3 sep 2020
Deel:

Ruitenwissers vervangen: Welke heb ik nodig? Bosch ruitenwissers kopen

Ruitenwissers vervangen: Welke heb ik nodig? Bosch ruitenwissers kopen
  

Ruitenwissers vervangen

Ruitenwissers zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Zeker in een land als Nederland waar het gemiddeld 240 dagen per jaar regent. Er valt per jaar gedurende 570 uur regen, dit komt neer op 'slechts' 7% van de tijd op jaarbasis. Per dag valt er als de regen evenredig gespreid zou zijn ongeveer 2,15 millimeter regen. Ter vergelijking, in Bergen, Noorwegen regent het in Europa het vaakst. In Bergen regent het 250 dagen per jaar 'slechts' 10 dagen per jaar meer als in Nederland. De ruitenwissers zijn dus van zeer groot belang voor het veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Helaas laten ruitenwissers het wel eens afzien, ze zijn versleten geraakt, kapot gegaan en toe aan vervanging. Vervanging is dus soms nodig, een goede ruitenwisser zorgt voor een zo goed mogelijk zicht bij regenachtig weer. Maar hoe vervang je de ruitenwissers en welke ruitenwisser past op jouw auto? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vragen zodat jij weer veilig de weg op kunt, ook als het regenachtig weer is.
Black Friday 2020Black Friday 2020
 


Welke ruitenwissers heb ik nodig?


Belangrijk bij de vervanging van de ruitenwisser is, het vervangen van de ruitenwisser met een ruitenwisser welke past bij jouw auto. Het merk, bouwjaar en model spelen allemaal een rol. Sommige auto's maken gebruik van een enkele ruitenwisser, de meeste zullen er twee hebben en er zijn ook auto's met een achterruit-ruitenwisser. De eerste stap is te kijken welke situatie van toepassing is op jouw auto. Heb je een grote ruitenwisser, twee ruitenwissers, een grote ruitenwisser en een achterruit-ruitenwisser of twee ruitenwissers voor en een achter? Zodra je dit hebt bepaald kun je gaan kijken welke ruitenwisser(s) je nodig hebt.

De ruitenwisser opmeten


Weet je hoeveel ruitenwisser en welke ruitenwissers je nodig hebt (voorruit en/of achterruit) dan is het tijd om de ruitenwissers op te meten. Meet het liggende deel van de ruitenwisser op van links naar rechts over de volledige lengte van de ruitenwisser. De zijde met het rubber is de zijde die je op dient te meten. Doe dit voor elke ruitenwisser. Schrijf de maten op en houd ook rekening met de richting (dit is soms verschillend per auto). De richting is de kant dat de ruitenwisser vanaf het bevestigingspunt uitgaat. Dit kan zowel links als rechts zijn. In de meeste gevallen zullen jouw ruitenwissers onder aan de ruit zitten (voorruit) maar ze kunnen ook aan de bovenkant van de ruit zitten (achterruit of voorruit bij bijvoorbeeld vrachtwagens en bussen). Deze positie is ook van belang bij het kiezen van de juiste ruitenwissers.

Klikpunt ruitenwisser


Het klikpunt is ook van belang, elke ruitenwisser klikt anders vast aan de beugel van de ruitenwisser. Vaak hoef je enkel het rubber te vervangen met het los te klikken geraamte (waar het rubber aan vast zit). Alleen in geval van schade dien je de gehele ruitenwisser vanaf het bevestigingspunt te vervangen. Kijk goed naar hoe de ruitenwisser vast zit geklikt. Haal de arm hiervoor naar boven (zoals bij het wassen van de ruiten van de auto) en kijk grondig naar het bevestigingspunt (vaak het midden van de ruitenwisser) en klik dit los. In de meeste gevallen dien je aan de bovenkant een hendeltje om te zetten voordat je de ruitenwisser los kan klikken. Bij de aanschaf van een nieuwe ruitenwisser is het belangrijk dat je klikpunt gelijk is aan de oude ruitenwisser. Maak een foto of neem eventueel bij de aankoop van de nieuwe ruitenwisser de oude ruitenwisser mee voor een gemakkelijke vergelijking.

Waar koop je ruitenwissers? (bosch)


Natuurlijk is het van belang te weten waar je de nieuwe ruitenwisser(s) kunt kopen. Ruitenwissers kun je kopen bij onder andere:

 • Goedkoop en eenvoudig online op bol.com
 • Een autodealer van het merk auto wat je bezit
 • Een garagebedrijf
 • Een tankstation
 • Een fietsenwinkel 
 • Een bouwmarkt 

 

Welke ruitenwissers zijn het beste?


Er zijn zowel 'merkloze' (fietsenwinkel) als merk-ruitenwissers te koop (auto dealer).
De keuze hierin bepaald voor een groot deel de kwaliteit van de ruitenwissers. Een duurdere merk-ruitenwisser zal vaak kwalitatief beter zijn (langer meegaan) dan een goedkope merkloze variant. Enkele bekende en kwalitatief goede ruitenwisser merken zijn:Uit de ADAC (Duitse ANWB) test kwam Bosch als sterkste uit de test, Bosch twin spoilers waren van alle Bosch ruitenwissers de beste. Voor de verlichting, soms hebben de koplampen van een auto ruitenwissers (dit komt vrij weinig voor en vandaar dat we hier nog niet op ingegaan zijn bij dit artikel) kwamen tevens de Bosch ruitenwissers als sterkste uit de test. De Bosch Aerotwin was hier de absolute winnaar. Bosch ruitenwissers zijn zoals blijkt uit de test kwalitatief de beste ruitenwissers. Ga je ruitenwissers kopen en wil je kwaliteit is het raadzaam op zoek te gaan naar ruitenwissers van Bosch welke passen op jouw auto.

Het kopen van ruitenwissers


Ruitenwissers kopen doe je aan de hand van de verkregen informatie van:

 • Het nauwkeurige meetwerk
 • Het bekijken van het klikmechanisme
 • Het bekijken van de richting
 • Het bekijken van de plaatsing (boven- of onderkant ruit)
 • Het tellen van de ruitenwissers
 • Het bepalen van de ruit (voor- of achterruit)


Wat je ook kunt doen, is het meenemen van het te vervangen deel van de ruitenwisser. Dit deel kan je dan gemakkelijk vergelijken met de nieuwe ruitenwissers. Ruitenwissers met deze informatie (maten) kopen is een kwestie van goed kijken naar de maten op de verpakking. Het op de nieuwe ruitenwisser leggen van de oude ruitenwisser is ook een vrij eenvoudige techniek. Ruitenwissers kopen bij bouwmarkten, fietsenwinkels of online zal vaak goedkoper zijn dan bij een garagebedrijf of dealer, let wel op de kwaliteit.

Waar je naast maat en soort op kunt letten


Sommige ruitenwissers zijn voorzien van een speciale sticker. Deze sticker is niet zichtbaar op de ruitenwisser (als deze nieuwe is), het staat vaak wel op de verpakking aangegeven. De sticker bestaat uit een vaak gele of rode stip maar soms ook een driehoek. Zodra de ruitenwisser toe is aan vervanging zal de sticker zichtbaar worden. Ruitenwissers met deze stickers kunnen handig zijn, ze geven aan wanneer vervanging 'nodig' is. Nodig tussen haakjes omdat, "Wij van WC eend adviseren het gebruik van WC eend". De fabriek heeft er baat bij dat je de ruitenwissers tijdig vervangt, hoe vaker je vervangt hoe meer ze immers verdienen. Zodra de stip of het driehoek zichtbaar is, is de ruitenwisser vaak nog in een redelijk goede staat. Beter is te kijken naar eventuele strepen die ontstaan na langdurig gebruik op de ruit. De stickers kunnen wel goed gebruikt worden als indicatie, waarschijnlijk zal in de nabije toekomst de ruitenwisser minder gaan werken en vervangen moeten worden.

Hoe vaak moet ik ruitenwissers vervangen? Hoe lang gaan ze mee?


De vraag hoe lang een ruitenwisser mee gaat, is lastig te beantwoorden, dit omdat dit per gebruiker verschillend is. Iemand die veel rijd, zal sneller zijn of haar ruitenwissers vervangen in vergelijking met iemand die minder vaak rijd. Vaker rijden betekend immers vaak, het meer moeten gebruiken van de ruitenwissers. Ook het klimaat kan van invloed zijn, een nat klimaat met veel regen zorgt voor meer gebruik, een warm klimaat echter weer voor uitdroging van het ruitenwisserrubber. Belangrijk is met oog op eventueel uitdrogen geen wax, olie of ander smeermiddel te gebruiken, dit verminderd het zicht door de ruiten aanzienlijk. Is het rubber uitgedroogd, vervang dan altijd de ruitenwisser. Over het algemeen kunnen we stellen dat ruitenwissers vaak prima een jaar tot ander half jaar mee kunnen gaan. Dit is bij gemiddeld gebruik van de auto en gemiddelde regenval. Bij veel rijden en veel regen zal de periode korter zijn. De staat van de ruiten is ook van belang. Op schone ruiten zal de ruitenwisser het langer uithouden dan op vuile of beschadigde ruiten. Rijd je dus vaak door stof, zand en op slecht wegdek zal de ruitenwisser hier ook onder lijden. Een goede verzorging van de ruit en het geregeld schoonspoelen van de ruitenwissers zorgt voor een langere levensduur.

Hoe vervang ik zelf mijn ruitenwissers? (stap voor stap)


Haal de ruitenwissers omhoog (zoals bij het wassen van de ruit). Open vervolgens het klikmechanisme en klik de ruitenwissers los. Verwijder de ruitenwisser. Haal de nieuwe ruitenwisser uit de verpakking en hang deze aan de arm van de ruitenwisser op de auto. Klik het klikmechanisme dicht. Laat de arm met nieuwe ruitenwisser zakken. Herhaal deze stappen tot je alle ruitenwissers hebt vervangen. Test nu de ruitenwisser, let hierbij op dat het raadzaam is dit te doen met een natte ruit. Gooi, spuit of giet wat water op de ruit. Spuit eventueel met ruitenwisservloeistof en test de ruitenwissers. Belangrijk is dat je deze test uitvoert zodat je niet pas erachter komt dat er iets mis is op het moment dat het gaat regenen. Negen van de tien keer zal de test goed verlopen en kun je veilig de weg op met je nieuwe ruitenwissers. Gaat er echter iets mis (nog steeds slecht zicht) dan zitten je ruitenwissers waarschijnlijk niet goed vastgeklikt. Controleer of de ruitenwissers goed vast zitten. Is dit het geval kijk dan of je niet de verkeerde ruitenwisser hebt gekocht. Ben je er zeker van dat de ruitenwisser passend is (juiste maat, klikmechanisme) goed vast zit en toch gaat er iets mis (verminderd zicht) dan kan je de ruitenwisser vaak nog aanpassen. Vaak is het probleem dat je ruitenwisser niet genoeg drukt op de ruit. Hier kun je speciale gewichtjes voor kopen welke je kunt bevestigen aan de ruitenwissers. Ook zijn er plaatjes verkrijgbaar (plastic) welke de ruitenwisser aandrukken doordat deze de wind opvangen en er druk ontstaat op de ruitenwisser. Pas een van deze oplossingen toe in geval van blijvend slecht zicht.

Gewichten en plaatjes helpen niet, het slechte zicht blijft


Nemen eventueel geplaatste gewichtjes en plaatjes niet het probleem van slecht zicht weg dan heb je of de verkeerde ruitenwissers of er is iets mis met je ruit. Maak de ruit grondig schoon en controleer deze op beschadigingen. Zijn er beschadigingen vervang de ruit of laat deze beschadigingen repareren. Is er niets mis met de ruit en ben je zeker van het hebben van de juiste ruitenwisser dan kan het zijn dat je last hebt van vocht aan de binnenkant van de ruit. Ook vuil aan de binnenkant kan de oorzaak zijn. Maak de ruit van binnen goed schoon, kijk of deze vochtig is en neem het eventuele vocht af. Vocht in de auto kan zeker in de winter bij oudere auto's een probleem zijn. Je stapt met je natte jas in de auto en je ruiten beslaan. Om dit te voorkomen kun je spray kopen en de ruiten inspuiten. Wat ook helpt, is het plaatsen van een vochtvreter in de auto. Naast vochtvreters kan ook een open zak kattengrind wonderen doen om het vocht uit je auto te krijgen.

Anderen bekeken ook:

Wiellagers vervangen: Wanneer zijn ze kapot?

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Alles over de EGR Klep, vervangen, reinigen .....

Distributieriem vervangen

 

Black Friday 2020Black Friday 2020


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: