21 mei 2019
Deel:

Kia picanto: tweedehands occasion

Kia picanto: tweedehands occasion

Kia Picanto: mini model, maximale mogelijkheden

Het Zuid-Koreaanse merk Kia weet steeds unieke modellen te brengen binnen de miniklasse. In vele landen wordt hij de Kia Morning genoemd maar hier noemen we hem liever de Kia Picanto. Deze Kia Picanto wordt al sinds 2004 geproduceerd. Waar zijn eerste generatie een minimodel was zonder veel franjes is het de laatste generatie en zeker zijn GT-Line uitvoering een ware omwenteling. Wij nemen jou graag mee in onze reis van prijsvechter tot de recente modellen die zoveel meer te bieden hebben.

Eerste generatie: een echte prijsvechter (2004-2011)

De eerste generatie van de Kia Picanto was een prijsvechter van het A-segment. Qua koetswerkstijl was hij enkel leverbaar als 5-deurs Hatchback. In de praktijk was het een model geïnspireerd door het verkorte onderstel van de Hyundai Getz. Zowel op motorisch vlak als wat opties betreft bleef het allemaal heel beperkt. Zo was er bijvoorbeeld enkel de keuze tussen een 1.0-literuitvoering met 61 pk en een variant met 65 pk (1.1-liter)

In 2007 kreeg de eerste generatie een facelift om een meer eigentijds uiterlijk te garanderen. Onder andere de voorbumper werd gewijzigd en de achterlichtunits ondergingen een gelijkaardige aanpassing. Dit model was beschikbaar in de klassieke benzine-uitvoering maar eveneens in een 1.1 CDRi dieseluitvoering met een vermogen van 75 pk. Vooral dat laatste model zien we nog vaak terugkomen in het assortiment goedkope Kia Picanto Occasions.

Tweede generatie: meer mogelijkheden (2011-2017)

Bij de tweede generatie koos Kia voor extra mogelijkheden. Het model werd volwassener en kreeg wat meer rondingen. Bovendien werd deze verleidster aangepast om nog optimaler aan te sluiten bij de Europese markt. Vooral het feit dat het model ook in Europa ontworpen werd door Peter Schreyer speelt in haar kaarten. Deze keer was de Kia Picanto ook beschikbaar als een 3-deurswagen en was er de keuze tussen een 1.0-liter en een 1.2-liter. Weet ook dat de modellen vanaf 2015 lichtjes gewijzigd werden. Opnieuw betrof het een beperkt wijziging aan de voor- en achterbumper.

  • Benzine: 1.0- en 1.2 CVVT (69 pk/85 pk);
  • LPG: 1.0 CVVT LPG (67 pk, vanaf bouwjaar 2014).

Ook deze wagens van Kia zien we veelvuldig terugkomen in het assortiment Kia Picanto Occasions. De LPG-versie wist echter nooit heel populair te zijn in Nederland en vinden we dan ook iets minder vaak terug.

Derde generatie: sportiever uiterlijk & kia picanto automaat (2017-heden)

Wanneer je een Kia Picanto van 2017 aankoopt is het altijd een beetje opletten. Zo kan een Kia Picanto van 2017 zowel van de tweede als van de derde generatie wezen. We moeten waarschijnlijk niet zeggen dat de derde generatie Kia Picanto 2017 een heuse upgrade was ten opzichte van zijn voorganger. De First Edition is eveneens verkrijgbaar als Kia Picanto automaat. Deze Kia Picanto automaat vinden we bij de DynamicPlusLine en is verkrijgbaar als 5-zits met een vermogen van 84 pk (62 kW).

In tegenstelling tot zijn voorganger is de Picanto van de derde lijn echter niet langer leverbaar als 3-deurswagen. Wel zijn er dit keer drie verschillende benzinemotoren mogelijk. Zo is er de 1.0 MPI (67 pk), de 1.2 MPI (84 pk) en de 1.0 T-GDI (100 pk). Vooral die laatste twee schudden zijn reputatie van zwak vermogende wagen van zich af. Hetzelfde geldt trouwens voor zijn reputatie als meidenwagen. De Kia Picanto werd een stuk stoerder en doet het erg goed bij jongeren en starters.

 

Kia Picanto GT-line (kia picanto 2017-heden)

De GT-Line kiest andermaal voor een kleine stadswagen met heel wat mogelijkheden. Het design is nog steeds jong, vrolijk en stijlvol maar toch een tikkeltje eigenwijs. De GT-Line kiest bijvoorbeeld voor 16” lichtmetalen velgen van het B-type, heeft een aangepaste grill en bestaat uit twee kleuren voor een sportieve look. Deze extra sportieve GT-Line kan verkregen worden als vijfzitmodel met een vermogen van 100 pk (74 kW).

Sommigen vinden zijn sierlijsten met inleg prachtig, anderen lijken er dan weer afkerig op te reageren. Weet vooral dat die sierlijsten je niet horen af te schrikken aangezien ze geen verplichting hoeven te zijn. Hetzelfde geldt voor de rode sideskirts die eveneens in het zwart verkrijgbaar zijn.

Een aangeraden optie vinden wij alvast de Parrot Kit voor draadloos telefoneren en de middenarmsteun met opbergvak. Het is en blijft natuurlijk een model uit de miniklasse waarbij we maar beter het maximale trachten te halen uit de beschikbare ruimte. Bijzonder is trouwens dat er een draadloos oplaadsysteem kan voorzien worden om je smartphone op te bergen en op te laden. Wie zei dat een wagen uit de miniklasse niet functioneel kon zijn?

Kia Picanto X-Line (2017-heden)

Nog heftiger dan de GT-Line vinden we de Kia Picanto X-Line. De X-Line is verkrijgbaar in de versies 1.2 CVVT met een vermogen van 84 pk en eveneens als een 1.0 T-GDI met een vermogen van 100 pk. Bij beide modellen gaat het om de versie met vijf zitplaatsen. Weet wel dat de Kia Picanto X-line het label ‘prijsvechter’ van zich afschudt terwijl heel wat handige functionaliteiten nog steeds optioneel zijn.

Kies je voor de duurdere X-Line? Dan haal je maar beter het maximale uit dit model en haar vele opties. Cruise Control, een Dashcam, parkeersensoren en een verstelbare kentekenplaathouder met achteruitrijcamera: allen behoren ze tot de mogelijkheden. Wat ons betreft mag ook de reservelampenset niet ontbreken maar dat zouden we eigenlijk bij iedere wagen adviseren.

Tot slot: het hoog vermogen van de X-line en zijn ruime uitvoering zorgt ervoor dat het de grenzen van de miniklasse opzoekt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om dakdragers, een fietsendrager of een skidrager te monteren. Toegegeven: de fietsendrager die Kia optioneel aanbiedt heeft slechts ruimte voor een enkele fiets, maar welke wagen uit de miniklasse kan dat voorleggen?  


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: