12 jul 2021
Deel:

Welke leeftijd welke stoelverhoger? Wanneer stoelverhoger auto. Stoelverhoger kopen

Welke leeftijd welke stoelverhoger? Wanneer stoelverhoger auto. Stoelverhoger kopen

Hoe kies je de beste auto zitverhoger / stoelverhoger bij de leeftijd?

Eén van de belangrijkste taken die je als ouder hebt, is om uw kind veilig te houden tijdens het rijden in een voertuig. Elk jaar worden duizenden jonge kinderen gedood of raken ze gewond bij een auto-ongeluk. Correct gebruik van autoveiligheidszitjes helpt kinderen om veilig te blijven. Maar met zoveel verschillende stoelverhogers op de markt vindt je het – net als veel ouders – wellicht overweldigend om een juiste autostoel te kiezen. 

Moderne moeders en ouders hebben het vaak erg druk. Ze hebben niet de tijd of de energie om hun baby's aldoor te dragen, los van het feit dat dit niet altijd veilig is. Denk maar aan het vervoeren van je baby in een tweedehands auto. Stoelverhogers kunnen je kind veel veiliger houden dan wanneer ze gewoon bij iemand op schoot zouden zitten. Ze kunnen je baby veilig houden als je als ouder zelf aan het rijden bent. Ben je een aanstaande ouder, geef jezelf dan voldoende tijd om te leren hoe je het autoveiligheidszitje op de juiste manier kunt installeren, voordat je baby wordt geboren. Hiermee vergroot je de kans op een veilige rit naar huis vanuit het ziekenhuis. Het type autostoel dat je kind nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, de grootte en ontwikkelingsbehoeften van je kind. 

 

AutoAuto

Alles voor je auto vind je bij bol.com

Waar gaat dit artikel over:

- Welke goede stoelverhogers / zitverhogers zijn er?

- De 4 meest gemaakte fouten met stoelverhogers?

- Vanaf welke leeftijd hoeven kinderen niet meer in een stoelverhoger?

- Vanaf welke leeftijd is de maxi cosi zitverhoger?

- De voordelen en nadelen van een alles-in-een autostoel?

- Welke autostoel groep 1 peuter moet ik kiezen?

- Welke autostoel groep 2 peuter en groep 3 kleuter moet ik kiezen?

- Wat is isofix? Isofix autostoel

- Wat is de beste zitverhoger?

- Waar koop je een stoelverhoger / zitverhoger?

 

Welke (goede) soorten autostoel zitverhogers zijn er? 

Er zijn drie basistypen autostoeltjes. Daartoe behoren de volgende: 

Baby autostoeltje - maxi cosi zitverhoger: deze moeten altijd naar de achterkant van de auto wijzen. Ze hebben een gewichtslimiet van tussen de 11 en 17,5 kilo. Dus dit gaat naar gewicht niet naar leeftijd. Wanneer je baby het gewicht of de maximale lengte van haar babyzitje bereikt, verplaats je haar naar een naar achteren gericht converteerbaar autostoeltje. 

Peuter of kleuter autostoel: deze fungeren als naar achteren gerichte zitplaatsen voor baby's en peuters en naar voren gerichte zitplaatsen voor oudere kinderen. Veel nieuwe modellen zijn ontworpen om een kind van maximaal 40 kilo achterwaarts te houden en maximaal 70 kilo naar voren gericht te houden. Het is het veiligst om je kind zo lang mogelijk naar achteren te laten zitten. 

Verstelbare zitverhogers: deze stoelen zijn voor kinderen van minimaal 2 kilo en wegen minimaal 20 kilo. De normale schoot- en schoudergordels worden gebruikt om het kind te beveiligen. 

 

Veilige stoelverhogers zijn levensreddend 

Veel ouders beseffen dat veilige stoelverhogers net als veiligheidsgordels levensreddend kunnen zijn. Vaak raken ze gefrustreerd door soms moeilijk te gebruiken kinderzitjes. SafeKids schat dat wereldwijd driekwart van de kinderveiligheidszitjes niet correct is geïnstalleerd. Dat betekent over het algemeen dat ze te losjes zijn geïnstalleerd, waardoor de stoel - en het kind erin - tijdens een val naar voren kan vliegen. Het kan ook betekenen dat de autostoel niet correct is geplaatst. Een ander veel voorkomend onjuist gebruik van autostoelen is het kind niet strak genoeg in de stoel is vastgebonden. Dat maakt dat een kind tijdens een ongeluk uit de stoel kan vliegen. Kinderen hebben correct geïnstalleerde stoelverhogers nodig, omdat hun lichaam anders is dan dat van volwassenen. Je kind op de juiste manier in het juiste kinderzitje te laten zitten is trouwens nog maar de helft van de strijd. Volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) behoren deze tot de meest voorkomende fouten die mensen maken met stoelverhogers: 

1.  het inrijgen van veiligheidsgordels door de verkeerde gleuven 
2.  het niet gebruiken van een vergrendelingsklem wanneer dat nodig is 
3.  het te losjes vastmaken van het kind 
4.  het te losjes installeren van de autostoel. 

Een correct geïnstalleerde veilige stoel mag niet meer dan 2,5 cm naar voren of naar beide zijden worden verplaatst. Uit onderzoek is gebleken dat drie van de vier autostoelen verkeerd worden geïnstalleerd of gebruikt. 

 

LATCH in Amerika 

Bent u van plan naar Amerika te gaan, bijvoorbeeld op vakantie, dan is het handig te weten dat dat stoeltjes zonder LATCH-systeem vaak niet goed passen. LATCH ankers, ook wel bekend als de "LowerAnchorsandTethersforChildrenRestraint System", bevinden zich meestal tussen de kussens van de stoelen, maar ook daarboven. Het autostoeltje moet goed worden bevestigd aan een tweedehands auto, bijvoorbeeld met behulp van de autogordel of de speciale LATCH ankers. Dit is een gestandaardiseerd systeem voor autostoelinstallatie dat de stoel stabiliseert en het risico op hoofdletsel vermindert. Het LATCH-systeem maakt het gebruik van uw autostoel gemakkelijker, omdat u hiermee de autostoel kunt installeren zonder de veiligheidsgordels van uw auto te gebruiken. In ieder geval geldt in Amerika dat: 
• alle na 2002 gefabriceerde auto's twee onderste ankers op de achterbank op de kruising van de rugleuning en het kussen moeten hebben en verschillende ankers aan de bovenkant van de autostoel. 
• alle kinderveiligheidszitjes die na 2002 zijn gefabriceerd, verplicht zijn om touwen of haken te hebben die op de ankers van de auto zijn aangesloten. 
• voorwaarts gerichte kinder- en peuterzitjes moeten ook een tetherboven moeten hebben die de stoel bevestigt aan een bovenste anker in de auto. 

 

Veiligheidsgordels voor volwassenen 

Veiligheidsgordels zijn ontworpen voor volwassenen. Ze verdelen de energie bij een crash, zodat deze niet in één keer de lichamen van passagiers raakt. Zelfs bij lage snelheden kan de botskrachttijdens een ongeval meer dan 30 Gs benaderen. Ter vergelijking: straaljagerpiloten kunnen tot 9 G's tegelijkertijd aan en dat is met behulp van speciale pakken. Veiligheidsgordels grijpen het lichaam vast op de sterkste punten: de heupen, schouders en ribbenkast. Deze gordels doen fenomenaal werk en houden volwassenen vast tijdens een crash. Ze zijn echter niet zo goed in het beschermen van kinderen. Zet een vijfjarige in een veiligheidsgordel voor volwassenen en het is gemakkelijk te zien dat hij er niet goed in past. De schoudergordel zal waarschijnlijk over de kin van het kind gaan. Bij een botsing kan een veiligheidsgordel die de buik of nek van een kind kruist, de vitale organen van het kind ernstig beschadigen. Het kind zou ook onder de gordels door kunnen glijden. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen in een voor hun leeftijd en lengte juiste veiligheidszitje rijden. 
 

Vanaf welke leeftijd hoeven kinderen niet meer in een stoelverhoger?

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) raadt aan om kinderen in een autozitje of een zitverhoger te zetten wanneer zij de leeftijd van 12 jaar nog niet hebben bereikt. Voor Europa geldt dat wanneer kinderen langer dan 1.35 meter zijn, ze de veiligheidsgordel mogen gebruiken. Dit gaat dus niet naar leeftijd maar naar lengte. Voor een goede bescherming hebben Europese autostoeltjes als keurmerkde ‘oudere’ ECE-R44 of de nieuwe i-Size goedkeuring, ook bekend als ECE-R129. I-Size is vanaf 2013 geldig en verplicht dat kinderen tot minstens vijftien maanden achterwaarts vervoerd worden in een autostoel die is voorzien van een Isofix-bevestiging. Hierdoor is uw kind beter beschermd bij aanrijdingen. 

 

Achterwaarts gerichte veilige autostoel 

Baby's jonger dan twee jaar oud hebben nog steeds een zachte botstructuur die niet bestand is tegen de krachten die vrijkomen tijdens een auto-ongeluk. In het bijzonder hun nek is niet sterk genoeg om het gewicht van hun hoofd te houden, wanneer ze in een botsing naar voren worden gestoten. De enige manier om baby's veilig te houden tijdens een aanrijding, is om hen in een achterwaarts gericht veilige autostoel te laten zitten. Hierdoor kan het kinderzitje de botsingsenergie absorberen en evenredig over hun lichaam verspreiden. Achterwaarts gerichte autostoeltjes zijn er in twee vormen: een naar achteren gericht type, vaak een autostoeltje voor baby's genoemd, en een converteerbare autostoel die kan worden geïnstalleerd als een naar achteren gerichte of naar voren gerichte stoel, waardoor deze kan meegroeien met het kind. 

 

Vijfpuntsgordel en driepuntsgordel 

Artsen adviseren kinderen om achteruit te blijven tot ze minimaal twee jaar oud zijn of totdat ze de maximale lengte en het maximale gewicht hebben bereikt voor een achterwaarts gericht autostoeltje. Voorwaarts gerichte autostoel zitverhogers gebruiken een vijfpuntsgordel en zijsteunen om kinderen veilig te houden. Devijfpuntsgordel houdt de heupen, schouders en bekken van het kind op hun plaats. Kinderen tussen twee en vijf jaar zijn nóg flexibeler dan volwassenen. Zij kunnen tijdens een val uit een driepuntsgordel glijden. Voorwaarts gerichte autostoelen met vijfpuntsgordels houden ze vast. Zijsteunen in een naar voren gerichte stoel helpen de botsingsenergie ook beter te absorberen. In feite is het ontwerp van veel naar voren gerichte kinderzitjes gebaseerd op de stoelen en harnassen die worden gebruikt door autocoureurs. 

 

Zitverhoger stoel voor de auto 

Wanneer een kind een voorwaarts gericht autostoeltje met een vijfpuntsgordel ontgroeit, zijn ze nog steeds niet klaar om alleen een veiligheidsgordel te gebruiken. Een zitverhoger auto tilt het kind op tot een hoogte, waar de veiligheidsgordel van de auto goed werkt. Bedoeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar oud, worden verhogingszittingen ontworpen om kinderen op hun plaats te tillen, zodanig dat de riem de sterke punten van hun lichaam goed kruist. De veiligheidsgordel van een kind,die op een stoelverhogerzit, moet over zijn schouders en schoot liggen. Alleen al het dragen van de riem over de schoot zou het kind in staat stellen omhoog of omlaag uit de stoelverhoger te glijden tijdens een botsing. Houd er rekening mee dat er meerdere typen stoelverhogers zijn. Sommige zijn gewoon een stoel die het kind hoger in de auto doet zitten, terwijl andere zijsteunen en hoofdsteunen hebben. Zijsteunen bieden extra bescherming bij zijcrashes, waarbij alle inzittenden van de auto bijzonder kwetsbaar zijn. 

 

Alles-in-een autostoel voordelig op termijn 

Er zijn veel merken autostoelen. Er zijn efficiënte modellen, maar degenen die meer kosten hebben over het algemeen veel meer gemaksfuncties. Het belangrijkste is echter dat de autostoelen veilig zijn om uw kind te vervoeren. Hoewel de gemiddelde alles-in-één stoel bijna altijd meer kost dan een gewone baby- of peuterstoel, is dit op lange termijn misschien wel de meest economische keuze. In plaats van drie afzonderlijke stoelen te kopen voor de verschillende groeifasen van uw kind, kunt u dezelfde autostoel mee laten groeien. U beschermt ook het milieu door deze combinatieproducten te kiezen. Want dan hebt u slechts één enkele autostoel nodig gedurende de eerste twaalf jaar van het leven van uw kind. 

 

Meerdere voordelen alles-in-een autostoel 

Een ander belangrijk voordeel van een alles-in-één product is de hogere gewichtsclassificatie voor deze stoelen voor zowel de achter- als de voorkant. Ter illustratie: het gemiddelde kinderzitje kan uw kind van 9 tot 11 kilogram houden, maar veel all-in-one-toestellen kunnen tot 13,6 kilogram of zelfs hoger gaan. Dit betekent dat uw kind langer in de veiligere, naar achteren gerichte positie blijft, waardoor hij beter beschermd kan worden. Een ander voordeel van deze stoelen is het extra gevoel van bekendheid voor zowel ouders als kinderen. Ouders wennen aan de kenmerken van een alles-in-één stoel en hoeven niet te leren hoe ze een nieuwe stoel moeten gebruiken voor elke ontwikkelingsfase. Kinderen kunnen blijven zitten op een stoel die ze gewend zijn, waardoor het kind meer bereid is om veilig te rijden. 

 

Nadelen alles-in-een autostoel 

Naast de vele voordelen van deze stoelen, moeten ouders ook rekening houden met de mogelijke nadelen van all-in-one autostoelen. Eén van de belangrijkste nadelen van deze toestellen is hun grotere formaat en gewicht. In tegenstelling tot babystoelen of zitverhogers zijn alles-in-één autostoelen vrij zwaar en omvangrijk. Ze komen ook niet met de ingebouwde handgrepen van veel andere typen autostoelen, waardoor ze moeilijk te vervoeren zijn.Omdat alles-in-één autostoelen bedoeld zijn om in de auto te blijven, worden ze ook als minder handig beschouwd dan andere typen stoelen. U zult een aparte wandelwagen en een kinderwagen nodig hebben en bereid zijn om uw baby uit de auto te dragen, omdat het autostoeltje niet verandert in een draagstoeltje zoals bij een babyzitje. 

 

Autostoel groep 1 voor peuters 

Onder autostoel groep 1 vallen de stoeltjes die bestemd zijn voor peuters in de leeftijdsgroep 9 maanden tot 4 jaar. Zij wegen meestal tussen de 9 en 18 kilo en meteni-Sizetussen 60 en 105 cm.In autostoeltjes voor Groep 1 zit uw kind meestal in de rijrichting van de auto. U maakt uw kind met de vijfpuntsgordel van het autostoeltje vast. In deze stoel wordt uw kind met een harnasgordeltje vastgezet of is hij of zij beschermd door een vangtafel.Een kinderautostoeltje wordt met de autogordel of Isofix bevestigd. Dit kinderautostoeltje is speciaal bestemd voor kinderen die al zelfstandig kunnen zitten. Vaak hebben deze autostoeltjes meerdere standen en worden ze met de rijrichting mee geplaatst. 

 

Autostoel peuter (groep 2) en autostoel kleuter (groep 3) 

Tot de zitverhoger stoel peuter groep 2 behoort de stoel bestemd voor kinderen van 3 tot 12 jaar, met in principe een gewicht van 15 tot 25 kilo of i-Size tussen 100 en 135 cm. De autostoel kleuter groep 3 is bestemd voor kinderen vanaf 22 kilo, maar deze stoel wordt vrijwel altijd met die van de autostoel groep 2 gecombineerd tot één autostoeltje. Het gaat omzitverhogers waarin uwkind rechtstreeks met de veiligheidsgordel wordt vastgezet. De gordel past beter omdat uw kind hoger zit. Meestal hebben zitverhogers een rugleuning om het hoofd te steunen en de gordel te geleiden. De zitverhoger zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel niet langs de hals, maar over de schouder van uw kind loopt en dat de heupgordel – ter voorkoming van buikletsel - niet over de buik, maar de heupen loopt.Zitverhogers met hoofd- en zijsteunen bieden een betere bescherming bij een aanrijding van opzij, terwijl de i-Size kinderstoelen in dergelijke gevallen altijd bescherming bieden. 
 

Wat is een isofix autostoel?

Isofix een een installatiesysteem om stoelverhogers in de auto vast te maken, zonder hiervoor een autogordel te gebruiken. Het kan alleen met een Isofix autostoel of met een isofix base voor een autostoel en ook de auto moet een isofix systeem hebben. Een isofix autostoel heeft aan de onderkant speciale isofixclipjes. Dit zijn vaak gele of rode haken die je uit kunt schuiven. Auto's met een isofix systeem hebben  bevestigingpunten voor, waar de deze haken eenvoudig in kunt klikken. Zo zit het de autostoel veilig vast. Een 3de bevestigingspunt kan een steunpoot zijn.

Welke autos hebben isofix?

De meeste autos vanaf bouwjaar 2014 hebben Isofix.

 

De beste zitverhoger in Europa

Tot de beste zitverhogers in Europa kunnen worden gerekend:

- Maxi Cosi Rodifix airprotect ( met isofix installatie)
 
maxi cosi rodifix airprotect

De zitverhoger X-adventure Flow is basic en betaalbaar, biedt zijwaartse bescherming, is voorzien van een ergonomische draagbeugel, past op bepaalde kinderwagens (met adapter) en past in elke auto. Maxi Cosi Pebbleis perfect voor ouders die kiezen voor de gulden middenweg. Deze autostoel biedt zijwaartse bescherming, bevestiging met gordel of Isofix, past op Maxi-Cosi en Quinny kinderwagens en buggy’s, is zeer comfortabel en heeft als ANWB-score ‘goed’. Voor de veeleisende oudersonder ons is de Cybex SIRONA M2ideaal: i-Size, kan achterwaarts en voorwaarts gebruikt worden, groeit met uw kind mee (tot 18 kg), scoort volgens de ANWB ‘goed’ en is volgens de Consumentenbond de ‘Beste koop’.
 

Waar koop je een zitverhoger /stoelverhoger?

Ikea
Blokker
Hema
Kruidvat
Zitverhoger Bol.com
Stoelverhoger Bol.com

 
 

Anderen bekeken ook:

Gratis 25 leukste autospelletjes

Beste 7 persoons auto

Wat is de juiste bandenspanning?

Goedkope auto kopen, maar hoe?

AutoAuto


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: