4 dec 2021
Deel:

Betekenis van alle dashboard lampjes in de auto. Waarschuwingslampjes.

Betekenis  van alle dashboard lampjes in de auto. Waarschuwingslampjes.
Betekenis dashboard lampjes

Elke auto is voorzien van een dashboard. In het dashboard zitten een heleboel verschillende lampjes, die overal ergens anders voorstaan. Ook de kilometer en toerenteller vind je hier terug. Het benzinepijl en vaak een klok. In de modernere auto’s zit vaak een computerscherm in het dashboard, waarin je kunt kiezen wat er wordt aangegeven. Bijvoorbeeld de titel van het nummer wat je afspeelt of de snelheid in cijfers uitgedrukt. Ook kun je hier een heleboel meer acties en gegevens van je auto in bekijken. Dit verschilt natuurlijk weer per merk/model. Zo’n lampje gaat niet voor niks branden, soms zijn het waarschuwingslampjes voor het aanlaten van het licht. Soms is er ook meer aan de hand, dan is het niet verstandig om door te rijden. Van verschillende kleuren, signalen en betekenissen. We leggen het allemaal uit, zodat jij precies weet wat je moet doen als de lampjes auto aanspringen.

Waar gaat dit artikel over:

- Wat is de betekenis van alle dashboardlampjes?
-
Welke dashboardlampjes zijn er allemaal?

Auto verkopen? Bied gratis je auto aan

Of bekijk ons occasion aanbod

- Rode lampjes auto?
- Oranje lampjes auto?
Wat is dashboard lampje driehoek met uitroepteken?
-Wat is dashboard lampje auto met sleutel?
- Wat is dashboard lampjes motor?
- Aandrijf- en stabiliteitsregeling lampje brand?
Abs lampje brand?

- Zelf ermee aan de slag of auto laten uitlezen?

Alles voor je auto vind je bij bol.com

Staat je vraag hier niet bij. Stel je vraag dan in onze facebook groep:

Auto vraagbaak (14.000 leden) - Auto problemen - #durftevragen 



Kleuren dashboard lampjes betekenis


De verschillende lampjes auto worden aangegeven in kleuren, elke kleur heeft een eigen betekenis. Zodra je de auto start, zul je alle lampjes zien branden. Dit is ter controle of alle lampjes nog werken en hun werk kunnen doen. 

Wit: dit kan een aanwijzing of aanbeveling betekenen. 

Blauw: het groot licht van de auto staat aan. 

Rode lampjes auto: direct actie ondernemen! 

Oranje lampje auto (geel): Laat de auto zo snel mogelijk nakijken. 

Groen: niks aan de hand, het systeem werkt goed. 

Zodra je het oranje lampje auto aanspringt, is het aan te raden om je auto zo snel mogelijk naar te laten kijken. Lang doorrijden met een foutmelding, lampjes auto aan. Kan voor meer schade en nog meer storingen zorgen. Dus blijft een lampje langer branden? Breng je auto dan direct naar de garage.



Welke dashboard lampjes zijn er allemaal?

Rode lampjes auto:


Voor een duidelijk overzicht beginnen we bij de rode lampjes. 

Accu: het lijkt op een batterij met een plus en een min aan beide zijden. Dit lampje moet branden bij de start en daarna direct uitgaan. Blijft het branden? Dit kan een storing in de dynamo of aandrijf veer betekenen. Of er is iets mis met de stroomkabels. Dan is het aan te raden om direct naar de garage te gaan om je accu te laten controleren. Is je accu leeg? Dan kun je deze starten met startkabels. Komt dit vaker voor? Dan is het verstandig om een nieuwe accu te plaatsen. 

Koelvloeistof lampje: het koelvloeistof lampje gaat branden wanneer de motor over verhit raakt. Verhitting kan voor veel en ernstige schade zorgen. Check het koelvloeistof niveau en vul deze bij. Let hierbij wel op je eigen veiligheid of breng hem naar de garage. 

Motorolie: als dit lampje begint te branden moet je direct je auto stilzetten en je oliepeil controleren. Vul de olie bij als er te weinig in zit. Tap het af als er te veel olie in zit. Blijft het lampje hiernaar nog branden, dan kun je het beste bij een garage langsgaan om dit te laten controleren. 

Remsysteem: beter bekend als het handrem lampje. Deze brandt altijd als je op de handrem staat. Als je deze hiervan af haalt, moet het lampje uitgaan. Is dit niet het geval? Dan kan er te weinig remvloeistof inzetten of een storing in het remsysteem aangeven. Laat dan altijd je auto zo snel mogelijk controleren! 

Elektronische parkeerrem: dit teken komt alleen voor bij auto’s met een automatische transmissie. Dit geeft aan dat je op de handrem/parkeerstand staat. 

Stuurbekrachtiging: deze springt aan als er iets mis is met de stuurbekrachtiging. Dit merk je vooral doordat je stuur erg zwaar aanvoelt als je met lage snelheden door een bocht moet. Het is verstandig om dit snel te laten repareren. 

Airbag: dit betekent een storing in de airbags, deze werken zodra je dit lampje ziet branden niet! Ook moet je deze uitzetten en zal het lampje dus gaan branden als je een kinderstoel installeert. 

Gordel: als iemand in de auto zijn gordel niet aanheeft zal dit lampje gaan branden en zeer waarschijnlijk zal er ook een alarm piepje afgaan. Dit kan ook gebeuren als er zware voorwerpen op de stoel liggen. 

Openstaand portier: zodra een van de deuren van de auto niet goed gesloten is of open staat, zal dit lampje branden. 

Motorkap open: brand zodra en zolang de motorkap openstaat. 

Achterklep open: brand zodra de achterklep openstaat. 

Stuurvergrendeling: je stuur staat op slot, hierdoor wordt het ook moeilijker om je sleutel in het contact om te draaien. 

Naderingsalarm: dit lampje gaat branden als je te dicht op je voorligger rijdt. Blijft het lampje branden ook als je voldoende afstand houdt, dan is er een storing in het systeem. Laat dit zo snel mogelijk nakijken. 

Batterij sleutel bijna leeg: dit geeft aan als je elektrische autosleutel bijna leeg is. Vervang de batterij. 

Lane assist uitgeschakeld: als je auto over dit systeem beschikt. Dit lampje geeft aan dat het is uitgeschakeld! En dus niet werkt.



Oranje/gele lampjes auto


Dan zijn we bij de oranje lampje auto. Dit is een waarschuwing. Brandt een van deze dashboard lampjes? Vaak is het dan goed om je auto zo snel mogelijk bij een garage naar te laten kijken. 

ABS lampje brand: het antiblokkeersysteem. Als het ABS lampje brand betekent dit, dat het ABS systeem is uitgeschakeld. Je remmen werken dan nog wel. Maar als dit ABS lampje brand laat dit dan zo snel mogelijk repareren. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat je remmen niet blokkeren als je hard en ongecontroleerd moet remmen. 

Berg rem: dit lampje brand wanneer dit systeem is ingeschakeld. Dit heb je alleen nodig bij een heling die erg stijl is. Hier in Nederland zul je deze niet zo snel tegenkomen. 

Storing in het brandstofsysteem: ga direct naar een garage als dit lampje aanspringt. Je auto gaat op een noodloop stand. Dit betekent dat je met een stuk minder vermogen rijdt. Dit lampje brandt in combinatie met het rode uitroepteken lampje. Dit kan problemen in de wervelkleppen, ERG-klep, roetfilter, turbo, brandstofpomp, luchtmassameter of verstuiver betekenen. Rijdt hier dus absoluut niet mee door, ga direct naar een garage. 

Dashboard lampje driehoek met uitroepteken: dit lampje gaat branden als er een storing is in een van de elektrische onderdelen. Laat dit probleem zo snel mogelijk verhelpen. Dit kunnen meerdere problemen zijn, je kunt hier alleen achter komen door de auto uit te laten lezen. 

Snelheidsbegrenzer: dit lampje brand als je dit systeem hebt ingeschakeld. Je wilt dat de auto niet harder dan een bepaalde snelheid gaat rijden. 

Parkeersensoren: als dit lampje brand is dit systeem ingeschakeld. Deze sensoren beginnen te piepen als je te dicht bij een obstakel in de buurt komt. 

Automatische ruitenwissers: als dit lampje gaat branden is er een fout in het systeem, je ruitenwissers werken nog wel. Je zult deze dan waarschijnlijk handmatig moeten instellen. 

Voorgloeien: als dit lampje brandt moet je auto eerst even laten opwarmen. Vaak is dit niet nodig en is de temperatuur buiten warm genoeg om direct weg te kunnen rijden. Blijft dit lampje branden? Dan kan het verstandig zijn om je auto een keer uit te laten lezen om zo de storing te verhelpen. 

Storing in lamp/regen sensor: door deze sensoren weet je auto wanneer de lampen of ruitenwissers aan moeten en in welke snelheid ze moeten draaien of welke lichtfelheid ze moeten aannemen. Als dit lampje brandt is er een storing en moet je de lampen en ruitenwissers handmatig bedienen. 

Storing luchtvering: de meeste auto's hebben tegenwoordig een luchtvering. Blijft dit lampje branden? Dan zit er een storing en werkt het niet zoals het hoort. Laat je auto dan zo snel mogelijk uitlezen bij de garage zodat je auto soepel en geleidelijk blijft rijden. 

Koplamp hoogte afstelling: met deze knop stel je de koplampen af. Als je hiermee bezig bent zal het lampje gaan branden. 

Mistlicht achter: dit lampje brandt als je het achter mislicht inschakelt. 

Probleem met de verlichting: dit lampje begint te branden als er lampjes vervangen moeten worden. 

Lage buitentemperatuur: auto's geven dit tekentje aan als de buitentemperatuur lager dan 4 graden is. 

Gladheidwaarschuwing: dit lampje begint te branden als de auto aanvoelt dat de wegen glad zijn, vaak brand dit lampje in combinatie met het sneeuwvlokje. Als je dit lampje ziet, matig dan je snelheid en rijd voorzichtig. Je wilt niet in een slip belanden! 

Achterruitverwarming: dit lampje brand zodra je de achterruitverwarming aanzet. 

Voorruitverwarming: dit lampje brand zodra je de voorruitverwarming aanzet. 

Ruitensproeiervloeistof: als de vloeistof bijna op is begint dit lampje te branden, vul deze bij en het lampje dooft. 

Versleten remblokken: zodra dit lampje brand, dien je zo snel mogelijk je remblokken te vervangen. Ze zijn namelijk versleten. En zonder remmen kan je niet rijden! 

Dashboard lampje auto met sleutel: als je een keyless entry systeem in je auto hebt, zal dit lampje branden wanneer de auto start en geen sleutel in de buurt kan vinden. De sleutel is niet in de buurt.

Storing in de remlichten: als je dit lampje ziet branden moet je de remlichten van je auto vervangen, heb je dit gedaan en brandt het nog steeds? Ga dan naar de garage. 

Storing in vering en schokdempers: dit lampje brand wanneer er een storing in de vering of schokdempers wordt gevoeld. Laat dit probleem oplossen bij een garage. Rijdt hier vooral niet te lang mee door, zonder vering en schokdempers rijd je alles kapot. 

Regensensor: deze begint te branden zodra de auto regen detecteert. Je kunt zelf de gevoeligheid van dit systeem instellen. 

Stuurverwarming: dit lampje gaat aan als je de stuurverwarming aanzet. 

Stoelverwarming: dit lampje gaat aan als je de stoelverwarming aanzet. 

Stand kachel: dit lampje begint te branden als je de kachel inschakelt. 

Koppeling in trappen: dit is bij handgeschakelde auto's het geval als de auto is uitgevallen door het stop/start systeem. Als je dit ziet moet je de koppeling indrukken en daardoor zal de auto weer opstarten. 

Dashboard lampjes motor: zet je auto direct aan de kant en controleer je olie en koelvloeistof. Blijft het lampje knipperen, rijd dat vooral niet door en laat je helpen door een monteur. 

Bandenspanning: alle auto die komen uit bouwjaar 2014 of nieuwer zijn verplicht om deze melding aan te geven. De band kan lek zijn of er moet lucht bij. Doe dit direct bij een benzinepomp. 

Water in brandstof: als dit lampje blijft branden zit er te veel water in de brandstoffilter. Laat je auto zo snel mogelijk controleren. Blijft het lampje branden? Dan is je filter aan vervanging toe. 

Accuspanning elektrische auto’s: je accu is bijna leeg, zoek zo snel mogelijk een oplaadpunt. 

Brandstofpeil: de benzine is bijna op, ga tanken. 

Aandrijf en stabiliteitsregeling: het lampje begint te branden bij inschakeling. Brand dit lampje niet als je de auto start, laat hem dan zo snel mogelijk nakijken. 

Aandrijflijn storing: vermijd hard optrekken en hard remmen als dit lampje brandt. Je auto werkt op minder vermogen. Laat dit bij een garage oplossen. 

Noodloop: ga zo spoedig mogelijk naar de garage, je auto werkt op minder vermogen. 

Automatische start/stop: nieuwe auto’s beschikken over dit systeem. Het lampje brandt als de auto uitstaat, door het intrappen van de koppeling of gaspedaal zal de auto automatisch starten. 

Roetfilter: als dit lampje brandt is er een verstopping in de uitlaat, vaak is dit het geval bij dieselauto’s. Deze voldoen tegenwoordig niet meer aan de milieuvereiste. Controleer bij het branden van dit lampje altijd de olie van de auto en breng hem naar garage.



Groene lampjes



Aangekomen bij de groene dashboard lampjes betekenis is dat het systeem naar behoren werkt. 

Richtingaanwijzer: branden bij het aangeven van de richting of als je de alarmlichten hebt aanstaan. 

Stadsverlichting aan: dit lampje brand als je de stadsverlichting hebt aanstaan. Dit licht wordt vooral overdag gebruikt. 

Dimlicht:brand als je het dimlicht aanzet. Verplicht in tunnels en mist. 

Mistlicht voor: dit lampje brandt als je mistlicht voor aanzet. Je mag je mistlichten voor alleen gebruiken als je een zicht van minder dan 50 meter voor je kunt zien. 

Lane assist: als je auto hierover beschikt brandt het lampje groen als dit is ingeschakeld. 

Auto hold: dit geld alleen voor automatische auto’s. Dit voorkomt dat je zomaar wegrijdt uit stille stand. In plaats van het rempedaal contant in te drukken. Druk je een keer. 

Cruise control: dit lampje brandt groen als je cruise control hebt ingeschakeld. 

Adaptive cruise controle: dit lampje brand groen als het systeem opstart of van snelheid veranderd. Daarna zal hij overgaan in een witte kleur.



Overige lampjes


Het blauwe lampje staat voor groot licht. De witte dashboard lampjes kunnen per auto verschillen. Er zijn nog meer lampjes die je kunt tegenkomen in je dashboard die hier niet beschreven zijn. Dit komt omdat sommige lampjes merk gebonden zijn en dus niet universeel. Je kunt ons altijd raadplegen voor advies! Alle nieuwe modellen beschikken over een ingebouwde computer. Hierdoor kun je zelf veel dingen inzien zoals gereden kilometers, rijgedrag, benzinegebruik. Welke nummers je luistert. De computers geven wanneer er een lampje begint te branden ook een geschreven waarschuwing. Bijvoorbeeld: Controleer bandenspanning! Dit kan in oranje/geel geschreven zijn. Stop bij de eerstvolgende benzinepomp en controleer je bandenspanning. Staat het in het rood, stop dan direct je band kan lek zijn of zo leeg dat je de velg kapot kan rijden. Bel de garage of verwissel de band. De meeste auto’s oud of nieuw geven zo’n melding op tijd aan, rijdt hier dan ook niet te lang mee door. Dit zal uiteindelijk voor meer schade zorgen. Onderneem actie en laat het probleem oplossen om daarna weer zorgeloos, van je auto en de komende kilometers kan genieten.



Zelf aan de slag of toch naar de garage auto laten uitlezen?


Een groot aantal van de lampjes en meldingen die je auto aangeeft kun je zelf oplossen. Zeker met wat oudere auto’s. Zijn het elektrische of echte motorische problemen? Dan wordt aangeraden om hier toch door een professional naar te laten kijken. De auto laten uitlezen gebeurt vaak met ingewikkelde software waar je verstand van moet hebben. Zaken als de olie en koelvloeistof bijvullen kun je gemakkelijk zelf doen. Zorg dat je altijd een trechter in de auto hebt liggen, zo kun je heel gemakkelijk zelf de vloeistoffen bijvullen. Ook voor de bandenspanning of een lampje vervangen kun je vaak bij een benzinepomp terecht die daarvoor ook alle middelen in huis heeft. Ben je al wat handiger kun je ook je band verwisselen en eventuele accu problemen oplossen. Begint een rood lampje op je dashboard te branden? Zet je auto dan aan de kant en controleer of je nog naar de garage kunt rijden, schakel anders andere hulptroepen in. Begint er een oranje lampje te branden? Dan is het ook aan te raden om je auto even aan de kant te zetten en te controleren. Vaak is bij oranje/geel nog niet zodanig kapot dat je niet meer kan rijden. Vaak rijdt je auto dan niet meer zoals die hoort, laat hem dan alsnog controleren als het niet zelf te verhelpen valt. Brandt er een groen lampje? Mooi niks aan de hand alles werkt naar behoren!

Anderen bekeken ook:

Energielabel van mijn auto berekeken?

Wat wordt er gedaan bij een grote beurt?

Auto verkopen? Welke papieren heb ik nodig?

Restwaarde van de auto: hoeveel is dat?

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: