7 jan 2020
Deel:

Tweedehands elektrische tesla occasion: Auto nadelen en voordelen

Tweedehands elektrische tesla occasion:  Auto nadelen en voordelen

Op zoek naar een andere auto? Ben je op zoek naar een nieuwe wagen? Waarom nu geen elektrische auto kopen? Meer en meer wordt er geïnvesteerd in nieuwere modellen van auto’s die beter zijn voor het milieu. De elektrische auto is aan een opmars bezig. De andere brandstofmodellen worden op lange termijn toch afgeschaft omdat deze slecht zijn voor het milieu en de omgeving. De voordelen ten opzichte van de nadelen kan je beter eens afwegen voor je een elektrische auto koopt.

Waar gaat dit artikel over:

- De voordelen van een elektrische auto?

- De nadelen van een elektrische auto?


- Welke verschillende soorten elektrische autos zijn er?

- Wat zijn de kosten van een elektrische auto?

- De top 4 beste elektrische auto's

- De top 10 goedkoopste elektrische autos

- Heeft de elektrische auto toekomst?

 

Voordelen elektrische auto:

  • Fiscaal voordeliger: Het is fiscaal aantrekkelijk om een elektrische auto aan te kopen. Je krijgt alleen maar voordelen bij de belastingen. Je hoeft geen motorrijtuigbelasting en geen aanschaffingsbelasting te betalen.
  • Voordelig in energie en onderhoud: Rijden met een elektrische auto is voordeliger in onderhoud en de energiekosten zijn veel lager dan brandstof. Je kan hier rekenen op € 0.045 energiekosten per km wat extreem goedkoop is. De kosten van het onderhoud zijn aanzienlijk minder dan bij andere brandstofmodellen.
  • Goed voor het milieu: Met een elektrische auto rijden wil zeggen geen CO-2 uitstoot meer en dus beter voor het milieu.
  • Minder lawaai: Elektrische auto’s rijden ook stiller. Er is bijna geen lawaai of geluid te bespeuren als deze wagen rijdt.
  • Snelheid behalen: Deze auto’s trekken heel snel op. Binnen de 3 seconden naar 100 km is haalbaar voor sommige merken en modellen.

Nadelen elektrische auto:

  • Plaats accu opladen: Steeds een speciale oplaadplaats nodig om de accu te herladen.
  • Kosten nieuwe aankoop: Een elektrische wagen is duur in aankoop.
  • Tijd en planning accu opladen: Het opladen van de auto vergt heel wat planning en tijd. Je kan de wagen nog maar beperkt opladen en nog niet zoveel km’s rijden. Het hangt er vanaf met welk model je rijdt maar meestal kan je met een volle accu tussen de 300 en 500 km rijden. Het duurt soms wel een half uur voor je auto weer voorzien is van de nodige elektriciteit om weer te kunnen rijden.
  • Beperkte snelheid: Je kan niet zo snel rijden als je wil met een elektrische wagen.
  • Accu milieuvervuilend: De accu is niet zo milieuvriendelijk. Bij de productie van de accu blijkt deze heel vervuilend te zijn maar toch in zijn geheel niet zo vervuilend als een benzine of diesel.

 

De verschillende soorten elektrische auto’s die momenteel beschikbaar zijn op de automarkt:

De hybride: Deze auto rijdt al een gedeelte elektrisch en nog een gedeelte met brandstof. Deze auto bestaat al meer dan 20 jaar ondertussen en is nu aan een flinke opmars bezig. De wagen zelf heeft 2 motoren: een klassieke brandstofmotor en een elektromotor. Dus daarom kost de productie van deze wagen ook zo veel. De accu van de elektromotor laadt hier op door te remmen en te rijden.

De plug-in Hybride:: De plug-in hybride heeft een elektromotor of accu die je kan opladen aan een oplaadpaal of gewoon via het stopcontact. In minder dan twee uur kan je deze wagen volledig opladen. De motor van deze wagen is energiebesparend en zeer zuinig. Hier kan je korte en middellange afstanden mee rijden en ook aan een beperktere snelheid.

100 % elektrisch: Bij een 100% elektrische wagen kan je tot 500 km rijden afhankelijk welk merk auto je aankoopt. Er is geen uitstoot meer. Deze wagens zijn beperkt in hun aantal kilometers en het opladen van deze elektromotor kan een paar uur duren. Meestal worden deze wagens gebruikt voor korte afstanden.

De Range-Extender: Deze wagen heeft nog een kleine verbrandingsmotor om de accu bij op te laden als je een langere afstand wil afleggen.

De waterstof auto: Hier wordt waterstof gebruikt om energie te leveren aan de motor en zo de auto in beweging te brengen.

 beste elektrische auto

Wat zijn de kosten van een elektrische auto.

Kosten elektrische auto hangt af van het model of merk je koopt. Qua verbruik kan je op ongeveer € 0.045 de km rekenen wat haast niets is. Om de kosten elektrische auto te drukken kan je beter een even een kijkje nemen of je geen elektrische auto tweedehands kan aanschaffen.

 

Kan een elektrische auto aan een gewoon stopcontact?

Jazeker, dat kan. Maar het opladen duurt doorgaans wel veel langer dan bij een aparte laadaansluiting of laadpaal, die meer capaciteit heeft. Houd rekening met meer dan een nacht oplaadtijd. Verder is het altijd beter om een aparte groep in de meterkast te maken voor de laadaansluiting, om overbelasting te voorkomen.

 

Tweedehands is een betaalbare mogelijk

Een elektrische auto tweedehands kopen lijkt een optie om aan de dure kostprijs van een nieuwe wagen te ontlopen. Hier moet je ook met een aantal zaken rekening houden als je naar de tweedehands markt kijkt om eventueel een tweedehands elektrische auto aan te kopen. Het blijft nog steeds een moeilijke aankoop voor sommige mensen. Maar we mogen er alvast zeker van zijn dat op zeer korte termijn alle andere brandstofmodellen met benzine of diesel drastisch zal verminderen omdat het nog steeds slecht is voor het milieu. De voordelen elektrische auto zijn sterker dan de nadelen als je de wagen tweedehands koopt.

 

Is een tweedehands aankoop nog de moeite?

Dankzij het leasen zijn er heel wat elektrische wagens op de tweedehands markt bijgekomen. Maar sowieso is het de moeite om een aankoop te overwegen enkel als je zeker bent dat de auto perfect in orde is en de accu nog even betrouwbaar. De restwaarde van de aankoopprijs daalt enorm na 3 jaar: De restwaarde van een tweedehands elektrische auto is na drie jaar nog steeds ongeveer 20 %. Voor de hybrides is dat iets gunstiger en is de restwaarde nog 45 % na drie jaar. Helaas omwille van de hoge aankoopprijs is de restwaarde zo laag. Er zijn nog niet zo heel veel modellen te koop op tweedehandse sites. De keuze is nog wat beperkt maar gelukkig is het een markt die steevast groeit om de milieuvervuiling tegen te gaan. Staat van de accu is belangrijk bij aankoop tweedehands: De staat van de accu is belangrijk om na te gaan bij een tweedehandse aankoop. Aangezien dit het kostbaarste gedeelte is van de wagen, wil je ook weten of de accu nog sterk genoeg is om een aantal jaren mee te gaan. Helaas is er nog niet echt een mogelijkheid om na te gaan of de accu wel voldoende is. Je kan alleen maar het woord van de verkoper geloven. Misschien is hier een optie dat je beter deze auto in een garage tweedehands koopt. In een garage zijn ze meer op de hoogte van de sterkte en laadvermogen van de accu van de elektrische wagen. Een accu-rapport opstellen kan helpen: Een accu-rapport opstellen door na te gaan hoeveel kilowattuur de accu nog kan halen. Afhankelijk van welk model en merk de auto is kan het gemakkelijk na te gaan zijn als er een accumeter geïnstalleerd is die aangeeft hoe gezond deze accu nog is. Bij de autofabrikanten kan je ook per merk deze informatie opvragen of nagaan of deze wel aanwezig is in je auto. Ook kan je nagaan hoe ver je rijdt met een volledige accu. En hoe snel je deze accu kan opladen. Als hij nog hetzelfde bereik heeft als aangegeven door de fabrikanten dan is de accu nog een paar jaar goed.

 

De beste elektrische auto is de Tesla

Op de Nederlandse autosnelwegen blijken er in 2019 maar liefst 61 % meer elektrische auto’s te zijn aangekocht.

beste elektrische auto

De top 4 beste elektrische autos op de autowegen in 2019

  • Tesla Model 3: 12542 verkocht in 2019
  • Tesla Model S: 1979 autos bijgekomen op onze wegen
  • Tesla Model X: 1247 autos op onze wegen nieuw bijgekomen.
  • Volkswagen Golf: 966 autos 

De marktleider Tesla: Model S en Model X Tesla is een Amerikaans bedrijf die elektrische wagens produceert. Zij zijn gestart met hun productie in 2010. Buiten deze auto’s produceren zij ook zonnepanelen en verschillende energiesystemen. Tesla staat zelfs hoger genoteerd op de beurs dan General Motors. De Tesla wordt nog steeds erkend als nummer 1 van de beste hybride auto en staat al een aantal jaren op kop als marktleider. Zowel model S als model X van Tesla staan in de top 10 van de betere hybride wagens. De sterkte van deze wagen is het optrekken naar 100 km/uur in 2,7 seconden. De vergevorderde technologie zoals het auto-pilot systeem, die zij gebruiken voor de productie van de Tesla modellen. Het auto-pilot systeem van de Tesla maakt hen ook zo verschillend dan andere concurrenten die dit nog niet aanbieden. Zo kan je langere afstanden rijden zonder sturen, of gas en rempedaal aan te raken. Je hoeft enkel je richtingaanwijzer aan te raken om van baan te veranderen. Ook zijn de Tesla’s superchargers of laadpalen overal aanwezig op onze snelwegen. Hier kan je 120 kW opladen aan deze palen in plaats van de normale 50 kW die je bij andere plaatsen vindt. Andere merken volgen langzaam op de voet Andere merken zoals BMW i3, Renault Zoe en Nissan Leaf proberen op de voet te volgen met hun hybrides maar helaas kunnen ze net niet concurreren met de marktleider omwille van het auto pilot systeem van Tesla. Hun topsnelheid komt nog niet in de buurt van de 200 km/uur alsook het optrekken is nog enkele seconden langzamer.

 Top 10 goedkoopste elektrische autos

1. Citroen C-Zero
2. Peugeot IOn
3. Smart EQ
4. Volkswagen e-Up
5. Renault Zoe R90
6. Hyundai IONIQ Electric
7. Renault Zoe R110
8. Kia Soul EV
9. Nissan Leaf
10 Renault Kangoo Maxi ZE 33

Toekomst van elektrische auto’s

De elektrische auto’s zullen meer en meer de automarkt overnemen in de nabije toekomst. De meeste autofabrikanten investeren enorm veel geld in de ontwikkeling van nieuwe technologie op gebied van de productie van elektrische wagens. Dit komt voornamelijk door de opgelegde CO2 - doelstellingen die moeten behaald worden voor het milieu. Tesla staat nu nog op de eerste plaats maar zal binnen een aantal jaren wel voorbijgegaan worden door de anderen. De ontwikkeling op gebied van nieuwe auto’s staat gelukkig niet stil. De bekende automerken moeten wel geld investeren, willen ze nog betekenis hebben in de toekomst. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat binnen het onderdeel, productie van elektrische wagens, 6 factoren alles bepalen of deze auto’s succes zullen hebben of niet.

 

Succesfactoren bij de productie van elektrische wagens

Technologie en strategie is heel belangrijk: Vele automerken hebben ettelijke miljoenen of zelfs miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ze zijn reeds enkele jaren bezig met de opgelegde CO2 – doelstellingen om milieuvriendelijker te produceren. Batterij ontwikkelen en vernieuwen: Nieuwe fabrieken bouwen die de batterij maken voor deze auto’s. Zelf de batterij optimaal ontwikkelen om te vernieuwen en innoveren. Cultuur en incentives: Door de omscholing van het bestaande personeel mee kunnen stappen in het aanbod van elektrische wagens. Financiële prestaties: Een goede analyse van het aanbod van elektrische wagens, de mogelijke winst en de haalbaarheid qua productieproces. Leveranciersnetwerk uitbreiden: De gevestigde autofabrikanten hebben natuurlijk al een groot leveranciersnetwerk opgebouwd door de andere brandstofmodellen. Het doel is hier het leveranciersnetwerk zodanig uit te breiden zodat ze gemakkelijk aan de grondstoffen en basisproducten kunnen komen. Ecosystemen vernieuwen en partners aantrekken: Steeds op zoek gaan naar betere systemen en met partners nieuwe bedrijven oprichten om samen de toekomst van de productie van elektrische wagens te verbeteren. Deze succesfactoren zullen binnen een aantal jaar de automarkt volledig vernieuwen. De gevestigde automerken zullen weer aan top van de productie van elektrische auto's staan.

Auto verkopen? Bied Gratis je auto aan

Anderen bekeken ook:

Tweedehands Opel Meriva kopen?

Ford Focus tweedehands occasion 2004 t/m 2013

Goedkope auto kopen, maar hoe ...?

Kleine autos - Wat zijn de beste en veiligste?

 


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder: