24 sep 2019
Deel:

Goedkope autobanden: Hoeveel profiel autobanden? Winterbanden huren?

Goedkope autobanden: Hoeveel profiel autobanden? Winterbanden huren?

 

Winterbanden zijn banden speciaal ontworpen om in koude temperaturen grip op de weg te houden. Ook op een nat wegdek kan men beter de baan houden omwille van de diepere groeven die in de winterbanden zitten. Het rubber van deze banden is ook van een zachtere soort dan de zomerbanden. Door deze combinatie van diepe groeven en zachter rubber zijn ze erg veilig bij extreme koude temperaturen. Wanneer winterbanden monteren als het kwik onder de 7°© gaat. Zomerbanden worden harden naarmate de temperatuur daalt en hierdoor hebben ze minder grip op de wegen. Winterbanden zorgen voor meer grip op de weg als het kouder is. Winterbanden zijn zachter van rubber dan zomerbanden. Met hun diepe groeven kan men meer grip houden op sneeuw, nat wegdek of ijs. Het profiel winterbanden bedraagt tussen de 4 mm en 8 mm. Winterbanden verslijten ook veel minder snel dan zomerbanden. Ook dient men maandelijks de bandenspanning van de winterbanden te checken en bij te vullen. Door de koude temperaturen kan de bandenspanning dalen en dit is niet goed voor de slijtage van de banden.

Waar gaat dit artikel over:

- Wanneer moet ik winterbanden monteren?

- Wat zijn de voordelen en nadelen van winterbanden?


- Wat kosten winterbanden?

- Waar kan je goedkope autobanden monteren inclusief montage?

- Top 4 winterbanden onzin

- Goedkope Vierseizoenenbanden: Is dat wat?

- De vergelijkende test van 3 soorten banden

- Hoeveel profiel moet een winterband hebben?

- Waar moet je opletten bij het kopen van winterbanden?

- Winterbanden test: wat zijn de beste (goedkope) autobanden?

- Tips om autobanden te bewaren

- In welke landen zijn winterbanden verplicht?

- Waar kun je goedkoop winterbanden huren?

 

Wanneer winterbanden monteren: van oktober tot april: tijd om te kiezen voor winterbanden

Welke periode om je winterbanden te monteren?
Als de temperatuur onder 7°C zakt, dan is het de moment om de winterbanden uit de garage te halen. Van oktober tot april kan u gerust met winterbanden rijden . In deze periode kan de temperatuur meer dan eens onder 7°C zakken.

 

Winterbanden: de voordelen en nadelen op een rij

 

Wat zijn de voordelen van winterbanden
  • Met winterbanden heeft u meer grip op de weg bij regen of koude temperaturen
  • Winterbanden hebben een dieper profielgroef en ze zijn gemaakt uit een ander soort rubber dan zomerbanden. Het profiel winterbanden bedraagt tussen de 4 mm en 8 mm.
  • Winterbanden hebben een kortere remweg. Met winterbanden kan u vrij gemakkelijk snel stoppen of afremmen onder extreme omstandigheden
  • Minder kans op ongelukken door het sneller kunnen stoppen of remmen
  • Bij sneeuw heeft u niet direct sneeuwkettingen nodig maar kan je redelijk voorzichtig trotseren met goede winterbanden
  • Ondertussen verslijten de zomerbanden niet als je de winterbanden gebruikt
  • Check de wetgeving over winterbanden in andere Europese landen. En kan u een boete oplopen indien u geen winterbanden heeft tijdens de winter. Meer hierover onderaan dit artikel.

 

Wat zijn de nadelen van winterbanden
  • Met de afwisseling van zomer en winterbanden heeft u een extra opslagruimte nodig voor de banden op te slaan
  • Blijven rijden met winterbanden tijdens de zomer doen de banden veel vlugger verslijten
  • Bij warme temperaturen hebben winterbanden een langere remweg dan bij koude temperaturen. Daarom zijn zomerbanden speciaal ontwikkelt voor warmere temperaturen
  • Maandelijks de bandenspanning checken als u met winterbanden rijdt want door de extreme lage temperaturen kan de bandenspanning aflaten

 

Top 4 winterbanden onzin

1. Winterbanden zijn voor sneeuw bedoeld. Onzin: Ook al op koude dagen remt een auto beter.

2. Twee winterbanden is voldoende. Onzin: Het is beter dat de auto in evenwicht is dus 4 winterbanden.

3. Een 4x4 heeft geen winterbanden nodig. Onzin: Een 4x4 is alleen beter op vlak terrein en bergop rijden.

4. Winterbanden maken meer herrie. Onzin: Tegenwoordig zijn ze net zo stil als zomerbanden.

 

 

Wat kosten winterbanden? 

De prijs van winterbanden is ongeveer hetzelfde als zomerbanden. Door deze af te wisselen verslijten de banden veel minder snel. Op lange termijn is deze afwisseling goedkoper en bespaart u geld op uw banden.

Goedkope autobanden monteren inclusief montage:

Profile

 

Goedkope vierseizoenenbanden is dat een goede band?

De vierseizoenenbanden: Deze banden zijn een alternatief voor het wisselen van zomer- en winterbanden. Deze kunnen het ganse jaar tijdens de 4 seizoenen gebruikt worden. Deze banden zijn een alternatief voor wie zich geen zomer- en winterbanden kan permitteren. Deze banden zijn ideaal voor wie in een gematigde klimaatzone verblijft zonder extreme warmte of koude. Ook aan te raden als men niet meer dan 20.000 km per jaar rijdt want deze banden verslijten aanzienlijk sneller dan de andere varianten. Het profiel van deze banden ligt tussen de 2 mm en 4 mm. Bij een test blijkt echter dat deze goedkope banden niet zo goed scoren op een nat wegdek en zelfs falen op een droog wegdek. Goedkope winterbanden zijn net iets beter dan vierseizoenenbanden. In de winterbanden test blijkt dat winterbanden de beste grip hebben op de weg bij extreme weersomstandigheden

goedkope autobanden

De zomerbanden: Zomerbanden zijn ontwikkeld voor prestaties bij temperaturen boven de 7°C. Deze banden worden het meeste verkocht en zijn hartstikke populair. Ze hebben een rubbersamenstelling die afgestemd speciaal voor warm weer en een goede baanhouding. Zomerbanden zijn beschikbaar voor alle merken en modellen wat bij winterbanden en vierseizoenenbanden niet het geval is. Het profiel zomerbanden bedraagt minder van 2 mm.

 

Vergelijkende test 3 soorten autobanden

Hier is ook een vergelijkende test gemaakt omtrent deze drie soorten banden aan de hand van volgend criteria: Wat hier vooral opmerkelijk is dat de remafstand tussen de verschillende banden zo kan verschillen naargelang de weersomstandigheden. Vergelijking van de banden naargelang de weersomstandigheden Droog en 10°C - de remafstand op het wegdek bij 100 km/uur tussen de verschillende banden Zomer: 38 m Winter: 51 m 4 seizoenen: 49 m Droog wegdek 20-25°: de remafstand op het wegdek bij 100 km/uur tussen de verschillende banden Zomer: 38 m Winter: 56 m 4 seizoenen: 52 m Bij een nat wegdek met een temperatuur van 10° C werd de remafstand op het wegdek bij 100 km/uur bepaald Zomer: 43 m Winter: 40 m 4 seizoenen: 44 m Bij een nat wegdek met temperaturen tussen 20-25° werd de remafstand op het wegdek bij 100 km/uur bepaald Zomer: 40 m Winter: 45 m 4 seizoenen: 47 m Bij sneeuw werd de remafstand op het wegdek bij 40 km/uur bepaald Zomer: 61 m Winter: 29 m 4 seizoenen:42 m Het verbruik werd ook gemeten (uitgedrukt in liter per 100 km) tijdens deze test Zomer: 7,5 Winter: 7,6 4 seizoenen: 7,9 De slijtage aan de banden bij 10° C en droog weer Zomer: 105 % Winter: 100 % 4 seizoenen: 115 % De slijtage aan de banden bij 20-25°C en droog weer Zomer: 100 % Winter: 115 % 4 seizoenen: 110 % Met dit overzicht ziet men duidelijk het verschil bij gebruik van welke banden. De winter- en zomerbanden scoren over het algemeen goed waarvoor ze gebruikt worden. De 4 seizoenen banden hangen overal wat tussen. Ze zijn niet opmerkelijk goed maar ook niet slecht.

winterbanden test

Hoeveel profiel moet een winterband hebben?

Er zijn al verschillende onderzoeken naar winterbanden test. De beste winterbanden zijn niet de premium banden. Goedkope winterbanden kunnen ook van een degelijke kwaliteit zijn. Goede winterbanden hebben een M+S (Mud + snow = modder & sneeuw) aanduiding & Sneeuwvloksymbool. De profieldiepte moeten min. 4 mm zijn. De beste winterbanden hebben zelfs een profiel tot 8 mm.

Waar dient men op te letten bij de aankoop van winterbanden

  • Bij aankoop van winterbanden is het belangrijk te checken wat de maten zijn en het draagvermogen
  • Kijk steeds na in het instructieboekje van de wagen welke maat van winterbanden er worden aanbevolen
  • Koop steeds de winterbanden per 4 stuks aan want alleen twee voorste of twee achterste banden kopen kan ervoor zorgen dat de wagen gevaarlijk uit balans gaat. Zeker niet én vooraan winterbanden en achteraan zomerbanden plaatsen. Hierdoor trekt de tweedehands auto vooraan sneller op en de achterkant kan niet zo snel mee.
  • Als het profiel van de winterbanden minder dan 4 mm bedraagt is het tijd voor nieuwe aan te schaffen en deze te vervangen.
  • Vervanging van de winterbanden gebeurt ongeveer om de 4 jaar afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt
  • In het instructieboekje van de wagen kan men nagaan hoeveel de bandenspanning voor winterbanden bedraagt. Dit is 0,2 bar hoger dan bij zomerbanden.
  • Winterbanden herkent men aan de M+S en een sneeuwvlokje. Check dit grondig bij aankoop van deze banden.
  • Op de banden zelf staan een aantal letters namelijk Q, R, S, T, H, V of W. Deze letters betekenen wat de maximale snelheid is van deze banden. Q begint tot 160 km/uur, R 170 km/uur, S 180 km/uur, T 190 km/uur, H 210 km/uur, V 240 km/uur en W tot maximum 270km/uur.
Hierbij een voorbeeld van aanduiding op een band: 185/60/R14 86 S Betekenis van deze aanduiding 185: De band heeft een breedte van 185 mm. 60: De hoogte van de band in verhouding tot de breedte bedraagt 60 in percentage uitgedrukt R: De letter R staat voor radiaal en de 14 staat voor de buitendiameter (enkel uitgedrukt in inch) 86: Het cijfer 86 staat voor het te dragen gewicht. S: is de maximale snelheid in dit geval tot maximum 180 km per uur.

 

De beste (goedkope) winterbanden: test door DCH

TCS heeft in 2017 verschillende winterbanden getest en uit deze test blijkt het volgende:

Winterbanden met dimensie 195/65R1591T (tot max. 190 km/uur) Continentaal Het bandenmerk continentaal met de winterband “wintercontact TS860” wordt als beste fabrikant aanbevolen. De winterband die zij voor deze dimensie produceerde wordt omschreven als een zeer gebalanceerde band die goed grip houdt op sneeuw en ijs, alsook op natte wegen. Esa-Tecar Ook de banden van Esa-Tecar namelijk de Super grip 9 worden warm aanbevolen met een goede grip op sneeuw en ijs. Deze winterbanden zijn veilig in de extreme disciplines Gluten De banden van gluten met de Krisalp HP 3 komt op een derde plaats te staan met ook een hoge aanbeveling. Deze banden zijn ook ideaal voor sneeuw, ijs en natte wegen.

Winterbanden met dimensie 215/65R1698/102H (tot max. 210 km per uur) Dunlop Hier springt het merk Dunlop in het oog met als winterband “wintersport 5”. Deze band is zeer gebalanceerd en is uitermate geschikt op gladde en natte wegen. Hij scoort hoog in veiligheid op alle disciplines.

Welk merk kies je voor winterbanden? Er zijn verschillende testen reeds uitgevoerd naar de verschillen en overeenkomsten van winterbanden. De verhouding prijs en kwaliteit is één van de belangrijkste factoren waar men dient op te letten als je beslist nieuwe winterbanden aan te kopen. Het grotendeel van de testen bevestigd wat we eigenlijk al wisten. De bekendste bandenfabrikanten zijn heel efficiënt en nauwkeurig bij de productie van winterbanden.

Verhouding prijs / kwaliteit van de top 3 winterbanden getest in alle categoriëen Dunlop Wintersport 5 zijn de betere die als eerste staan. De richtprijs van deze banden is 135 € per stuk. BF Goodrich g-Force Winter 2 staat op een tweede plaats. Dit minder bekend merk is ook goedkoper in aankoop namelijk per band 115 €. De voordelen van deze goedkope banden zijn zuinigheid en ze gaan extra lang mee. Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 is één van de meest bekende merken van de wereld. Dit merk staat op 3 in de alle winterbanden test. De kostprijs van deze band is 140 €, wat vrij duur is.

Zoals je hier kan zien hoeft een goede winterband helemaal niet zo duur te zijn. Het is niet altijd zo dat de bekendste merken de betere producten fabriceren. Soms is het goed om even te vergelijken voor je deze belangrijke aankoop doet. Goedkope winterbanden kunnen dus ook van een zeer goede kwaliteit zijn.

 

Opslag Winter- en zomerbanden: stockeren en tips om ze goed te bewaren

Hoe bewaar je het beste je zomer- en winterbanden Indien u regelmatig wisselt van zomer- naar winterbanden, heeft u een goede bewaarplaats nodig om deze banden te stockeren. In de garage worden deze banden ook voor u bewaard, mits een kleine vergoeding.
Voordeel van te stockeren in een garage: De autogarage kan heel eenvoudig de banden wisselen omdat hij ter plaatse hiervoor het juiste gereedschap heeft. Soms hoeft men zelfs niets te betalen om de banden in de garage te laten stockeren. Meestal hangt dit af van de service van de garage waar het onderhoud van de wagen plaatsvindt.
Enkele tips om autobanden goed te bewaren in een eigen opslagruimte:
  • De banden moeten worden bewaard op een droge, donkere plek met voldoende ventilatie
  • De banden nooit rechtstreeks op de vloer plaatsen maar eerst een palet voorzien om deze op te plaatsen
  • De banden proper maken en alle steentjes verwijderen
  • De banden moeten altijd in horizontale positie bewaard worden
  • De banden dienen af en toe worden omgedraaid om verzakking te voorkomen
  • Nauwkeurig bijhouden welke band voor of achteraan geplaatst wordt om te voorkomen dat je wagen uit balance geraakt

 

Zijn winterbanden verplicht in Europa?

Wetgeving over het gebruik van winterbanden in Europa In sommige landen zijn winterbanden verplicht bij winterse temperaturen. Check even het land als u per wagen op wintersport gaat. Indien u dan zonder winterbanden rijdt kan u hoge boetes verwachten. Ook als u een ongeval hebt in een land waar winterbanden verplicht zijn, riskeert u dat de schade die u heeft niet door de verzekering wordt vergoed. In Nederland bestaat er nog geen wetgeving over het gebruik van winterbanden. Het is evenwel aan te raden bij lage temperaturen. Sneeuwkettingen en spijkerbanden zijn wel verboden.

Buurlanden met wetgeving over winterbanden
Duitsland: Winterbanden zijn verplicht in de winter. De periode van winterbanden start in oktober en eindigt met Pasen. Hier is het ook verplicht sinds januari 2018 dat er een logo 3PMSF gemarkeerd staat op de winterbanden om op besneeuwde wegen te rijden. Sneeuwkettingen zijn enkel verplicht bij aanduiding op de wegmarkeringen Spijkerbanden zijn echter verboden.

Luxemburg: Winterbanden zijn ook verplicht in Luxemburg bij extreme temperaturen. Sneeuwkettingen en spijkerbanden zijn hier ook toegestaan tijdens de periode van oktober tot eind april. Voor spijkerbanden heeft men een speciale aanduidingssticker nodig om te melden dat men spijkerbanden heeft.

wanneer winterbanden monteren

Buurlanden zonder wetgeving over winterbanden
België: België heeft ook geen specifieke wetgeving omtrent winterbanden. Hier raden ze het ook aan bij koude en extreme temperaturen

Frankrijk In Frankrijk is er ook geen wettelijk kader voorzien omtrent het gebruik van winterbanden. Sneeuwkettingen daarentegen kunnen verplicht worden door het verkeersreglement. Het gebruik van spijkerbanden is ook toegestaan van 11 november tot eind maart.

Winterbanden huren?

Heb je winterbanden bijvoorbeeld alleen nodig voor een weekje wintersport? Dan is winterbanden huren een goed alternatief voor kopen. Het huren van winterbanden is een beetje afhankelijk van de bandenmaat. Voor 8 dagen kun je al winterbanden huren voor ongeveer € 100.

Waar kun je goedkoop winterbanden huren?

Profile
- Huren.nl
- Bandeko

Auto verkopen? Bied Gratis je auto aan

 

Anderen bekeken ook:

Alles over banden wisselen?

Olie verversen: Hoe doe ik dat?

Bandenspanning te hoog? Wanneer banden oppompen?

Energie label van je auto berekenen? CO2 uitstoot?

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: