14 mei 2024
Deel:

Wat is en doet een lambdasonde? Hoe lambdasonde vervangen?

Wat is en doet een lambdasonde? Hoe lambdasonde vervangen?

 

WAT IS NOU EIGENLIJK EEN LAMBDASONDE?

Veel mensen zullen zich het afvragen: wat is in vredesnaam een lambdasonde? Het is een heel belangrijk onderdeel van je auto, waar waarschijnlijk weinig mensen ooit van hebben gehoord. In deze blog gaan we aan je proberen uit te leggen wat een lambdasonde nou precies is. Maar ook een lambdasonde testen, hoe doe je dat? Een lambdasonde schoonmaken, hoe doe je dat dan? En hoe test je of de lambdasonde kapot is? Hoe moet je de lambdasonde dan vervangen? En wat kost een lambdasonde? Allemaal vragen waar we je antwoord op gaan proberen te geven. Lees vooral even lekker mee.
 
 
 
Een lambdasonde is zoals eerder al gezegd dus een heel belangrijk onderdeel van je auto en wordt ook wel een lambda genoemd. Een lambdasonde is een sensor die in de uitlaat zit gemonteerd. De sensor is een keramische cilinder met diverse draden eraan om te verwarmen en signalen door te geven. De binnenkant van de sensor is met de buitenlucht verbonden en om de buitenkant stromen de hete uitlaatgassen die vrijkomen bij de verbranding van de motor. Aan beide zijden, zowel de binnen- als de buitenkant, van de sensor zitten diverse doorlaatbare elektroden. De lambdasonde geeft een spanningssignaal, de zogenaamde variabele weerstand, en reageert zo op zuurstof. De lambdasonde werkt alleen bij een temperatuur vanaf zo'n 316 graden Celsius. Om de sensor snel op temperatuur te brengen, heeft de lambdasonde een verwarmingselement. Moderne auto's, van na 2001, hebben vaak twee lamdasondes om de effectiviteit van de katalysator te bevorderen, terwijl oudere auto's er vaak maar eentje in de uitlaat hebben zitten.
In de volgende alinea gaan we precies uitleggen wat de lambdasonde nou doet.

 

 

WAT DOET EEN LAMBDASONDE?

De lambdasonde meet het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen. De signalen die de lambda afgeeft, worden door het computersysteem ECU gebruikt om de ideale verhouding tussen brandstof en lucht te meten en samen te stellen; de brandstof verhouding dus. Verder kan de lambda een koude motor voor verwarmen en zorgt hij voor een schone verbranding van de auto. Dit is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Hoe schoner de verbranding, hoe schoner de lucht blijft en hoe beter de brandstof verhouding is, hoe minder brandstof de auto verbruikt.
Het is dan mogelijk dat door een kapotte lambdasonde op den duur de katalysator van de auto kapot kan gaan. Zonder lambdasonde ontstaan dan schadelijke stoffen die de werking van de katalysator niet ten goede komen. De katalysator van de auto zet de schadelijke stoffen uit de uitlaatgassen om in stoffen zoals koolstofdioxide, stikstof en waterdamp. Zo komen er minder schadelijke stoffen in de lucht. De katalysator is een keramisch blok met kleine doorgangen en lijkt qua structuur nog het meest op een honingraat. De lambdasonde is dus belangrijk voor de katalysator. Als de lambdasonde kapot is, kan het zijn dat de auto daardoor ook meer brandstof gaat verbruiken. De conclusie is dan ook dat de katalysator de lambdasonde nodig heeft om het goed te kunnen doen. Ook kan de auto bij een kapotte lambdasonde dus veel meer brandstof gaan verbruiken. In vergelijking met de meeste auto onderdelen is een lambdasonde vrij gemakkelijk zelf te vervangen. Dat is hooguit een kwartiertje werk. Een kind kan de was doen en het is stukken goedkoper dan het te laten vervangen bij de garage.

 

 

HOE MOET JE EEN LAMBDASONDE TESTEN?

Hoe moet je een lambdasonde testen, om nou te kijken of deze kapot is of niet? De werking van de lambdasonde kun je het beste met goede diagnoseapparatuur of een goede multimeter/scoop controleren. Dit kun je laten doen bij je garage, maar je kan het ook zelf doen zonder apparatuur, als je een beetje handig bent. Hieronder laten we de stappen zien die je moet nemen. Als je de lambda moet vervangen, moet je er wel goed op letten dat je de juiste lambdasonde gebruikt voor je auto, want niet elke willekeurige lambda past onder elke willekeurige auto. Laat daar je goed over informeren door de experts.
De stappen die je moet nemen om je lambda te testen zijn:
  • Laat de motor van je auto tussen de 1500 en 2000 toeren per minuut draaien. Druk hiervoor het gaspedaal licht in.
  • Hou het gaspedaal stabiel. Beweeg deze dus niet op en neer. Blijft de motor ook stabiel, dan is de lambdasonde waarschijnlijk helemaal in orde.
  • De spanning van de lambda ligt tussen de 0,1 en 0,9 volt. Als je, terwijl de motor draait, de stekker verwijderd moet de spanning op de plus en min tussen 0,1 en 0,9 volt meten. Als dit het geval is, dan is er niks mis met de lambda.
  • Als de verwarmingsweerstand hoger is dan 30 Ohm, moet de lambdasonde vervangen worden. Dit kan gemeten worden met een losgekoppelde stekker via de witte kabels aan de zijkant van de lambda.

 Professsionele lambdasonde tester en simulator bij bol.com


HOE MOET JE DE LAMBDASONDE SCHOONMAKEN?

Een lambdasonde schoonmaken is een heel eenvoudig klusje, wat je gemakkelijk zelf kan doen. Je kan de lambda schoon borstelen met een staalborstel. Dit is zo'n 5 minuten werk. De lambdasonde kan eventueel ook schoon gebrand worden met een gasbrander. Pas wel op voor de hitte en eventuele brandwonden die je daarbij op kunt lopen! Let er dan ook op dat er aan de buitenkant vlak boven de moer geen roest zit, want daar moet de schone lucht de sensor weer in kunnen.
Even flink doorrijden met de auto op een verlaten weggetje wil ook wel eens helpen om de lambda weer schoon te krijgen.
Een kind kan de was doen. Durf je het zelf toch niet aan? Ga dan naar je garage!

Goede staalborstel bij bol.com

HOE MOET JE DE LAMBDASONDE VERVANGEN?

Zoals eerder beschreven moet je zeker dus de lambdasonde vervangen of schoonmaken als het kapot is!
Je vervangt de lambda eenvoudig zelf. Om de lambdasonde te verwijderen moet je de stekker en de draadjes loshalen en de lambda uit de uitlaat draaien. Als deze heel erg vast zit, kun je eerst de motor en de uitlaat even laten warmdraaien. Pas wel op, want de lambda kan daardoor best heet zijn!! Je kan de lambdasonde ook inspuiten met een beetje kruipolie of met een hamer rondom de lambda tikken. Dan komt de lambda meestal ook wel los. De nieuwe lambdasonde draai je vervolgens weer in de uitlaat vast (met de klok mee!) en je koppelt het stekkertje en de draadjes weer aan. En de nieuwe lambdasonde zit dan weer op zijn plek. Zo eenvoudig kan het zijn! Durf je het zelf niet aan, dan kun je het vervangen natuurlijk ook in de garage laten doen.

 

 

WAT IS DE LEVENSDUUR VAN EEN LAMBDASONDE?

De levensduur van een lambdasonde verschilt per auto en hangt ook af van de diverse factoren:
  • Rij je vaak hele korte stukjes met de auto, dan gaat de lambda meestal sneller kapot. De lambda geeft dan verkeerde, en soms zelfs geen, waardes door aan de computer van de motor. Er wordt dan teveel brandstof in de motor gespoten waardoor de auto veel meer brandstof gaat gebruiken.
  • Bij langere afstanden, bijvoorbeeld door veel snelweg kilometers, gaat de lambdasonde juist langer mee. De waardes die dan doorgegeven worden zijn dan wel correct.
  • Let op de verwarming van de lambdasonde. Dit is ook belangrijk voor de levensduur. Hoe minder de lambdasonde verwarmt wordt, hoe sneller deze stuk gaat.
  • Vervuiling door motorolie en een slechte kwaliteit van de benzine of als je de verkeerde benzine tankt, gaan ook ten koste van de levensduur van de lambda.
  • Bij moderne auto’s kan door een kapotte lambdasonde de auto in een soort van nood stand gaan lopen. Dit om extra schade aan de motor te voorkomen. Dit is echter wel een aanslag op de auto.
  • Als je al een wat oudere auto hebt, kan de lambda ook gewoon stuk gaan van ouderdom.

WAT ZIJN DE KOSTEN VAN EEN LAMBDASONDE OM DEZE TE VERVANGEN?

Er is geen vaste prijs te noemen om een lambdasonde te vervangen als deze kapot is. Het hangt er vanaf welk merk lambda je nodig hebt voor je auto en of je deze zelf vervangt of het laat doen bij de garage. Bij het laten vervangen in de garage, komen er nog heel wat arbeidskosten bij. De prijzen van een lambda kunnen soms flink variëren: van zo'n 100 euro tot soms wel 200 euro. Even goed rondshoppen loont dus zeker! Vraag gerust vrijblijvend offertes aan bij diverse garagebedrijven bij jou in de buurt.

 

 

DE CONCLUSIE VAN DEZE BLOG

De lambdasonde is dus een onmisbaar onderdeel van je auto. Het zorgt ervoor dat je auto een schone verbranding heeft en niet teveel benzine gaat verbruiken. Het vervangen of schoonmaken is een eenvoudig klusje wat je makkelijk zelf kan doen. Daarmee bespaar je een hoop geld en tijd.

We hopen dat je iets opgestoken hebt van deze blog. Wij wensen je veel succes met het kluswerk aan de lambdasonde van je auto.

Anderen bekeken ook:

Goedkope milieusticker Duitsland kopen?

Zelf koelvloeistof bijvullen

Hoe kan ik de remblokken vervangen

Alles over de EGR Klep, vervangen, reinigen .....

Wanneer en moet ik de airco bijvullen

AutoAuto


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: