12 sep 2021
Deel:

Autoverzekering kiezen: deze factoren beïnvloeden de premie

Autoverzekering kiezen: deze factoren beïnvloeden de premie

Iedereen die een auto koopt en op z’n naam heeft staan, is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Uitzondering zijn wagens waarvan het kenteken geschorst is, maar deze auto’s mogen de weg niet op en moeten op privéterrein staan. Voor het overgrote deel van de auto’s in Nederland is een autoverzekering afgesloten. De autopremie die je betaalt, kan een flinke maandlast zijn. Hoe uitgebreider de autoverzekering is, hoe meer premie je vaak betaalt. Afhankelijk van de auto die je koopt én jouw financiële situatie kun je een aantal slimme keuzes maken bij het kiezen van een autoverzekering. Waar moet je dan rekening mee houden?

 



Basisdekking en aanvullende verzekeringen
Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je de keuze tussen een minimale WA-verzekering, een WA + beperkt casco en een allriskverzekering. De premie van een WA-verzekering is doorgaans het laagst. Hiermee verzeker je namelijk alleen de schade die jij bij anderen aanricht. Met een beperkt casco verzeker je jezelf ook tegen diefstal en inbraak, brand, storm en ruitschade. Bij de allriskverzekering komt daar ook nog vandalisme én schade door eigen schuld bij.

Naast deze basisdekking zijn er verschillende aanvullende dekkingen, zoals een ongevallenverzekering voor inzittenden, een schadeverzekering voor inzittenden, pechhulp en een rechtsbijstandsverzekering. Maak een weloverwogen keuze over welke dekkingen jij wilt. En zorg er vooral ook voor dat je je niet dubbel verzekert. Dat kan in het geval van een rechtsbijstandverzekering en pechhulp gebeuren. Heb je al een rechtsbijstandverzekering, controleer dan of je ook verzekerd bent voor verkeersrechtsbijstand. Check ook of je niet al bent verzekerd voor pechhulp, bijvoorbeeld via de ANWB.

 

Leeftijd van de auto
Hand in hand met de leeftijd van de auto gaat de dagwaarde hiervan. Deze daalt door de tijd heen. De dagwaarde is een schatting van hoeveel de auto op het moment van verzekeren zou opleveren bij verkoop. Op basis hiervan bepaalt een autoverzekeraar hoeveel deze uitkeert bij schade aan jouw auto. Kies je voor een occasion, dan is de dagwaarde in de meeste gevallen al lager dan die van een nieuwe variant van dat model.

Is de dagwaarde niet heel hoog meer en kun je het je financieel veroorloven een financiële tegenvaller te betalen? Dan kan het voordeliger zijn om voor de WA-verzekering te kiezen. De hogere premie voor een allriskverzekering staat namelijk vaak niet in verhouding met de vergoeding die je krijgt voor de (oude) auto als je deze, bijvoorbeeld, total loss rijdt. Het advies is met het oog op deze dagwaarde daarom vaak om auto’s van ouder dan tien jaar met een WA-verzekering te verzekeren, wagens tussen de zes en tien jaar met een beperkt casco en voor auto’s tot en met vijf jaar allrisk te kiezen. Uiteraard zijn er uitzonderingen en auto’s die door de jaren heen juist meer waard worden.

Aantal schadevrije jaren en het claimen van schade
Elk jaar dat jouw autoverzekering loopt en jij geen schade claimt, ontvang je een schadevrij jaar. Hiermee krijg je korting op de autopremie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting autoverzekeraars je geven op de autopremie. Deze jaren vormen namelijk een bewijs dat jij een lager risico op schaderijden vormt. Of in elk geval op het claimen van deze schade. En dat scheelt de autoverzekeraar in het uitkeren van schadekosten. Claim je schade? Dan lever je schadevrije jaren in, en dus korting op de premie.

Met het oog op de schadevrije jaren is het daarom ook verstandig om als je wel schade rijdt, te kijken naar het schadebedrag, het aantal schadevrije jaren dat je inlevert als je schade claimt en in welke mate de premie daarmee verandert. Je kunt op basis daarvan bepalen of het voordeliger is om de schade te claimen of om deze zelf te betalen.

 

Adres ook van invloed
Ook jouw adres heeft invloed op de autopremie. Dit komt doordat de omgeving waarin jij woont invloed heeft op het risico voor de verzekeraar. Woon jij in Amsterdam? Dan is het risico op diefstal en autoschade hoger. Woon je in een rustig dorpje waar weinig gebeurt? Dan is de premie zeer waarschijnlijk lager. Hou daar rekening mee als je verhuist; de autoverzekering opnieuw onder de loep nemen kan dan verstandig zijn, omdat deze zeer waarschijnlijk verandert op het nieuwe adres.

Bekijk elk jaar het aanbod en de waarde van jouw auto
Om ervoor te zorgen dat jij zo min mogelijk aan autopremie betaalt, is het verstandig om elk jaar opnieuw te kijken naar de dekking die je hebt. Kan deze omlaag en/of biedt een andere autoverzekeraar een betere premie? Dan kun je overstappen. Dat kan je schelen in de kosten en het is een kleine moeite. Overweeg je nog om een auto te kopen? Houd naast de autopremie ook rekening met de andere autokosten, zoals wegenbelasting en brandstofkosten. Ook deze verschillen per auto. 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: