3 sep 2021
Deel:

Een laadpaal aan huis: de kosten

Een laadpaal aan huis: de kosten

 

 

Elektrische auto’s worden steeds betaalbaarder. Hierdoor overwegen consumenten vaker een elektrische auto aan te schaffen. Als de wens voor een elektrische auto eenmaal is uitgekomen, zijn er weer nieuwe wensen om vervuld te worden. Bijvoorbeeld de wens voor een laadpaal aan huis. Welke kosten komen er precies kijken bij zo’n laadpaal aan huis?

Soorten laadpalen

Er bestaan verschillende soorten laadpalen. Ga je voor een laadpaal met 1-fase-aansluiting of een met 3-fasen-aansluiting? Wil je een enkele of een dubbele lader? Wil je een vaste of een losse kabel? Heb je voorkeur voor een bovengrondse of ondergrondse laadpaal? Tussen de verschillende laadpalen zitten grote verschillen in prijs. Reken voor de aanschaf op prijzen tussen de € 500,- en € 1500,-. In sommige gemeenten is het mogelijk subsidie te krijgen voor een laadpaal aan huis.

Installatiekosten laadpaal

De aanschafkosten zijn niet de enige kosten die je maakt voordat de laadpaal gebruiksklaar is. Er komen ook installatiekosten kijken bij een laadpaal aan huis. Wat dit bedrag precies is, hangt af van het te verrichten werk in de meterkast en de afstand tussen de laadpaal en de meterkast. Zo is de plaatsing van een laadpaal in de buurt van de meterkast veel goedkoper dan de plaatsing van een laadpaal aan de andere kant van het huis. Hoe meer graafwerk er verricht moet worden en hoe langer de kabels zijn, hoe meer de kosten oplopen. De installatiekosten liggen tussen de € 300,- en € 2.000,-.

Stroomverbruik elektrische auto’s

Opladen in het openbaar betekent dat je betaalt voor de kosten per kWh, bestaande uit een starttarief en een variabel tarief, en de maandelijkse kosten voor een oplaadabonnement. Het voordeel van een eigen laadpaal is dat je alleen het stroomtarief per kWh van je energieleverancier betaalt. Energie vergelijken loont dan ook.

 

Het stroomverbruik is afhankelijk van het model auto. Over het algemeen verbruiken elektrische auto’s tussen de 8 kWh en 30 kWh per 100 kilometer. Een berekening om je te laten zien hoeveel stroom dit is: als je 10.000 kilometer per jaar rijdt, verbruik je met een auto die 16 kWh per 100 kilometer rijdt 1.600 kWh per jaar. De prijs per kWh ligt bij een laadpaal aan huis op ongeveer € 0,23. Dit betekent dat je 1.600 kWh x € 0,23 = € 368,- per jaar betaalt. Per maand is dit € 30,67.

Goed voor de portemonnee én het milieu

Ondanks de eenmalige kosten voor de aanschaf en installatie van een laadpaal aan huis, is het laden aan huis op de lange termijn veel voordeliger dan openbaar laden. En niet alleen voor je portemonnee is de aanschaf van een eigen laadpaal een goede keuze. Ook draag je met je elektrische auto bij aan een beter milieu. Een echte win-winsituatie dus.

 

 

 

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: