20 aug 2021
Deel:

Occasion kopen: milieu en financiën

Occasion kopen: milieu en financiën

 

Toe aan een andere auto? Dat begrijpen wij. Een frisse wagen is altijd iets om naar uit te kijken. Er is een groot aanbod in occasions. Met oudere occasions mag je vele steden niet meer in wegens milieuredenen. Let dus niet alleen op het prijskaartje, maar ook op het ecologische deel. Eenmaal gekozen rest de vraag hoe de auto gefinancierd wordt. Spaar je net zo lang tot je de auto in één keer kunt afbetalen? Of sluit je liever een lening af om de auto te financieren?

Is een occasion wel duurzaam?

Kort samengevat is het antwoord op deze vraag ja: een occasion is duurzaam. Mits er op een aantal punten wordt gelet. Tegenwoordig gaat de voorkeur bij velen uit naar een elektrische- of hybride auto. Deze zijn milieuvriendelijker doordat zij minder CO2 uitstoten dan een brandstofauto. Een elektrische auto kopen is voor veel Nederlanders vanwege de aanschafkosten niet haalbaar. Daarom kun je ook kijken naar duurzamere brandstofauto’s. Kijk bijvoorbeeld naar het bouwjaar: hoe nieuwer de auto, hoe zuiniger deze vaak is. De autopapieren vertellen je hoeveel CO2 de auto uitstoot. Ook de grootte van de auto doet ertoe: een kleine auto stoot minder CO2 uit dan een grote auto. Tot slot is het kopen van een occasion ook milieubewust omdat je hiermee niet bijdraagt aan de productie van een volledig nieuwe auto en alle uitstoot die hierbij komt kijken.

Occasion financieren

Heb je je oog laten vallen op een mooie occasion? Als deze elektrisch is, zou je zelfs een subsidieaanvraag kunnen indienen. Om de auto te financieren kun je een persoonlijke lening aanvragen. Hoeveel deze lening zal bedragen, is afhankelijk van een aantal factoren. Er zal onder andere naar je netto maandinkomen en maandlasten van je huis (koop of huur) worden gekeken. Ook je gezinssituatie speelt een rol. En betaal of krijg je alimentatie en/of heb je andere leningen lopen? Dan wordt hier ook rekening mee gehouden. Het bedrag van een persoonlijke lening voor een auto ligt meestal tussen de 4% en 14% van het aankoopbedrag van de auto.

Voordeel van lening afsluiten bij aankoop van occasion

Het voordeel van het afsluiten van een lening bij het kopen van de occasion, in plaats van bijvoorbeeld leasen, is dat de auto dan jouw eigendom is. Je kunt er in principe mee doen wat je wilt. De auto in een andere kleur spuiten of een nieuwe radio erin zetten: het mag allemaal. Ook bespaar je op den duur kosten: de auto an sich kost dan in principe niks meer, je betaalt alleen nog wegenbelasting, brandstof en een autoverzekering.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: