende voertuig. De oplegger is verplicht om een kenteken die hetzelfde is als het rijdende voertuig te hebben. Deze oplegger moet net als bij de caravan niet zwaarder zijn dan 750 kg en het kenteken moet wit zijn met zwarte nummer en letters. 

Afgifte witte kentekenplaten 


Het kan lastig en ingewikkeld overkomen als u alleen maar even gebruik wilt maken van een boedelbak, aanhangwagen of oplegger. U bent waarschijnlijk helemaal niet bezig met het kenteken en een karton met de hetzelfde kenteken als uw rijdende auto lijkt logisch, het klopt toch. Maar aangezien het kenteken van het rijdende voertuig niet te zien is kan men natuurlijk elk nummer erop schrijven en zult u de politie niet makkelijk kunnen overtuigen van de echtheid van het geschreven nummer op karton. 

Daarom heeft de overheid een wit kentekenplaat verplicht. Als caravaneigenaar zult u wel bekent zijn met de verplichting van de witte kentekenplaten. Het is voor iedereen die niet geheel op de hoogte is van de wetten en regels wat betreft de kentekens in Nederland, verstandig om voordat u de weg op gaat zich daar in te verdiepen. Of u nu met een caravan of een aanhangwagen de weg opgaat, let u op de geldigheid van uw kentekenplaat. U ziet waarschijnlijk niet zoveel witte kentekenplaten of u let er normaal gesproken niet op, totdat u er mee in aanraking komt. Hoe het werkt, is niet altijd even duidelijk. 

Afgifte witte kentekenplaten 

Witte kentekenplaten mogen door de kentekenfabrikant onbeperkt geleverd worden wanneer men het voertuigbewijs (A1) kan tonen van het papieren voertuigbewijs of van het kentekencard, dit is een voertuigbewijs in creditcardformaat. 


Transitokenteken 


Voor kentekenplichtige voertuigen die geen Nederlands kenteken hebben of nooit gehad hebben, is er een transitokenteken. Hiermee mag men over de weg door alle landen. Niet alleen door Europa maar wereldwijd. Het is een wit kentekenplaat met zwarte letters en cijfers. De geldigheid van het transitokenteken is veertien dagen nadat het kenteken is afgegeven. 

RDW en erkende kentekenplaatfabrikanten 


RDW is een van de Nederlandse overheid en werkt als een zelfstandig bestuursorgaan. De taken die het RDW uitvoert zijn wettelijke taken, het belangrijkste onderdeel van die taken is het overzicht houden op de Nederlandse gemotoriseerde voertuigen. Dit gebeurt bij het (BRV) Basisregistratie Voertuigen. Sinds 2008 is het de vervanger van de (BKR) Basis Kenteken Register. De kentekenplaten afgifte en registratie behoort ook tot hun taak. 

Het RDW werkt samen met erkende kentekenplaatfabrikanten. 

Regels en wetten 


Een kentekenplaat moet een keurmerk hebben die op de voorzijde zichtbaar is ingeslagen. Het gaat tenslotte om een wettig bewijs van een geregistreerd voertuig. Het kenteken is aan de eigenaar van het voertuig verbonden. Bij een aanvraag van witte kentekenplaten moet de eigenaar dit zelf doen of eventueel iemand anders ervoor machtigen. De regel eisen en wetgeving voor goedkeuring kentekenplaten in Nederland zijn duidelijk voor hen die het weten. 

Het is niet altijd noodzakelijk om deze regels te kennen, want niet iedereen is bestuurder van een gemotoriseerd voertuig. Mocht u onverwacht iemands auto lenen om bij een klus te helpen, bijvoorbeeld verhuizen met een boedelbak, dan komt u ineens met deze regels in aanraking. Uiteindelijk is de eigenaar van het voertuig verantwoordelijk om het goed te regelen. Maar om aangehouden te worden als bestuurder is geen prettig moment. Daarom is het handig als u toch wat van deze wetten en regels kent. Op  wetten.overheid.nl staan deze regeling aan eisen opgeschreven. 
 

Wat is een kentekenplaathouder?

Een kentekenhouder wordt ook wel een nummerplaathouder genoemd. Het is een houder waar  je je kentekenplaat in vast maakt.

Hoe maak je een kentekenplaathouder vast aan je auto of motor?

De meeste kentekenhouders hebben een kliksysteem zodat je niet in de nummerplaat hoef te boren. En ze zitten wel goed vast.

Waar kun je een kentekenplaathouder kopen?

Gamma
Halfords
Kentekenplaathouders bij bol.com (tip)


Anderen bekeken ook:

Vind rdw erkend bedrijf voor export in overijssel/gelderland

Auto exportdienstverlening

Umweltzone milieusticker duitsland

Hoeveel is de restwaarde van mijn auto?

AutoAuto 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: