10 apr 2024
Deel:

Autowassen door de wasstraat: Hoe werkt een wasstraat? Wat kost een autowasstraat.

Autowassen door de wasstraat: Hoe werkt een wasstraat? Wat kost een autowasstraat.
De autowasstraat of niet de wasstraat.. dat is de vraag!
Soms zie je ze wel eens rijden: auto's die zo vies zijn dat je spontaan zin krijgt om ze met een emmer sop, een zeem en een spons te lijf te gaan. Gewoon omdat het pijn aan je ogen doet. Gelukkig zijn de meeste mensen wel zuinig op hun auto (want daar gaat het over) en zorgen ze ervoor dat hun vervoermiddel regelmatig door de wasstraat rijdt. Uiteraard omdat regelmatig (één keer per maand) je auto wassen de lak beschermt, maar misschien stiekem ook wel omdat men het fijn vindt om hun heilige koe te aaien en te verzorgen. En hoe verzorg je jouw auto het beste? Ga je door een wasstraat of toch liever ouderwets met een emmertje, een washandschoen en een zeem? 
 
 
 
 

De autowasstraat


De allereerste straat waar je een auto kon laten wassen stond in 1914 in de Verenigde Staten waar men een auto duwde van was-onderdeel naar was-onderdeel. Bij deze was-onderdelen stonden dan mensen klaar om een bepaald deel van de auto met de hand te wassen. Rond 1962 werd in Duitsland de eerste was-straat in gebruik genomen. Nu wel enigszins gemoderniseerd met twee borstels die automatisch langs de zijkanten van de auto bewogen. Een jaar later kwam er een derde borstel bij, die dwars over de breedte ging. En dit principe wordt eigenlijk nog steeds toegepast. 

Wat is een wasstraat of carwash?


Een carwash of was-straat is een mechanische installatie van allerlei onderdelen die de buitenkant van je auto schoonmaken. Meestal zijn deze installaties zijn computergestuurd. Je mag ze niet vergelijken met wasgelegenheden waarbij je de auto in een ruimte parkeert en er vervolgens overal borstels vandaan lijken te komen die over je auto gaan. Dat is geen was-straat. De auto moet er aan de voorkant "in" gaan en aan de andere keer weer (schoon) "uit". Pas als die gang er is, dan mag het de naam auto-wasstraat hebben. 

Soorten autowasstraten


Er zijn twee soorten straten waar je auto gewassen kan worden: 

 • Roll over wasstraten
 • Klassieke wasstraten

Bij roll over wasstraten parkeer je de auto op de aangegeven plek. Je stapt uit en voert een kaart in of een code en je auto wordt gewassen. Nadat het wasprogramma is afgelopen, rijd je de auto er aan de andere kant weer uit. Deze autowas methode vind je meestal bij benzinepompen. 
Klassieke wasstraten zijn gebaseerd op het Amerikaanse concept waarbij de auto mechanisch wordt voortbewogen en als het ware door een tunnel van was-attributen wordt getrokken. Je rijdt je auto op een band en vanaf daar kun je achterover leunen en de straat zijn werk laten doen. Heb je alle onderdelen gehad, dan start je de auto en rijd je de straat uit. 

Hoe werkt een wasstraat carwash?


In bijna alle wasstraten wordt jouw auto met water, zeep of shampoo en eventueel wax, borstels en mitters (lappen of stroken textiel) en koude of hete lucht, gereinigd. Van tevoren kies je een wasprogramma, variërend van alleen wassen tot een totaal pakket met wax/polish/onderkant/velgen/drogen/etc. 

Waar moet je op letten met autowassen? Moet de motor uit?


Zodra je hebt bepaald welk wasprogramma jouw auto moet ondergaan, zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten: 

 • Lees de instructies bij de roll over of de was-straat en volg deze op
 • Verwijder je radio antenne of andere eventuele uitstekende onderdelen (m.u.v. zijspiegels)
 • Zorg dat je ramen goed dicht zijn
 • Heb je een cabrio met zachte top? Vraag een medewerker om advies
 • Verwijder eventueel ingedroogd vuil of vraag een medewerker om advies hierover

Wees extra alert als je door een klassieke was-straat gaat: 

 • De motor moet UIT zodra je op de band staat, mag wel op contact blijven.
 • Zet je auto NIET op de handrem
 • Voet van de rem houden
 • De versnelling in NEUTRAAL
 • Ruitenwissers liefst met een plastic hoesje afdekken en sowieso op het raam laten
 • Blijf van het stuur AF

Het is echt wel even wennen maar je moet de auto helemaal overgeven aan de straat. Het gaat vast goed en mocht je toch in de problemen komen (paniek aanval of een andere noodsituatie) dan is flink toeteren bij de meeste wasstraten een noodsignaal waarop de medewerkers zullen reageren. 

Wat zijn de kosten van de autowasstraat?


Hoeveel het kost om je auto te laten wassen door een straat of roll over is uiteraard afhankelijk van het gekozen wasprogramma. Meestal liggen de prijzen van de basisprogramma's (wassen met hoge druk en shampoo/zeep, met of zonder drogen) rond de €5,00. Daarna loopt het per extraatje ongeveer met eurootje of anderhalf op. Dus wil je bijvoorbeeld een programma met wassen, drogen en extra schoonmakende zeepmiddel, dan betaal je ongeveer €6,50. Wil je er ook een beschermde waxlaag over, dan kost dat je zo'n beetje €8,50, enz. De prijs van het meest uitgebreide programma (dat dus ook het duurste is) ligt vaak om en nabij de €14/€15. 

Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen?


Een "wijs" man heeft ooit gezegd dat ieder voordeel zijn nadeel heeft... of was het andersom? Enfin, hoe het ook zij, er kleven voor- en nadelen aan het wassen van de auto door een autowas straat. Welke dit zijn? Even denken... Eerst de voordelen: 

Tijd besparing 
Het spreekt voor zich dat één van de grootste voordelen wellicht de besparing in tijd is. Binnen 10-20 minuten is jouw auto schoon (uiteraard afhankelijk van het wasprogramma). Dat red je niet met een emmertje sop! 
Het gemak 
Een ander voordeel is het enorme gemak waarmee je auto weer blinkt. Je hoeft zelf weinig meer te doen dan de vierwieler op de juiste plaats zetten, het programma kiezen en rustig afwachten totdat de wasmachines hun werk hebben gedaan. 
Milieuvriendelijk autowassen
Weer een ander voordeel is dat het beter is voor het milieu, althans wel bij de wasstraten die het water hergebruiken. 
Goedkopere extra's 
En tot slot is een voordeel dat je met een compleet programma (dus mét beschermende waxen en schoonmaakmiddelen) minder geld kwijt bent dan dat je zelf allerlei poets/beschermmiddeltjes moet gaan aanschaffen. 

En dan nu de nadelen: 

Duurdere basis 
Als je er voor kiest om alleen de auto te laten wassen met water en zeep of autoshampoo, dan is een was-straat duurder. 
Mogelijke krassen? 
Sommige mensen blijven volhouden dat zij krassen op hun auto terugvinden zodra zij door een was-straat zijn gereden. Hoewel dit met de borstels en doeken van tegenwoordig zeer onwaarschijnlijk is, kan het bij oudere typen wasstraten misschien voor komen. 
Griezelig 
Het rijden door een was-straat is misschien een beetje griezeliger dan je auto met de wassen. In ieder geval zal het geen ontspannende bezigheid zijn als je ook maar een enigszins claustrofobisch bent. 
Lange wachtrij 
En als laatste nadeel kan de drukte bij de autowas bedrijven worden genoemd. Zeker op een redelijk zomerse dag. Met name als het de dagen daarvoor slecht weer is geweest, dan lijkt het wel alsof alle autobezitters uit de wijde omgeving van iedere autowasstraat op het lumineuze idee is gekomen om hun auto te wassen. Wees dan voorbereid op een lange wachtrij bij de carwash

Auto Schoonmaken cijfers en weetjes over autowassen


Er zijn verrassende weetjes en cijfers over het wassen van auto's. Wist je bijvoorbeeld dat zaterdag de meest populaire dag is voor het wassen van de auto en dat 60% van de autobezitters liever hun auto zélf wast in plaats van dit uit te besteden? Ook schijnt 10% hun vierwieler vrijwel nooit te wassen en de reden hiervoor is dat het hen simpelweg niet interesseert of de auto schoon of vies is... Nou, lekker dan. 
Enkele wetenswaardigheden per wascategorie: 

Zelf je auto wassen op straat


Thuiswassers zijn mensen die óf zelf hun auto voor de deur wassen óf dit laten doen. 29% van alle mensen die hun auto überhaupt wassen, zijn thuiswassers. En mensen die minder dan 20.000 km per jaar rijden, zijn meer geneigd om hun auto thuis te wassen dan mensen die meer kilometers maken. Ook blijken zakelijke autobezitters hun auto minder thuis te wassen dan privé eigenaren. Het percentage mannelijke en vrouwelijk thuiswassers is ongeveer gelijk en de lagere prijs en een hogere tevredenheid over het resultaat zijn de belangrijkste redenen om de auto thuis te wassen. 
 
autowassen op straat
 
 
Welke schoonmaakmiddelen kan ik het beste gebruiken om mijn auto te wassen?

- Biotex
- Vanish
Autobekledingreinigers

Turtle wax autopoets

- Schoonmaakmiddel van de action
- HG schimmelreiniger

 


Wasbox autowassen


In een wasbox zet je de auto neer in een overdekte ruimte en maak je gebruik van de faciliteiten aldaar om zelf je auto af te spuiten en te reinigen. Een wasbox kan uitgerust zijn met een hogedrukspuit, zeepdispenser, schuimborstel, warm/koud water, wax-dispenser, osmose water (dit zorgt ervoor dat de waterdruppels op de auto uitéén vallen zodat je niet hoeft na te drogen) en een stofzuiger. Andere faciliteiten zijn uiteraard ook mogelijk, afhankelijk van de locatie. 
14% van autowassers zijn wasbox wassers en mensen met oudere auto's maken meer gebruik van een wasbox dan mensen met auto's die jonger zijn dan vijf jaar. Ook hier is het aantal zakelijke rijders dat hun auto in een wasbox wast, lager dan privébezitters. Meer vrouwen (17%) dan mannen (13%) wassen hun auto meestal in een wasbox en de belangrijkste reden om naar een wasbox te gaan in plaats van thuis te wassen, is het gemak. 

Roll over wassers


Grofweg 20% van de autowassers doen dit op een roll over. Jongere auto's (tot vijf jaar) en oudere auto's (ouder dan tien jaar) worden het meest in een roll over gewassen. Het percentage zakelijke en privé bezitters dat gebruik maakt van deze wasvoorziening is gelijk en iets meer mannen dan vrouwen gebruiken de roll over. Ook hier wordt "gemak" als belangrijkste reden genoemd. Maar liefst 75% geeft aan dat dit de doorslaggevende reden is om voor een roll over te kiezen. Het goedkoopste programma (alleen wassen) is overigens het minst populair en de meeste roll over wassers kiezen voor het middelste programma (wassen, drogen, wax). 

Wasstraatwassers


Inmiddels is dit de grootste categorie. Maar liefst 35% van de autowassers gaat het liefst naar wasstraten en slechts 10% wisselt wel eens van waslocatie. Opmerkelijk is dat deze manier van autowassen populairder is bij zakelijke bezitters dan bij privébezitters. Aangezien meer dan 90% de kosten van het wassen van de zakelijke auto wel privé betaalt, kan alleen maar geconcludeerd worden dat men de zakelijke auto het liefst zo gemakkelijk mogelijk wast. Want met 86% is ook in deze categorie "het gemak" de belangrijkste reden om door de was straat te gaan. Slechts 2% geeft aan dat "het milieu" de doorslag geeft om voor deze wasmethode te kiezen. Kijk, dat is dan weer jammer... 

Wat is de duurzame keuze? Milieuvriendelijk auto wassen


Wat is eigenlijk de duurzaamste, groenste oftewel de milieuvriendelijkste autowas methode? Ga je puur af op het watergebruik van drinkwater in liters, dan is thuis wassen met gemiddeld vier emmertjes van tien liter het minst belastend. In een wasbox gebruik je al snel 75 liter en in een roll over wordt 200-220 liter per wasbeurt gebruikt. Wasstraten spannen de kroon, zij verbruiken 350 liter water per auto. En toch zijn zij meestal de duurzaamste keuze. Veruit de meeste wasstraten hergebruiken namelijk het waswater. Dit wordt tijdens het wassen opgevangen en keer op keer gefilterd totdat het ontdaan is van alle vuilelementen zodat het schoon genoeg is om weer gebruikt te worden. Slechts 30 liter van de 350 is niet meer bruikbaar en wordt afgevoerd. En ook dit is milieuvriendelijker. Het vervuilde water komt immers niet op straat terecht, alwaar het tussen de stenen wegzakt en de grond vervuilt. 

Kortom, je auto wassen in de carwash is sneller, makkelijker én duurzamer!
 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: