3 apr 2024
Deel:

Auto start niet. Auto aanduwen? Startkabels gebruiken en aansluiten?

Auto start niet. Auto aanduwen? Startkabels gebruiken en aansluiten?
Auto aanduwen? Auto start niet meer

Stel je voor: je loopt 's ochtends naar de auto om naar je werk te gaan. Je gaat in de auto zitten, duwt de sleutel in het contact en draait hem om. Een hoop geluid, maar starten lukt helaas niet. Balen! De auto start niet. Er zijn maar weinig dingen vervelender dan een niet startende auto. Wanneer de auto niet start kan dit natuurlijk een hoop verschillende oorzaken hebben. In deze tekst gaan we kijken welke oorzaken dit allemaal kunnen zijn en wat de verschillende oplossingen zouden kunnen zijn voor deze problemen. Op die manier hoef je nooit meer te schrikken wanneer de auto niet start, maar kun je rustig kijken of de oplossing aanwezig is. Wanneer het echt niet lukt raden we natuurlijk altijd aan om contact op te nemen met een professional.
 
 
 
 

Auto start niet meer geen geluid

Allereerst is het handig om wat voor informatie te hebben. Op die manier kun je wellicht snel uit puzzelen waar het probleem zit.
Een auto heeft zes verschillende dingen nodig om überhaupt te kunnen rijden. Dat zijn: 
1. Brandstof: dus benzine, gas of diesel. 
2 Aandrijving. 
3 Energie voor de startmotor. 
4 Lucht. 
5 Olie. 
6 Water.

Wanneer een van deze dingen niet aanwezig is in de auto wanneer je de auto wil starten dan ligt daar hoogstwaarschijnlijk het probleem. Het hangt er per stuk aan of de auto eenvoudig weer te starten is of dat hier een specialist naar moet kijken. 

1. Brandstoftoevoer - Zit er wel voldoende benzine, gas of diesel in


Een van de meest voorkomende problemen waardoor een auto niet meer start is een probleem met de brandstoftoevoer. Wanneer hij wel geluid maakt maar uiteindelijk niet start dan is er vaak een probleem met de toevoer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er geen brandstof meer in de auto zit. Is er bijvoorbeeld wel getankt of is de tank helemaal leeg? Ook kan het zijn dat het pijltje die de brandstof indicatie doet op het dashboard kapot is. Dan lijkt het dus alsof er nog voldoende brandstof in de auto zit. Ook kan het zijn dat de indicator in de brandstoftank niet goed is. Hij geeft dan als signaal af dat er nog brandstof in de tank zit, maar dit blijkt dan niet zo te zijn. Kijk dus altijd even de brandstoftank na om na te gaan of er nog brandstof in de tank zit. Dit kan eventueel opgelost zijn door brandstof in te tank te doen. Het kan dan nog wel even duren voor de auto daadwerkelijk start. Dat heeft te maken met het ontluchten van de brandstoftank. Wanneer dit ook niet helpt is het wijsheid om even de geur in de gaten te houden. Wanneer er een erge benzinegeur om de auto is dan kan het zijn dat de brandstofslang lek is. Het kan ook zijn dat deze uitgevallen is en opnieuw opgestart is. Hiervoor is het advies om naar de specialist te gaan zodat hij kan nagaan of de slang lek is of niet. Dit kan hij of zij dan ook oplossen.

2 De aandrijving


Een andere mogelijkheid is dat er problemen zijn in de aandrijving van de auto. Wanneer dit gebeurt zal de auto vaker dienst weigeren. Het kan dan heel goed zijn dat de distributieriem- of ketting gebroken is. Dit kan je controleren door de motorkap te openen en te kijken of de riem nog intact is of niet. De distributieriem zorgt voor het aandrijven van de nokkenas, maar zorgt ook voor het aandrijven van de oliepomp, de waterpomp en de brandstofpomp. Deze riem is dus onmisbaar. Wanneer de riem al beschadigd is kun je dit vaak merken wanneer de auto niet meer soepel rijdt, maar juist met stoten. Wanneer de riem gebroken is kan dit betekenen dat, dat het enige is wat gerepareerd moet worden. Helaas is het niet direct de oplossing. Wanneer de distributieriem zomaar knapt, moet de motor ook nagekeken worden. Deze wordt dan meestal helemaal uit elkaar gehaald zodat er goed gecontroleerd kan worden of het probleem wellicht in de motor zit. Dit moet door een professional gebeuren dus het handigste is om hier een garage in te stellen. Dit kan een prijzige reparatie zijn dus hou hier ook rekening mee.

3 Energie - Lege Accu


Het meest voorkomende probleem wanneer een auto niet rijdt is een probleem in de energiekringloop. De auto heeft elektriciteit nodig om te rijden. Een probleem in deze energiekringloop kan er dus voor zorgen dat de auto niet rijdt. Dit is bijvoorbeeld wanneer de accu leeg is. Een lege accu kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld dat het ontzettend koud is geweest of dat de lampen per ongeluk aan zijn blijven staan door de laatste bestuurder. Een accu wordt opgeladen door de dynamo wanneer de auto rijdt. Wanneer je de auto dus een tijd niet hebt gebruikt of alleen gebruikt hebt voor korte ritjes, kan het zijn dat de accu leeg raakt. Het is dan van belang om de accu weer opgeladen te krijgen, maar omdat je er niet mee kan rijden is dit natuurlijk lastig. Auto aanduwen kan dan helpen.
 

Hoe moet ik de auto aanduwen?

  • Zet het contact aan. ( airco en radio uit )
  • Trap de koppeling in
  • Zet de auto in de 2de versnelling
  • Haal de handrem eraf
  • Begin met het aanduwen van de auto
  • Laat de koppeling opkomen en geef gas
 

Er zijn verschillende manieren om een accu weer op te laden zonder de auto te laten rijden:

- Een acculader. Dit is een speciale lader om auto accu's op te laden. Let er goed op dat de lader overeen komt met de accu in de auto. Ook is het heel belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Het kan zijn dat de accu uit de auto gehaald moet worden om deze op te laden. Dit is niet altijd het geval dus let hier goed op. Wanneer de auto alleen maar gebruikt wordt voor kleine stukjes wordt het zelfs aangeraden om de accu af en toe op te laden. Dit kan namelijk de levensduur van de accu ruim verlengen. Een nieuwe accu kan prijzig zijn dus dat is absoluut een aanrader. 
 

 Hoe moet je startkabels gebruiken en starkabels aansluiten?


- Wanneer je geen accu lader bij je hebt en onderweg stil komt te staan dan is dit natuurlijk geen optie. De andere optie is om door middel van startkabels de accu een boost te geven. Dit doe je door middel van startkabels aansluiten. Dit is alleen in uiterste gevallen noodzakelijk omdat het niet geheel zonder risico's is. Hiervoor is een auto nodig met eenzelfde soort accu. Het gaat dan vooral om het aantal volt wat de accu heeft. Let er goed op dat deze hetzelfde is. Beide auto's moeten de motor uitzetten en alle elektrische accessoires loskoppelen voor jullie de startkabels aansluiten. Deze kunnen beschadigd raken door het geven van de boost. Let ontzettend goed op of de plus en min polen precies goed zitten en er geen knopen in de kabels zitten bij de startkabels aansluiten. Het is van belang om eerst de rode kabel te bevestigen (plus pool) en vervolgens pas de blauwe te bevestigen. Start dan de werkende auto zodat beide accu's opgeladen kunnen worden. Laat de auto minimaal 5 minuten draaien voordat de niet werkende auto gestart wordt. Verwijder vervolgens de twee kabels weer alleen dit keer in omgekeerde volgorde (eerst de min en vervolgens de plus). Laat de auto nu minimaal twintig minuten draaien zodat de accu goed opgeladen kan worden en rij vervolgens voorzichtig weg. Wanneer je ook maar enige twijfels hebt, laat het dan door een specialist uitvoeren. Het kan gevaarlijk zijn wanneer je een foutje maakt. Ook kan het de auto flink beschadigen wanneer het fout wordt uitgevoerd. 

Mocht dit het probleem nog steeds niet verhelpen dan is er waarschijnlijk iets kapot aan de accu. Wanneer deze ouder dan 5 jaar is kan het zeker voorkomen dat de accu op is. Laat dit altijd vaststellen door een specialist. Het is ook handig om jezelf voor te laten lichten voor een nieuwe accu zodat je altijd de accu hebt die past bij jouw auto.
 

4 Zuurstof - Lucht


Een motor heeft zuurstof nodig om te werken. Wanneer de filters kapot zijn of er vuil in de zuurstoftoevoer terecht komt, kan dit betekenen dat de motor er mee stopt. De motor krijgt dan onvoldoende zuurstof bij het brandstofmengsel. het is niet een veel voorkomend probleem, maar wanneer dit probleem zich voordoet, kenmerkt het zich door een ontzettend hete motor en snel benzineverbruik. Het controleren van de filters en het controleren van het afzuigkanaal kunnen bijdragen aan een weer rijdende wagen. Wanneer je zelf niet weet hoe dit precies werkt is het handig om even contact op te nemen met een professional. Het kan voldoende zijn om de auto weer te laten rijden.

Olie & water


Om te rijden heeft een auto water en olie nodig. Wanneer de auto hier onvoldoende van krijgt zal hij dus stoppen en is er een revisie van de motor nodig. Dit kan ernstige schade van de auto betekenen. Doe dus voldoende de check of beide stoffen nog in de auto zitten. Een belangrijke waarschuwing is om de waarschuwingslampjes van beide producten goed in te gaten te houden. Op die manier weet je wanneer er onvoldoende water en olie in de motor zit en er dus bijgevuld moet worden. Het repareren van de motor is een ontzettend prijzige opgave dus hou dit goed in de gaten. 

Startmotor kapot


De startmotor is ook een instrument wat er voor zorgt dat de motor gaat lopen. De startmotor wordt alleen gebruikt bij het starten van de auto en komt dus in actie wanneer de sleutel in het contact wordt gedraaid. De startmotor zorgt door middel van een klein tandwiel dat de motor gaat draaien en stopt daarna ook direct. Hij is echt alleen noodzakelijk bij het starten van de auto. Wanneer de startmotor kapot is zal de auto dus ook niet starten. Wanneer de startmotor vast slaat, kun je dit zelf herstellen door de auto in de hoogste versnelling te zetten en heen en weer te duwen. Het kan dan heel goed dat de startmotor weer losschiet. Dit kan een teken zijn dat er een nieuwe startmotor nodig is. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan het dus komen omdat de accu van de auto leeg is. Voor meer informatie over de accu verwijzen wij je terug naar het hoofdstuk over de accu. Het kan ook zijn dat de startmotor zelf stuk is. Het is dan belangrijk om deze door een specialist te laten vervangen. Een startmotor kost gemiddeld zo'n 300 euro. Dit is natuurlijk exclusief de kosten die de garage in rekening brengt voor het repareren. Dit is per garage verschillend. Mocht je zelf in staat zijn om de startmotor te vervangen, let dan goed op het type zodat je de juiste motor bij de juiste auto kiest. Mocht je dit niet zelf kunnen dan is hulp van een specialist verreist. 

Tot slot


Dus wanneer je voor het probleem komt te staan en de auto start niet dan is dat helemaal niet zeldzaam, maak je vooral geen zorgen want vaak kan het een simpele oplossing hebben. Het kan dus zijn dat het een probleem betreft met een van de bovenstaande oorzaken, maar er kunnen nog een hoop andere dingen aan de orde zijn. Het belangrijkste is om de auto goed te onderhouden zodat het niet nodig is om dure reparaties uit te voeren. Soms het is niet te voorkomen, maar het is zonde als dat wel het geval is. Kijk dus eerst altijd goed naar een van de bovenstaande dingen omdat de oplossing soms heel simpel kan zijn. Wanneer je er niet uit komt of als nog niet precies weet hoe je de reparatie moet uitvoeren wordt het altijd aangeraden om voor de zekerheid er een specialist naar te laten kijken. Sommige reparaties zijn lastig en wanneer je dit zelf probeert en het mislukt kan het een stuk duurder worden dan wanneer je het direct door een professional laat uitvoeren.
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: