15 okt 2023
Deel:

Mijn bedrijfsauto verkopen? Welke papieren heb ik nodig?

Mijn bedrijfsauto verkopen? Welke papieren heb ik nodig?
Zelf de bedrijfsauto verkopen is meer dan de advertentie plaatsen en is ook zeker meer dan de garagehouder in de stad bellen en vragen of hij er eventueel belang bij heeft. Je bedrijfsauto verkopen is een serieuze zaak en een zaak die het nodige papier- en zoekwerk vraagt. 

 

Waar gaat dit artikel over:

- Wat komt er kijken bij auto verkoop?

-
Welke papieren heb ik allemaal nodig?

Hoe zorg ik dat de 1ste indruk goed is?

- Hoe vraag ik een vervangend kentekenbewijs aan?

- Vrijwaring wat is dat? Hoe regel ik dat?

- Ten slotte de: Nationale auto pas

Tweedehands bedrijfsauto verkopen = Geen dagelijkse kost

Behalve voor autohandelaren is een auto verkopen geen dagelijks kost voor veel mensen. Die denken dan ook vaak dat een fotootje op Marktplaats en een summiere beschrijving voldoende is om de auto een paar uur later van de hand te doen en het geld te gebruiken om bij het gespaarde geld voor een nieuwe vierwieler te doen. Een misvatting, er moet namelijk veel meer gebeuren. 
 

Oude bedrijfsauto verkopen: welke papieren heb ik nodig?

Onderhoudsboekjes

Heel veel mensen vergeten bijvoorbeeld in alle enthousiasme hun persoonlijke bezittingen uit de auto te halen. Controleer voor de verkoop dus alle kastjes, vakjes en kijk ook onder de stoelen, een plek waar je behalve vaak aanstekers en kleingeld, ook nog wel eens wat belangrijke papieren- uit de broek- of jaszak gevallen- aan wilt treffen. Ook belangrijk is om bijvoorbeeld het reservewiel dat je ooit eens uit de auto haalde en in de berging zette, weer ‘aan de auto terug te geven’. Net als de onderhoudsboekjes die ergens in huis zwerven net als de onvermijdelijke gebruiksaanwijzing voor de anders niet door de nieuwe eigenaar te gebruiken cd-speler. En hoeveel sleutels zijn er bij de auto eigenlijk? Vergeet niet ook de andere sleutels, mochten die er zijn, alvast te zoeken.
Reservewiel, tweede sleutel en facturen
Zaken als een reservewiel (zorg dat er sprake is van een reservewiel die ook daadwerkelijk en probleemloos onder de auto gemaakt kan worden en leg dus geen lekke band terug in de auto), een tweede sleutel en ook de onderhoudsgeschiedenis plus de bijbehorende facturen van het vervangen van onderdelen en reparaties kunnen in positief opzicht bijdragen aan het verkopen van een auto en zelfs betekenen dat men bereid is net wat meer te betalen. Bovendien geeft het een zekere extra vorm van betrouwbaarheid aan als je alles bij de auto levert. Ook dan zal de auto toch net even iets sneller verkocht worden.  Uiteraard zoek je ook het APK keuringsrapport van de auto. Want ondanks het feit dat je natuurlijk een gekeurde wagen verkoopt, worden door de keurmeesters in het rapport vaak wel wat aandachtspuntjes benoemd die de eigenaar van de auto in de gaten zal moeten houden. Daar heb jij zelfs dus niets meer aan, maar de nieuwe eigenaar van de auto zeker wel. 
 
mijn auto verkopen
 

Schone bedrijfsauto, goed onderhouden bedrijfsauto

Je kunt voor de verkoop van je auto een autogarage vragen of een auto opkoper die probeert je auto online aan de man of vrouw te brengen. Je kunt je auto inruilen op de nieuwe occasion én je kunt je wagen aan een particulier of wijkopenautos verkopen. Zeker in dat laatste geval is de presentatie van de auto belangrijk; zorg dus voor een mooi glimmende wagen maar zorg er ook voor dat het interieur netjes is. Vergeet de matten niet, een verzamelplaats voor stof en zand en soms ook van toch wel hinderlijke geurtjes En wat te denken van de kofferbak, ook zo’n plek waar je vaak niet aan denkt.  Of de auto nou glimt of niet, het zal niet bepalen of je de auto wel of niet verkoopt. Wel zal het de aspirant-kopers opnieuw een goed gevoel geven.  Een schone auto, dat zal ook wel een goed onderhouden auto zijn. De mogelijke kopers denken vaak wel zo. Uiteraard maak je ook de asbak leeg en probeer je de rookgeur uit de auto krijgen. Daar zijn middelen voor op de markt, al helpt een nacht een bekertje spiritus zeker ook.  Gewoon op de grond plaatsen en de ergste geur is weg. Dat je de ramen wast, spreekt voor zich. Ook dit dient twee doelen: het zicht wordt beter én het verspreidt een heerlijke geur door de auto, die je kunt versterken door ook een luchtverfrisser in de auto te leggen of hangen.
 

-----------------------------------

Binnenkort Auto Verkopen?
Krijg Gratis Toegang Tot Het Gratis E-Book 15 Beste Tips: Hoe Moet Ik Mijn Auto Verkopen?

Klik hieronder op de knop Nu Gratis Tips en ontdek hoe je niet dezelfde fouten maakt als 90% van de mensen

tips auto verkopen

 

 -----------------------------------

 

Wil mijn bedrijfsauto verkopen maar moet een vervangend kentekenbewijs aanvragen

Wil de kijker zaken doen en moet de auto overgeschreven worden, dan is het zaak wel de juiste autopapieren bij de hand te hebben. Neem het kentekenbewijs, bestaand uit drie delen in de vorm van 1A, 1B en deel 2. Vaak heeft iedereen deel 2 wel goed bewaard, maar willen de andere delen nog wel een spoorloos verdwenen zijn. 1A is het zogenaamde voertuigbewijs met daarop technische informatie over de auto zoals type, kenteken, gewicht, brandstof en chassisnummer. 1B bevat de tenaamstelling en de persoonlijke gegevens. Zonder een van de drie delen, wordt het verkopen van de auto een lastige zaak. Bij vermissing van een of meer delen is er via het RDW een ‘vervangend kentekenbewijs’ aan te vragen, iets dat de verkopende partij ruim dertig euro kost. Bovendien duurt het twee of drie dagen voor de papieren er zijn en dus moet in dat geval de koop even uitgesteld worden. Overigens is er sinds enige jaren geen sprake meer van een papieren kentekenbewijs, maar is het document er als een soort van pinpas. 
 

Vrijwaring meteen op postkantoor geregeld

Bij een postkantoor schrijf je de auto over. Wordt de auto aangekocht door een auto opkopers bedrijf dat aangesloten is bij de RWD, dan is de auto onmiddellijk te vrijwaren. Op het postkantoor wordt dan een bewijs van vrijwaring geschreven en is de auto direct van de naam van de verkopende partij af. Alle kentekenpapieren gaan naar de kopende partij en ook de Wegenbelasting stopt op het moment dat er sprake is van vrijwaring. De belastingdienst verrekent eventueel teveel betaalde bedragen. Daar hoeft de verkoper dus niet achteraan.
 
auto verkopen kentekenbewijs
 

NAP-pas

Zorg dus altijd dat de kentekenpapieren in orde zijn en vergeet ook andere papieren als het keuringsrapport, bonnetjes van nieuwe onderdelen en facturen van reparaties niet. Wellicht is er een NAP-pas bij de auto, leg ook die in de wagen. Vergeet de onderhoudsboekjes zeker ook niet, net als alle autosleutels. Een schone, fris ruikende auto verkoopt sneller en de asbak én de vaak vergeten kofferbak moeten ook echt schoon. Belangrijk is behalve het hebben van alle relevante papieren en andere genoemde zaken om altijd eerlijk te zijn. Niemand wil een kat in de zak kopen, verkoop die dan zelf ook niet. Dan slaap je in elk geval een stuk beter 's nachts. Want bij de verkoop van auto's willen zaken nogal eens positiever voorgespiegeld worden dan dat in werkelijkheid zijn. Daarom nemen particulieren als ze een auto komen bekijken niet zelden een specialist mee die de auto op essentiele zaken controleert. Laatste tip: dagelijks worden er duizenden auto's te koop aangeboden en te duur betekent in vrijwel alle gevallen dat er voor een goedkoper alternatief gekozen wordt. Er is immers keuze in overvloed. Zet  je auto dus voor een normaal bedrag te koop of laat eerst je auto taxeren en ga niet te hoog in de boom zitten
 
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: